ÁPOLÁSI ÉS KARBANTARTÁSI JAVASLATOK

A Kinnarps különböző alapanyagokból készült bútorait úgy készítjük el, hogy jól ellenálljanak a mindennapi igénybevételnek. Ennek ellenére érdemes megfelelően átgondolni a tisztításuk módját. Ha betartja egyszerű, mégis hatékony ápolási tanácsainkat, sokkal hosszabb időn át élvezheti a Kinnarps-bútorokat.

ÁLTALÁNOS TANÁCSOK

A FÉNY HATÁSA

Minden anyagra hatással van a napfény, ezért a kifehéredés elkerülése érdekében a bútorokat védeni kell a közvetlen napfénytől.

FELÜLETI SÉRÜLÉSEK

Legyen óvatos, ha kemény vagy éles tárgyat helyez a bútorokra. Használjon alátétet, filclapot vagy hasonlót. Ne húzogasson tárgyakat a felületen, hiszen még egy puha alátét alatt is lehetnek homokszemcsék vagy hasonlók, amelyek megkarcolhatják a felületet. Egyes eszközök gumilábai olyan nyomot hagyhatnak a felületen, amely tisztítást tehet szükségessé. Bizonyos esetekben az ékszerek, karkötők és órák is megkarcolhatják a felületet, ezért érdemes íróalátétet használni, ha olyan tárgyat visel, amely karistolhatja a bútor felületét. Arra is ügyeljen, hogy a számítógép egere ép és tiszta legyen, használat közben ne karcolja vagy szennyezze a felületet. Ennek elkerülése érdekében egéralátét használatát javasoljuk.

Az egéralátétet és a bútorra tett egyéb tárgyakat azonban időnként helyezze át, hogy a fafelület mindenhol egyenletesen öregedhessen. Ez különösen akkor fontos, amikor a bútor még új, mivel érett felületeken már sokkal lassabban mennek végbe a változások.

A polctámaszok a gyáritól eltérő pozícióba is áthelyezhetők, azonban ha át szeretné helyezni őket, ügyeljen arra, hogy a polctámasz csavarjának meglazításakor a lyuk körüli felület könnyen megsérülhet.

Ülőbútorok esetében a szegecsek, gombok és hasonlók karcolhatják meg a felületet vagy károsíthatják a kárpitot. A székek lábaira helyezzen padlóvédő alátéteket, ügyelve arra, hogy azok épek és tiszták legyenek, hogy elkerülje az érzékeny padlóburkolat karcolódását. A gondatlan kezelés miatt a felületet és éleket érő ütődés vagy karcolás károsíthatja az anyagot, leverheti vagy ledörzsölheti a festéket.

CSAVAROK ÉS ILLESZTÉSEK

A tömörfából készült bútorok az év különböző időszakaiban kissé zsugorodnak, illetve megduzzadnak, ezért a csavarokat és illesztéseket ellenőrizni kell, és szükség esetén meghúzni. Az ellenőrzést lehetőleg tavasszal és ősszel kell elvégezni. A kilazult csavarok zajt okozhatnak, instabillá tehetik a bútort és élettartamát is lerövidíthetik.

A BÚTOROK MOZGATÁSA

Az olyan bútorokat, amelyeket nem arra terveztek, hogy tolhatóak legyenek, csak emeléssel szabad mozgatni, mivel olyan nemkívánatos oldalirányú erők hathatnak rájuk, amelyektől megsérülhetnek. A bútorokat csak terheletlenül szabad mozgatni, akkor is, ha mozgatható típusúak.

TERMÉKCSERE

A termék kialakítását és alkatrészeit nem szabad módosítani. Ha mégis így tesz, a garancia érvényét veszti, Ön pedig veszélyeztetheti önmagát vagy másokat. Módosítások esetén Önre hárul a felelősség a termékért.

FERTŐTLENÍTÉS

Laminált és HPL-ből készült bútoraink fertőtleníthetők. A furnérozott és pácolt bútorok sík felületei fertőtleníthetők, de a szegélyeket kerülje el. A törlést tiszta, puha ruhával és vízzel végezze. Kerülje a fehérítőt tartalmazó fertőtlenítőszereket és a kézfertőtlenítőszereket, mivel ezek olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek foltokat hagyhatnak. Ne feledje, hogy a szennyeződések többféleképpen is csökkentik a fertőtlenítőszerek hatását, például azáltal, hogy a fertőtlenítő a mikroorganizmusok helyett részben a szennyeződéshez kötődik. Egyes fertőtlenítőszerek a felülethez rögzíthetik a szennyeződéseket, és a mikroorganizmusok így nehezen hozzáférhetővé válnak a szennyeződések alatt. A láthatóan szennyezett felületet először tisztítószerrel kell megtisztítani, majd fertőtlenítőszerrel fertőtleníteni. Amennyiben a fertőtlenítőszer felületaktív anyagot (mosószert) tartalmaz, akkor a felületet nem szükséges megtisztítani a fertőtlenítőszer alkalmazása előtt.

