The Better Effect
TÁGABB ÉRTELEMBEN A FENNTARTHATÓSÁGRÓL

AZ ÚJ GENERÁCIÓKNAK ÚJ ELVÁRÁSAI VANNAK A CÉGEK FENNTARTHATÓSÁGI TEVÉKENYSÉGÉVEL KAPCSOLATBAN

„Egyre többen szeretnének fenntartható döntéseket hozni, ezért nekünk meg kell könnyítenünk a választást. A fenntarthatósággal kapcsolatos munkánkat hat különböző területen tesszük egyértelművé, amelyekről tudjuk, hogy jobb eredményeket érünk el.”

Johanna Ljunggren, Kinnarps Sustainability Manager

THE BETTER EFFECT: TERÜLETEK

NYERSANYAGOK ÉS ERŐFORRÁSOK

A megfelelő nyersanyagok használata és az erőforrás-menedzsment logikus intézkedései. Ez kulcsfontosságú a fenntartható vállalkozáshoz és fontos része a vállalati kultúránknak. Felelősséget vállalunk az anyagainkért és nem választunk olyan nyersanyagokat vagy megmunkálási módszereket, amelyek szükségtelen terhet rónak a környezetre.

CÉL

2020-ra minden nyers fa FSC® tanúsítvánnyal rendelkezik vagy megbízható külső forrásból származik majd.

A FELELŐS
ERDŐGAZDÁLKODÁSBÓL VAGY
MINŐSÍTETT FORRÁSBÓL
SZÁRMAZÓ FAANYAG ARÁNYA 
96%

Szén-dioxid-
kibocsátás
-27%

ÉGHAJLAT

Saját „kék teherautóink” egyedülálló lehetőséget nyújtanak számunkra a CO2-kibocsátás csökkentésében. Egyedi rendszerű, "okos" felrakodási koncepciónk lehetővé teszi, hogy sokkal többet pakolhassunk teherautóinkba. Amihez másoknak akár három pótkocsira is szüksége van, nekünk kettő is elég. Mindemellett azt is eldönthetjük, hogy milyen üzemanyagot használunk a szállításhoz. Jelenlegi célunk a klímasemleges működés elérése.

CÉL

2020-ra 35% -al csökkentjük káros anyag kibocsátásunkat 2014-es évhez képest

ANYAGTISZTASÁG

Bútoraink olyan környezetekben találhatók, amelyekben gyermekek és felnőttek életük jelentős részét töltik. Egyértelmű, hogy termékeink nem tartalmazhatnak olyan anyagokat, amely káros hatással lehetnek az emberi egészségre vagy megnehezíthetik a munkavégzést.

CÉL

2020-ig 50%-kal csökkentjük gyártóegységeinkben a VOC-kibocsátást a 2015-ös bázisévhez képest.

Oldószer-
felhasználás
-46%

Alacsony kockázatú
vagy auditált
beszerzések
99%

TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

Igazságtalan világban élünk. Azonban lehetőségünk van annak biztosításra, hogy a termékeink legyártásában közreműködő emberek azt jó munkakörülmények között tehessék. Ez ránk és beszállítóinkra is vonatkozik.

CÉL

2020-ra a magas kockázatúnak minősülő beszerzési volumenünk 100%-a audit útján ellenőrzött lesz.

ÚJRAFELHASZNÁLÁS

Magától értetődőnek kéne lennie, hogy egy kanapét újra lehet húzni vagy egy kopott asztallapot ki lehet cserélni. A bútoripar viszont eddig másképpen működött. Körforgáson alapuló szolgáltatásaink és új, körforgáson alapuló üzleti modelljeink kifejlesztésével segítjük ügyfeleinket az erőforrások beosztásában.

CÉL

2020-ra a működésünkből származó hulladék 35%-a lesz újrahasznosítva. Hosszabb távon szeretnénk elérni, hogy egyáltalán ne kerüljön tőlünk hulladék a lerakókba.

