Projekt: Linnaeus Egyetem

ADATOK

Nappali tagozatos hallgatók száma Kalmarban:
kb. 8000

Alkalmazottak száma Kalmarban:
830

Méret:
50 000 négyzetméter

Átadás ideje:
2020

Építész:
Tengbom és CCO arkitekter

Fenntartható körkörösség az új Linnaeus Egyetem központjában

A fenntarthatóság kérdése kiemelt fókusz az új kalmari Linnaeus Egyetem programjában. A 2020-ban befejezett környezettudatos tervezésű projektben fontos szempont volt a meglévő bútorok körkörös újrafelhasználása és újrahasznosítása. – Valamivel több munkát és tervezést igényelt, de a Kinnarpsszal kiválóan együtt tudtunk működni – nyilatkozta Maria Ekstrand, a Linnaeus Egyetem ingatlan- és szolgáltatási részlegének építőmérnöke.

Az egyetemnek, amelynek víziója, hogy egy a városba szervesen integrálódott, új, vonzó találkozóhely legyen, ma több mint 8000 nappali tagozatos hallgatója és 830 alkalmazottja van. A Kalmar központjában megválasztott helyszínnel tudatosan az volt a cél, hogy megkönnyítse a korábban a városban szétszórt diákok és tanárok dolgát, továbbá hogy a diákok, kutatók, valamint az üzleti élet és a közszféra képviselői könnyebben találkozhassanak. Az egyetemi komplexumban a kalmari lakosok és a látogatók előtt egyaránt nyitva álló, azokat örömmel látó találkozóhelyek – kávézók, boltok és éttermek – is találhatók.

Az előadótermekbe FSC®-címkével rendelkező fából készült, a fokozott kényelem érdekében kárpitozott üléssel rendelkező, tartós Stack székek kerültek. Az Origo asztal kialakítását a Linnaeus Egyetem egyedi igényeihez igazítottuk.

Mindenki számára előnyös, elérhető oktatási terek

A tanulási terek tervezésekor gondosan ügyeltünk arra, hogy azok megfeleljenek az eltérő egyéni igényeknek. Az így létrehozott, vonzó belsőépítészeti megoldások különféle tevékenységeket támogatnak, az együttműködéstől kezdve egészen a koncentrált egyéni munkáig. Az utazás éghajlatra gyakorolt hatásainak csökkentése érdekében alkalmazott digitális megbeszélések és távoktatás is támogató megoldásokat és adaptív technológiát igényel. A tervezés során a fenntartható anyagválasztás, az intelligens energetikai megoldások kiválasztása és a bútorok újrafelhasználása volt a feladat. Ugyancsak fontos volt a meglévő, újrafelhasználásra nem alkalmas bútorok fenntartható kezelése.

„A beszerzési folyamat során az volt az egyik legfontosabb szempont, hogy a belsőépítészeti beszállító elszállítsa az új helyiségekben nem használható bútorokat, és gondoskodjon az újrafelhasználásukról. Környezetvédelmi tanúsítvánnyal rendelkező egyetemként természetes volt, hogy olyan partnert kerestünk, akivel osztozunk fenntarthatósági elképzeléseinkben.”

Maria Ekstrand, a Linnaeus Egyetem ingatlan- és szolgáltatási részlegének építőmérnöke

Az alkalmazottak számára kialakított terekben külön asztalok teszik lehetővé a nagy koncentrációt igénylő munkát. Az állítható magasságú íróasztalok és a Plus székek kiváló ergonómiai feltételeket biztosítanak.

Találkozóhely a város közepén. A természetes fény, terek és fenntartható anyagok jellemezte építészeti megoldás elmossa a beltér és a kültér közötti határokat.

A könyvtárba Point kanapé került, amely magas támlájával és elszeparáló kialakításával külön kis privát teret biztosít a térben, kirekesztve a külső zajokat. A széria, amelybe a kanapé tartozik, változatos összeállításokat tesz lehetővé.

Körkörös áramlások

A tervezési szakaszban megtörtént a meglévő bútorok leltárba vétele és besorolásuk különböző kategóriákba, úgymint: az új helyiségekben újrafelhasználható, valahol máshol újrafelhasználható, illetve már nem használható, fenntartható újrahasznosítást igénylő bútorok. Maria Ekstrand szerint a meglévő belsőépítészeti megoldások minél nagyobb mértékű újrafelhasználása kihívásokat, ugyanakkor lehetőségeket is jelent. 