TEXTIL

Ahhoz, hogy a bútorkárpit megőrizze minőségét és élettartama hosszabb legyen, fontos a rendszeres tisztítás. A por és a szennyeződés elhasználja a kárpitot, és rontja annak égésgátló tulajdonságát is.

A kárpit tisztításához szokványos esetben elegendő a puha szívófejjel végzett porszívózás. A foltokat, pecséteket mindig a lehető leghamarabb el kell távolítani az anyagból. Ezeket az esetek többségében elég nedves ruhával letörölni, de a makacsabb foltokhoz használjunk pH-semleges tisztítószert vagy ipari kárpittisztítószert. Mindig fehér tisztítókendőt használjon, és kerülje a gyapjúkárpit nagyobb mértékű benedvesítését, mivel ez a foltosodást okozhat. A folt közepe felé irányuló körkörös mozdulatokkal töröljön. Használat előtt a bútornak teljesen meg kell száradnia.

Szükség esetén a tisztítóhabot alaposabb tisztításra is használhatjuk, ha a szövet használati útmutatója szerint ez megengedett. A levehető kárpitokat az adott szövet használati útmutatójának megfelelően vízzel vagy szárazon lehet tisztítani.

A különböző típusú szövetek eltérő tisztítási módszereket igényelnek: mindig kövesse az egyes textíliákra vonatkozó ajánlásokat. Ha nem biztos benne, hogy szintetikus vagy gyapjúszövet van-e a terméken, ne feledje, hogy a gyapjúszövetek általában fénytelenek, míg a szintetikus szövetek szálai fényesebbek. Megpróbálhat egy csepp vizet is csepegtetni a szövetre, és ha a folyadék kezdetben a felületen marad, akkor általában gyapjútermékről van szó, bár a kezelt szintetikus szövetek lehetnek kivételek, míg ha a folyadék közvetlenül behatol a szövetbe, akkor valószínűleg szintetikus termékről van szó. A fertőzés, a baktériumok és vírusok terjedésének csökkentése érdekében elengedhetetlen a megfelelő higiénia, a karbantartás és a szövetek rendszeres tisztítása. Vegye figyelembe, hogy a baktériumok és a vírusok különböző típusú mikroorganizmusok. Különböző felületeken és anyagokon fordulhatnak elő. A baktériumok felületeken is képesek fejlődni és szaporodni, míg a vírusok nem képesek erre a gazdaszervezeten kívül. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a vírusok száraz beltéri körülmények között vírusfajtól függően akár több órán át is életben maradhatnak a textíliákon. Javasoljuk, hogy az illetékes
hatóságok tájékoztatásait is vegye figyelembe. A textíliát fertőtlenítés előtt alaposan meg kell tisztítani. A fertőtlenítés miatt a kárpit színe halványulhat. Használjon semleges alkoholt, mivel a rózsaszín alkohol elszínezheti a kárpitot. Az alkohol károsíthatja a kárpit égésgátló tulajdonságát is. Ne feledje, hogy a kezén levő kézfertőtlenítő alkohol vagy zselé is károsodást és maradandó foltokat okozhat a bútor érintésekor. Ezért fontos, hogy a felületi fertőtlenítőszerrel történő tisztításhoz hasonlóan a lehető leghamarabb eltávolítsa ezeknek a nyomait, hogy az anyag ne károsodjon.

GYAPJÚSZÖVET

A gyapjú antisztatikus, ezért nem vonzza olyan könnyen a szennyeződéseket, mint más szövetek.

Ezenkívül a gyapjú víztaszító is, így a folyadék lassan hatol be az szövetbe.

A szövet esztétikus megjelenésének megőrzése érdekében ajánlott lehetőleg hetente puha keféjű szívófejjel gyengéden kiporszívózni.