 

Az újrahasznosításra
továbbított
anyagok aránya

28%

egész nap ül
21%

ERGONÓMIA

A stresszhez köthető megbetegedések és túlterhelés okozta tünetek társadalmunk egyre súlyosabb problémái közé tartoznak. Az ülőmunka mindemellett növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések és a stroke kockázatát. Ettől függetlenül a megkérdezett ügyfeleink 21%-a válaszolta azt, hogy egész nap ülve dolgoznak. Ezt szeretnénk megváltoztatni.

EGÉSZSÉGESEBB DOLGOZÓK. Az ergonomikus megoldásoknak köszönhetően éberebbek és kreatívabbak a dolgozók, kevesebb az egészségi probléma és a betegszabadság.

VONZÓ MUNKÁLTATÓK. Az inspiráló, egészséges munkahely erősíti a cég márkanevét. Megkönnyíti a tehetséges munkatársak bevonzását és megtartását.

JOBB KÖZÉRZET. A jó ergonómia döntő fontosságú egy tevékenységalapú iroda sikerességében. A magukat otthon érző dolgozók egyszerűen testre szabhatják munkahelyüket, és eldönthetik, hogy a társaságot vagy a koncentrált egyéni munkát választják. Ez hozzájárul közérzetük és hatékonyságuk javulásához.

LAPOZZON BELE FENNTARTHATÓSÁGI JELENTÉSÜNKBE

Arról beszélni, hogy mit lenne jó tenni, az egy dolog. Valóban megtenni - az egy teljesen más. A Kinnarpsnál úgy döntöttünk, hogy teljes mértékben átláthatóvá tesszük a fenntarthatóság érdekében végzett munkánkat. Mind a jó, mind pedig a rossz híreket megosztjuk. Csak így fejlődhetünk. Az új fenntarthatósággal és környezettudatossággal kapcsolatos jelentésünkből már kiderül, hogy mi mindent értünk el a közelmúltban. 

Töltse le Innen

AZ ÁGAZATBAN EGYEDÜLÁLLÓ ÉRTÉKLÁNC

A Kinnarps Csoport vállalatainak megosztott értéklánca egyszerűbbé teszi az ügyfeleink és együttműködési partnereink számára végzett, fenntarthatóságot célzó tevékenységeinket. Folyamatosan újabb és újabb, jobb hatást biztosító megoldásokat keresünk. Ahol mások csak egy asztalt vagy széket látnak, mi lehetőséget látunk a változtatásra. Olyan változtatásra, amelynek pozitív hatása lesz önre, alkalmazottaira és a társadalomra. Ugyanakkor a természetnek is esélyt adunk, hogy betöltse feladatát.

1. DESIGN

A legelső vázlatoktól kezdve úgy tervezzük meg termékeinket, hogy azok ergonomikusak legyenek, és minden felhasználó igényét kielégítsék. Olyan termékeket tervezünk és gyártunk, amelyek beállításai rugalmasan, a felhasználók igényei szerint változtathatók. Ügyelünk arra, hogy termékeink alkotóelemei könnyen szétválaszthatóak legyenek, ezáltal megkönnyítve későbbi újrahasznosításukat. A minél kisebb környezeti hatás biztosítása érdekében szigorú standardokat határoztunk meg a termékeink gyártása során használt anyagokra vonatkozóan.

2. Nyersanyagok

Kidolgoztunk egy eszközt , amellyel szisztematikusan kérhetünk információt a beszerzett alapanyagok környezeti teljesítményével kapcsolatban.  A rendszer segítségével jobban ellenőrizhetjük, mit építünk be termékeinkbe. Vagy minősített faanyagot használunk, vagy olyat, amellyel kapcsolatban kockázatfelmérést végeztünk. Számos szövetünk rendelkezik környezetvédelmi minősítéssel. Kimondottan törekszünk újrahasznosított anyagok felhasználására.