„Ez a megközelítés valamivel több lépést igényelhet, és összetettebbé teszi a tervezést. Beszerzőként mindig érdemes előre gondolkodni és már a folyamat korai szakaszában bevonni a beszállítókat. Jelen esetben ez minden eddiginél kritikusabb jelentőségű volt.”

Maria Ekstrand, a Linnaeus Egyetem ingatlan- és szolgáltatási részlegének építőmérnöke

Mindig fontos a világos elképzelés az oktatási terek működéséről és kialakításáról, de ha ebbe még az újrafelhasználást is bele kell kalkulálni, akkor az egységes összhatás érdekében még átgondoltabb tervezés szükséges. A folyamat hatékonyságához azonban hozzájárult a Kinnarps átfogó szakértelme az oktatási terek és körkörös áramlások stratégiájával kapcsolatban, aminek köszönhetően sikerült harmóniát teremteni a régi és az új bútorok között.

Egyes előadótermekbe a Kinnarps Studio egyedi kialakítású, állítható magasságú pulpitust készített.

A Space tárolószéria az egyetem minden részén felbukkan különféle összeállításokban. Itt egy kódolt zárral ellátott változat látható. A tengerre néző nagy ablakok csak hozzátesznek az egyetem fantasztikus elhelyezkedéséhez.

Egyre terjedő újrafelhasználás és újrahasznosítás

Mi lett a Linnaeus Egyetem régi bútorainak sorsa, amelyekről a Kinnarps gondoskodott? Dan Molander, a Kinnarps körkörös gazdaságért felelős munkatársa szerint egyre gyakoribbak és nagyobb volumenűek az újrafelhasználást igénylő beszerzések. – Örülünk a bútorok fenntartható újrafelhasználása felé történő elmozdulásnak. Az innovatív megközelítés mellett azért is, mert ez elengedhetetlen a bútoripar fenntarthatóságának növeléséhez. Egyre több a tapasztalatunk, és megfeszített erővel dolgozunk a körkörösség hatékony módszereinek kifejlesztésén. Már nagy utat tudhatunk magunk mögött ezen a területen – hangsúlyozza.

A bútorok a szervizelést vagy felújítást követően az új felhasználók igényeihez igazítva élnek tovább. Az újrahasznosítást igénylő termékekről eltávolítottunk bizonyos elemeket, amelyeket még fel tudunk használni más bútorok pótalkatrészeiként. A többi elemet szétszereltük és helyben szelektáltuk. Az olyan anyagok, mint a fémek, a műanyagok és a textíliák újrahasznosító létesítményekbe kerültek. A faalapú alkatrészekből brikett készült, ami a Kinnarps környezetbarát fűtőtelepén felhasználva a kinnarpi gyártóegység mellett a környékbeli lakóépületek háztartások fűtését is biztosítja.

Az alkalmazottak számára kialakított terekben többféle típusú ergonomikus munkaasztal kapott helyet. A tárolóegységek egyúttal térelválasztóként is szolgálnak.

„Az állítható magasságú asztalok azon termékek közé tartoznak, amelyek újrafelhasználásában nagy lehetőségeket látunk. A lábak nemegyszer változtatás nélkül újrafelhasználhatók, az ügyfél által választott színű és alakú, személyre szabott asztallappal pedig rendkívül vonzó és fenntartható termékké varázsolhatók.”

Dan Molander, a Kinnarps körkörös gazdaságért felelős munkatársa

3-columns-image4.jpg

A Centrum medio fotelek is a korábbi helyiségekben történő használat után újrafelhasznált bútorok közé tartoznak. Ezek a fotelek most a nyilvános terekben hívogató találkozóhelyként szolgálnak a diákok és az egyetem alkalmazottai számára.

4-columns.jpg

A folyosót úgy rendeztük be, hogy ösztönözze és támogassa az informális megbeszéléseket. A kényelmes, támogató felületet kínáló Lean In a zaj elnyelésében is jeleskedik.

columns-caption-side.jpg

RFID-zárakkal ellátott Space tároló az alkalmazottak számára.

3-columns-image5.jpg

Az előadótermekben magas és alacsony ülőbútorok kombinálásával alakítottunk ki dinamikus tanulási teret.

Tetszik, amit lát? Érdekli, hogyan lehetne átalakítani az önök oktatási tereit?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó termékek

Plus

Plus

324 Színek | 12 Variációk

Lean in

Lean in

Point

Point