Aranyszabály, hogy a foltokat mindig a lehető leggyorsabban távolítsa el! Langyos vízben hígított, normál erősségű pH-semleges mosószerrel a legtöbb folt eltávolítható (kövesse a flakonon található utasításokat). Ne feledje, hogy a túl sok nedvesség zsugorodást és megjelenésbeli változást okozhat.

Először is itassa fel a folyadékot, amennyire csak lehet, fehér papírtörlővel vagy tiszta törülközővel.

Ha a folt beszáradt, porszívózással távolítson el belőle minél többet.

Óvatosan dörzsölje át egy tiszta, fehér ruhával.

A nedvesség és a szennyeződések kiszívása érdekében nyomjon a szövethez száraz törülközőt vagy fehér papírtörlőt minden alkalommal, miután vizet adott hozzá.

A végső tisztításhoz tiszta, mosószer nélküli vizet használjon.

A vízzel történő tisztítás után a terület sötétebbnek tűnhet, mint a környező szövet.

Ez idővel kevésbé fog látszódni.

SZINTETIKUS SZÖVET

A fő különbség a gyapjúhoz képest az, hogy a szintetikus szövet úgy viselkedik, mint a műanyag, mivel a szálak nem szívják magukba a folyadékot és a nedvességet. Ez azt jelenti, hogy a folyadékok és foltok a szálak felületén maradnak, ahelyett, hogy a belsejükbe hatolnának. A szintetikus anyagok nem akadályozzák meg, hogy a folyadék a szöveten keresztül a habszivacsba kerüljön. Rendszeresebb tisztításra van szükség, mint a gyapjú esetében, mivel a szintetikus szövetek statikus töltése vonzza a port és a szennyeződéseket, amelyek a szövet felületén elszennyeződést és kopást okozhatnak.

·     Szórófejes flakon segítségével permetezzen a szövetre egy kevés – langyos vízből és egy csepp enyhe szappanból vagy mosószerből álló – oldatot.

·     Egy szivaccsal vagy nagyon puha sörtéjű kefével dolgozza az oldatot a foltba úgy, hogy a teljes szövetfelületet óvatosan körbesimítva átmossa. Ne súrolja, és ne használjon kemény kefét vagy olyan eszközt, amely elszakíthatja a szövetet.

·     Alaposan öblítse ki az egész szövetet, hogy eltávolítsa a tisztítószermaradványokat.

·     A visszamaradt nedvességet tiszta, puha törülközővel vagy szivaccsal itassa fel.

·     Itassa fel, vagy nedves porszívóval távolítsa el a maradék nedvességet a teljes szövetfelületről.

·     Levegőn szárítsa meg. Ismételje meg az öblítést és a felitatást, amíg az összes tisztítószermaradványt el nem távolítja.

 

BŐR

A bőr természetes anyag, melynek szerkezete és jellege változó. Ahhoz, hogy tartós legyen, ápolásra szorul.

ÁPOLÁSI UTASÍTÁSOK

A bőr érzékeny a napfényre. Védje bőrrel kárpitozott bútorait a közvetlen napsütéstől, illetve sugárzó hőtől. Puha ruhával rendszeresen porolja le. Porszívózza puha keféjű szívófejjel, és szükség esetén tisztítsa meg az erősen használatnak kitett részeket. A foltokat minél hamarabb törölje le. A vízben oldható foltokat áztassa be és fehér ruhával vagy papírtörlővel itassa fel. Használjon vízbázisú bőrápolási termékeket. Kövesse a gyártó utasításait.

Rászáradt szennyeződés: langyos vízben keverjen el egy kevés enyhe mosószert vagy szappanforgácsot. Nedvesítsen be egy puha törlőkendőt, jól csavarja ki és törölje át vele a foltot. Gyapjúkendővel szárítsa meg. Hagyja száradni. Végül kezelje vékony rétegben bőrápoló szerekkel.

Folyadék: Azonnal itassa fel a folyadékot egy nedvszívó ruhával. Ne súroljuk!

Étel / olaj: kezelje a száraz szennyeződésekre vonatkozó utasításoknak megfelelően. Ha a folt látható marad, hagyja úgy. A bőr idővel magába szívja a foltot.

Használjon általános vízbázisú bőrápolási termékeket. Kövesse a gyártó utasításait.

