Projekt: Carpe Diem Demenciafalu

ADATOK

Ügyfél:
Bærum önkormányzata

Hasznos alapterület:
18,000 m2 újonnan építve 

Lakók száma:  
158 férőhely összesen 17 lakóegységben

Átadás:
2020

Egy életteli falu 

A norvég Bærum község önkormányzata egy másfajta életteret szeretett volna kialakítani a demenciában szenvedő betegek számára. Egy olyan helyet, ahol a lakóknak lehetőségük van a mindennapi élet elsajátítására, és ahol a biztonságuk veszélyeztetése nélkül mozdulhatnak ki a lakóegységükből. A mindennapi feladatok elsajátításához ugyanis elengedhetetlen a biztonságérzet. Az eredmény a Carpe Diem demenciafalu lett, mely a maga nemében úttörőnek számít Norvégiában.

A falu 2020 őszére készült el, és a tervezett beköltözési időpontot ugyanezen év szeptemberére tűzték ki. A koronavírus-járvány miatt nem tudott egyszerre benépesedni, de lassan és biztosan egyre több új lakó költözik a szobákba.

A falu kialakítását egy hasonló hollandiai projekt ihlette, jelenleg pedig 158 lakó számára biztosít otthont 17 lakóegységben, valamint nappali és hosszú távú egységekben.

 

Egyedi lakóegységek

Bærum önkormányzata a pályázati végzésében hangsúlyozta, hogy a különböző lakóegységeket úgy kell kialakítani, hogy azok az egyes lakóegységek hangulatát és a lakók által már ismert részleteit tükrözzék. Az otthonos érzés elérése érdekében a belsőépítészeti és berendezési munka kiterjedtebb és összetettebb volt, mint más hagyományos idősotthonokban.

A kis közösségnek éppen erre van szüksége: egy biztonságos, jól körülhatárolt területre, ahol a lakók átélhetik a közösséghez tartozás élményét, miközben a lehető legnagyobb mértékben marad meg az önállóságuk.

Ezért a Carpe Diem Demenciafalu számos olyan funkciót és létesítményt tartalmaz, amelyekkel általában nem találkozhatunk az ilyen típusú létesítményekben. Ilyen például a közösségi központ, a fodrászat, a kocsma, a kávézó és a különböző hobbiknak teret adó helyiségek. A létesítményhez több fantasztikus szabadtéri terület is tartozik, többek között egy falusi tér és egy kert, ahol a pihenéshez alkalmas zónák, gyönyörű konyhakertek és virágágyások is találhatók.

Hosszútávon Bærum önkormányzata szeretné jobban beilleszteni a létesítményt a helyi környezetbe, hogy még inkább kapcsolódjon a társadalom egészéhez.

2columns-image1.jpg

2columns-image2.jpg

Dinamikus együttműködés a kinnarps-szal

A Kinnarps fenntarthatósági és környezetvédelmi fókuszát fontos tényezőként emelte ki az önkormányzat a belsőépítészeti beszállító kiválasztása során. A CADI Interiørarkitekter belsőépítészeti stúdió szorosan együttműködött a Kinnarps-szal ezen a projekten, és különösen a nyomon követést emelte ki pozitív tapasztalatként.

"Úgy találtuk, hogy a Kinnarps az összetett építkezés ellenére is jól kézben tartotta az építkezés helyszínére történő szállítást".

A Kinnarps tanácsadója jól ismerte a terveket, és gondoskodott arról, hogy a megfelelő bútor a megfelelő helyre kerüljön. Minden szállítási határidőt betartott, az illetékesek az egész folyamatot zökkenőmentesnek írták le. A Kinnarps számára fontos volt, hogy tisztán értse a projekt célját.

A Kinnarps nagymértékben bevonódott a projektvízió kialakításába, és hozzá is járult minden pontjának a teljesítéséhez. A tanácsadó a lehető legjobb megvalósítás biztosítására összpontosított. Csapatával képesek voltak rövid időn belül alkalmazkodni a változásokhoz, és kiváló megoldásokat találtak az előre nem látható problémákra is. A tanácsadó rendszeresen jelentett a projekt haladásáról, amit a megbeszélt határidőn belül teljesített. Az egész teljesítési folyamat következetes és megbízható volt.

CADI Interiørarkitekter AS

2columns-caption-1.jpg

A Carpe Diem számos lehetőséget tartogat a különböző hobbiklubok és egyéb tevékenységek számára.

2columns-caption-2.jpg

A Kurbits és Nivå dohányzóasztalok, a festmények a falakon és a színes textíliák mind hozzájárulnak az otthonos érzés megteremtéséhez. A nappali ugyanazokkal az elemekkel van berendezve, amelyek egy hagyományos otthonban is megtalálhatóak.

AZ ÉV egészségügyi épülete 2020-BAN

A Carpe Diem Demenciafaluban a fő hangsúly az egészségen van, emellett pedig kiemelten fontos, hogy a lakók élete a lehető legjobban hasonlítson a korábbi életvitelükhöz. Természetesen ebben kulcsfontosságú szerepet játszik a belsőépítészet.

Amikor a projektet 2020 őszén a Nohrcon az Év Egészségügyi Épületének választotta, pontosan ezt az otthonos érzést emelték ki a döntés indokaként. A zsűri megállapította, hogy a projekt megfelel a „Mint egy otthon” víziójának, és kiemelten megdicsérte az anyagválasztást, a kiváló szabadtéri területeket és a szociális tereket.

A Carpe Diem Demenciafalu minden, csak nem egy sztereotip intézmény, mégis mind tervezésben mind pedig ellátásban megfelel az egészségügyi intézmények követelményeinek.

Minden lakóegységnek egyedi megjelenése van. Az egyik konyhába lágy formájú, Curt-féle könnyű székeket és lekerekített szélű asztalokat választottak. Egy másik konyhában feszesebb vonalakat és sötétebb színeket találunk.

columns-caption1.jpg

A kis bútordarabok, mint például a Julia 765 NC Care, a könyvek és a klasszikus dekorációk a falakon mind hozzájárulnak az otthonos hangulathoz.

columns-caption2.jpg

Úgy tervezték, hogy a családtagok és az önkéntesek is részt vehessenek a falu életében.

columns-caption3.jpg

A társas étkezési helyiségek holisztikus belsőépítészeti kialakítása egyszerre teszi hangulatossá és rugalmassá a teret, melyek így könnyen használhatók a lakók, a látogatók és a személyzet számára is.

Tetszett ez a tanulmány? Kíváncsi, mit lehetne kihozni az ön teréből?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó termékek

Ruter

Ruter

Jackie

Jackie

Curt

Curt

Björn

Björn

Ellinor

Ellinor

Nivå coffee table

Nivå coffee table

Julia

Julia

Yesyes

Yesyes