3. GYÁRTÁSTECHNOLÓGIA

Gyártásunk során kerüljük a környezetre vagy az egészségre ártalmas anyagok használatát.  Alávetjük magunkat a SMETA etikai auditnak, amelyen eddig nagyon jó eredményeket értünk el, ami igazolja, hogy teljesítjük a magas szintű társadalmi követelményeket. Bejelentőrendszert vezettünk be, amelyen keresztül munkatársaink jelenthetik az általuk észlelt problémákat. Emellett megköveteljük beszállítóinktól, hogy kövessék a magatartáskódexünkben foglaltakat.

4. ÉRTÉKESÍTÉS

Széles körű tapasztalatokkal a hatékony munkakörnyezetek kialakítása terén. Next OfficeTM elemző eszközünk segítségével ügyfeleinkkel együttműködve megtaláljuk a számukra optimális tevékenységalapú megoldást. Számos viszonteladónk rendelkezik ISO-minősítéssel, és sokan szisztematikusan törekednek a minőség javítására és tevékenységük környezeti hatásának csökkentésére. Például több bemutatótermünkben energiahatékony fényforrások kerültek beszerelésre.

5. SZÁLLÍTÁS

Saját, optimalizált szállítási rendszert alkalmazunk, amely során a termékeket több mint 90%- os helykihasználással rakodjuk fel a teherautókra. Az egyszer használatos csomagolás helyett takarókkal védjük a termékeket, amelyeket többször is felhasználunk. Ezzel naponta 6,5 tonna csomagolóanyagot takarítunk meg. A visszaúton beszállítóink szállítmányaival közlekednek teherautóink. Új, tisztább üzemű járműveket vásároltunk, és a környezeti hatás csökkentése érdekében a dízel- és tallolaj üzemű teherautók használatát részesítjük előnyben. Biodízellel (RME) is kísérletezünk, de a tesztek eredményei egyelőre elmaradnak várakozásainktól. Más típusú biodízel üzemanyag vizsgálatát is tervezzük.

6. FELHASZNÁLÁS

Inkluzív bútorozási megoldásokat kínálunk, amelyeket a felhasználók valós szükségletei alapján dolgozunk ki. A Kinnarps Next OfficeTM koncepciójának köszönhetően az kollégáknak számos ergonomikus kialakítású terek állnak rendelkezésükre. A hangelnyelők használatával ideális akusztikai környezetet tudunk kialakítani, ami csökkenti a stresszt és javítja az alkalmazottak közérzetét. A mérési eredmények alapján össze tudjuk hasonlítani a különböző termékek akusztikai jellemzőit. Szigorú követelményeket alkalmazunk a felhasznált anyagokkal szemben, és az egészséges beltéri levegő érdekében kerüljük a szükségtelen vegyi anyagok használatát.

7. ÚJRAFELHASZNÁLÁS

Az ügyfelekkel kötött szerződésben igény esetén vállaljuk, hogy leltárt készítünk meglévő bútoraikról, és meghatározzuk, hogy mely bútorok használhatók fel az új kialakításban. Bizonyos termékek egyszerűen átalakíthatók vagy felújíthatók – ilyen megoldás például az asztallapok, a székek ülőlapjának vagy a kanapék kárpitozásának cseréje. Azon termékek esetén pedig, amelyek már nem használhatók fel újra és nem újíthatók fel, vállaljuk a környezettudatos szétbontást és újrahasznosítást.

PIPÁLJA KI FENNTARTHATÓSÁGI CÉLJAIT A THE BETTER EFFECT INDEX SEGÍTSÉGÉVEL

A The Better Effect Index az első átfogó eszköz azok számára, akik környezettudatos döntéseket szeretnének hozni a belsőépítészeti megoldások terén. Ez az Index a Kinnarps termékeit a fenntarthatóság hat fontos szempontja szerint értékeli, majd ábrázolja a lehetséges eredményt. 

Tudjon meg többet

NÉHÁNY FENNTARTHATÓSÁGI TANÚSÍTVÁNYUNK