MŰBŐR

A bevont szövetek általában jól bírják a mindennapi használatot. Rendszeres ápolás mellett hosszabb ideig megőrzik eredeti puhaságukat és fényüket. A felület minőségének megőrzése, illetve a szennyeződések és baktériumok felhalmozódásának megakadályozása érdekében a szintetikus bőrt rendszeresen (legalább hetente egyszer) tisztítani kell. A világos színek érzékenyebbek a szennyeződésekre, ezért bánjon velük különösen óvatosan. Minden foltot, piszkot és egyéb szennyeződést azonnal le kell mosni, hogy ne alakuljanak ki maradandó
foltok. Egyes ruhák és kiegészítők (például a farmeranyagok) olyan festékeket tartalmaznak, amelyek főleg a világosabb színeket fogják be. Ez magas hőmérséklet és páratartalom mellett fokozottabban fordul elő, és az ilyenkor fellépő elszíneződéseket szinte lehetetlen eltávolítani. Védje az anyagot a sugárzó hőtől, és rendszeresen távolítsa el a verejtéknyomokat. Ne használjon hígítatlan alkoholt és acetont, illetve súrolószereket, oldószereket, perklóretilént, viaszokat vagy triklóretilént, mivel ezek nagyon gyorsan maradandó foltokat okozhatnak és károsíthatják az anyag felületét. A műbőr ápolására vonatkozó tanácsokat keresse a gyártó weboldalán, vagy forduljon a legközelebbi forgalmazóhoz.

FERTŐTLENÍTÉS

A fertőzés, a baktériumok és vírusok terjedésének csökkentése érdekében elengedhetetlen a megfelelő higiénia, a karbantartás és a szövetek rendszeres tisztítása. Vegye figyelembe, hogy a baktériumok és a vírusok különböző típusú mikroorganizmusok. Különböző felületeken és anyagokon fordulhatnak elő. A baktériumok felületeken is képesek fejlődni és szaporodni, míg a vírusok nem képesek erre a gazdaszervezeten kívül. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a vírusok száraz beltéri körülmények között vírusfajtól függően akár több órán át is életben maradhatnak a textíliákon. A vizsgálatok azt mutatják,
hogy a vírusok száraz beltéri körülmények között vírusfajtól függően akár több órán át is életben maradhatnak a textíliákon. A legtöbb esetben célszerű a bútort legalább 48 órán át elkülönítve tartani. Javasoljuk, hogy az illetékes hatóságok tájékoztatásait is vegye figyelembe, valamint kövesse a textilgyártó fertőtlenítési tanácsait. A szövet kiválasztása után a megfelelő tisztítási módszert keresse a gyártó ajánlásai között. 

Fertőtlenítés előtt alaposan tisztítsa meg a textíliát.

POLIÉSZTER ÉS TREVIRA CS

A poliészter és Trevira CS szöveteket mossa rendszeresen szappanos vízzel, hogy a vírusok és baktériumok elszaporodását megelőzze.

Alkalmanként fertőtleníthet 70-85%-os, alkohol alapú fertőtlenítőszerrel is, közvetlenül a szövetre permetezve vagy törölgetve. A szövetnek nem szabad teljesen átnedvesednie, hogy a szerek ne kerüljenek a szövet alatti habszivacsba. A habszivacs csekély nedvességet még elvisel, de az eláztatást nem bírja.

·     Az alkohollal történő fertőtlenítés előtt meg kell tisztítani a felületet, mivel a szerves anyagok könnyen hatástalaníthatják az alkoholt.

·     Egyenletes, vékony rétegben permetezzen. A szövetet nem kell átáztatni ahhoz, hogy a szer kifejtse hatását. Használat előtt hagyja megszáradni.

·     A törléshez használjon alkohollal benedvesített tiszta ruhát, ugyanúgy, mint más felületekhez. Használat előtt hagyja megszáradni.

Mivel az alkohol elpárolog, nem szükséges tiszta nedves ruhával letörölni a fertőtlenítőszert. A fertőtlenítés miatt a kárpit színe kivilágosodhat. Használjon semleges alkoholt, mivel a rózsaszín alkohol elszínezheti a kárpitot. Az alkohol károsíthatja a kárpit égésgátló tulajdonságát is.

GYAPJÚSZÖVET

A gyapjúszálak természetes felülete nem kedvez a mikroorganizmusoknak. A gyapjú antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek gátolják a különböző típusú mikroorganizmusok, például a penész, a baktériumok és a vírusok fejlődését. A víz fontos tényező a gyapjúszálak és mikrobák közötti viszonyban, ezért fontos, hogy a gyapjút szárazon tartsa.

Fertőződés esetén a gyapjúszövettel kárpitozott bútort lehetőség szerint legalább az illetékes hatóság által ajánlott időre használaton kívül kell helyezni.

A gyapjúszövetet javasolt szakemberrel tisztíttatni. Ha ez nem megoldható, alkohollal lehet fertőtleníteni. Alkoholalapú fertőtlenítőszerek használhatók, ez azonban tönkreteszi a gyapjún található természetes zsiradékot (a lanolint), színelváltozást okoz, és csökkenti a szövet élettartamát. Ezért ezt a módszert csak akkor szabad alkalmazni, ha egyáltalán nincs más megoldás.

MŰBŐR

Fontos kiemelni, hogy bár a legtöbb műbőr alkoholos tisztítószerekkel is tisztítható, az esetek nagy részében ezeket a szereket le kell törölni vízzel átitatott ruhával, különben az alkohol kiszárítja a műbőrt, hámlást, illetve repedezést okozva. A Kinnarps olyan műbőröket kínál, amelyek fertőtlenítés után nem igénylik a vízzel történő letörlést. A kiválasztott műbőr fertőtlenítésére vonatkozó utasításokkal kapcsolatban érdeklődjön a legközelebbi értékesítőnél. Ne feledje, hogy a legtöbb műbőr érzékeny a felületéről le nem törölt kézfertőtlenítő alkoholra és zselére, amelyek különösen a kopások környékén károsíthatják.

KEMÉNY ANYAGOK

ÁLTALÁNOS TISZTÍTÁS

Mindennapos tisztítás: Töröljük át a bútor felszínét puha, száraz ruhával. Felületes tisztítás: Törölje át a bútor felszínét puha, enyhén benedvesített ruhával. Kíméletes tisztítószer is használható. A foltok eltávolításához használjon súrolószer nélküli tisztítószert.

FOLYADÉK ÉS RAGASZTÓSZALAG HATÁSA

Az erőteljes színű folyadékfoltokat, például a kávét és a bort azonnal le kell törölni, bár a Kinnarps bútorfelületeinek nagy része jól ellenáll az ilyen típusú foltoknak, bizonyos helyzetekben mégis elszíneződést okozhatnak.

A ragasztószalagok és más idegen anyagok – például ragasztó, kézfertőtlenítő, naptej és bőrkrém – felpuhíthatják a festékréteget, és lepattogzást, elszíneződést eredményezhetnek.

FA

A fa élő anyag, ezért minden fából készült bútor eleve egyedi, és természetes mintázat-, színtónus- és fényességbeli eltérésekkel rendelkezik. A közvetlen napfény maradandó szín- és világosságbeli eltéréseket eredményez a felületen, ezért a teljes fafelületet egyenlő mennyiségű fénynek kell kitenni. A fára többek között az évszakok, a hőmérséklet és a páratartalom is hatással van.

Az átlátszó lakkal bevont fafelületek ellenállóak, és portörléssel, illetve enyhe szappanoldattal vagy mosogatószerrel tisztíthatók a legjobban. Ne használjon agresszív tisztítószert, oldószert vagy súrolószert. Mindig száraz ruhával törölje szárazra.

Virágcserepek, tányérok, kávéscsészék stb. alatt, ahol kilöttyenés fordulhat elő, használjon alátétet. A foltokat minél hamarabb távolítsa el, és tisztítás után törölje szárazra a felületet.

Figyelem! Kerülje a nagy mennyiségű víz és az erős tisztítószerek használatát.

LAMINÁLT FELÜLET

A laminált anyagok tartósak és ellenállnak a normál igénybevételnek. Ezek a nagyon tartós felületek jól alkalmazhatók nyilvános helyeken. Mindennapos tisztítás: Töröljük át puha, száraz ruhával. Felületes tisztítás: A foltok eltávolításához használjon kíméletes, súrolószer nélküli tisztítószert. A felületen kialakult gyűrűk és csíkok legkönnyebben ablaktisztító szerekkel távolíthatók el.

A makacs foltok vagy elszíneződések általában egy enyhén súroló hatású tisztító krém kíméletes használatával eltávolíthatók. Ne használjon dörzsölő- vagy fémszivacsot, mivel ezek karcolják a felületet. A tinta és a tintafoltok acetonnal vagy alkohollal átitatott tiszta ruhával távolíthatók el. Először egy kevésbé látható területen próbálja ki.

Az érdes és matt, laminált szürke tölgy felület bizonyos helyzetekben nehezen tisztítható. A gyártó egy speciális készítményt, a TANEX Powert ajánlja.

Sajnos a matt felület kissé fényesebbé válhat a tisztított részen. Ilyen esetben tisztítsa meg az egész táblát, hogy ne maradjanak fényesebb zónák a felületen. Először egy kevésbé látható részen próbálja ki.

A fertőtlenítés alkohollal is elvégezhető, ha a felületet utána letörli. A HPL-felületeken utólagos törlés nélkül is alkalmazhat fertőtlenítőszereket.

LINÓLEUM

EGYSZÍNŰ MATT LINÓLEUM

Általános tisztításhoz törölje át a felületet egy portörlővel, vagy – enyhe szennyeződés esetén – vízzel hígított szappanalapú tisztítószerrel, kézi mosogatószerrel vagy pH-semleges tisztítószerrel. A makacsabb foltokat egy fehér nejlonkendővel enyhén dörzsölve tisztítsa. Tisztítás után törölje szárazra a felületet.

A felület karbantartásához használjon rendszeresen vízzel elkevert természetes szappant vagy viaszt. Ha a felület elhanyagolt vagy erősen kopott, víz és természetes szappan vagy viasz oldatával felfrissíthető.
A makacs foltok megelőzése érdekében mindig használjon alátétet a csészék, vázák, poharak stb. alatt. A foltokat minél hamarabb távolítsa el, hogy megakadályozza azok beszívódását az anyagba.

A foltok eltávolításához semleges tisztítószerrel és vízzel tisztítsa meg a felületet.

Ha ez nem segítene, próbálja meg néhány percig pH-semleges univerzális tisztítószeres vízben áztatni a felületet. Óvatosan súrolja le a felületet egy fehér szivaccsal vagy hasonlóval. Végül törölje le a szennyezett vizet egy ruhával. Egyes pigmentfoltok eltávolíthatók vagy halványíthatók terpentin vagy hasonló olajalapú oldószer használatával. Ne használjon lúgos vagy alkohol alapú tisztítószereket, mivel ezek károsítják a felületet.

MARMOLEUM

Általános tisztításhoz törölje át a felületet egy portörlővel vagy mossa le szappanalapú tisztítószerrel.

MŰANYAG

Törölje át a felületet oldószermentes tisztítószerrel vagy súrolószerrel és puha ruhával; a közönséges mosogatószer is megteszi.
A műanyag részeket tartalmazó termékeket ne tegye közvetlenül napfényre vagy sugárzó hő közelébe, mivel ez elszíneződéshez és/vagy törékenység kialakulásához vezethet.

FÉM

Lakkozott felület mindennapos tisztítása: Enyhén benedvesített, puha, szöszmentes ruhával és kíméletes tisztítószerrel törölje át.
Texturált lakkozott felület mindennapos tisztítása: Enyhén nedves, szöszmentes ruhával és kíméletes tisztítószerrel törölje át.
Erősen szennyezett króm, alumínium vagy rozsdamentes acél esetén alkohollal benedvesített puha ruha használható.
A fertőtlenítés alkohollal is elvégezhető, ha a felület száraz.

ÜVEG

Tisztítsa ablaktisztítóval vagy vízzel hígított mosószerrel.

ELEKTROMOS ÉS ELEKTRONIKUS BERENDEZÉSEK

Ügyeljen arra, hogy az elektronikus berendezéseket ne érje folyadék. Amennyiben ez mégis megtörténne, azonnal húzza ki a konnektorból, majd törölje le a berendezést. Ha folyadék jutott a berendezésbe, forduljon szakemberhez.

·     A csatlakozókat, aljzatokat, billentyűzeteket és egyéb nyitott elektronikai elemeket porszívóval vagy enyhén nedves ruhával tartsa por- és szennyeződésmentesen. Közvetlenül ne töröljön az aljzatokba.

·     A vezetékek és csatlakozók kopásának csökkentése érdekében próbálja a vezetékeket külön-külön rögzítve tartani.

·     Az elhasználódás elkerülése érdekében ne helyezze a vezetékeket éles szélekhez, ajtókba vagy asztallapokhoz, kábelcsatornákhoz stb. szorítva.

·     Ne kösse át a konnektort, mivel ez túlterhelést okozhat.

·     Az elektronikus berendezések telepítését szakképzett személynek kell elvégeznie.

·     A vezetékek, csatlakozók stb. módosítása tilos.