Add meg a módját annak, hogy megismerd a kollégáidat!

Apróságnak tűnhet, mégis komoly hozzáadott értéket jelenthet a munkával eltöltött órákban az egymásra fordított idő.

Talán sokan ismerik a hygge-t, a dán kifejezést, amely az északi országban élők életfilozófiáját, életérzését fejezi ki. Bár valószínűleg világszerte ez lett az egyik legtöbbet emlegetett skandináv szó, nem csak a dánok kiváltsága kiélvezni az élet mélyebb rétegeit. Hasonló létezik a svédeknél is, sőt, van olyan, amely a mondjuk úgy “szakmai” mindennapokra nézve meghatározó. Ez a “fika”, a nap közben kifejezetten egymásra, a kollégáinkra fordított idő. Apróságnak tűnhet, mégis komoly hozzáadott értéket jelenthet a munkával eltöltött órákban.

Majdnem olyan ez, mint az afternoon tea a briteknél, csak a fika-ra tulajdonképpen bármikor szakíthatunk időt.  Nálunk, svédeknél a nap folyamán, munka közben általában 3 szent és sérthetetlen alkalom van.

Az egyik a 10 órai fika. Ilyenkor leülsz a kollégáiddal egy kávéra és csak beszélgettek. A másik az ebédidő, végül a 14-15 óra környéki délutáni fika. Ilyen alkalmaknál egyszerűen megáll az élet és összeül a csapat. Nem ritka az, hogy néhányan sütit is hoznak magukkal az ilyen beszélgetésekre.

Bár a dolog nagyon egyszerűnek tűnik, mégis nagyon fontos. Ilyenkor ugyanis megadják a módját annak, hogy együtt legyenek, nem csak úgy kutyafuttában szólnak egymáshoz. Érdekes volt megtapasztalni azt, hogyan működik ez a gyakorlatban: 10-kor tényleg olyan, mintha elvágnák a munkaidőt. Mindenki feláll és otthagyja a munkáját. Igaz, hogy az említett “szent időkön” kívül aztán nem nagyon van mocorgás és csevegés, akkor csak a munkára koncentrálnak. Vagyis mindennek megvan a maga ideje.

Ráadásul a fika-t nem csak irodai környezetben alkalmazzák. Annak idején még egyetemista koromban lehetőségem volt arra, hogy szinte minden tantárgyba belekóstolhassak a gyakorlatban is 1-2 hét erejéig - ez a svéd felsőoktatási rendszer egyik sajátosság és komoly előnye. Amikor a könyvelésről tanultunk, akkor egy könyvelő cégnél láthattam mi és hogyan történik a való világban, makroökonómia órákkal párhuzamosan pedig a bankok legrelevánsabb osztályain dolgozhattam. De ugyanígy dolgoztam szupermarketben, ahol takarítottam és az árukat pakoltam. Füvet nyírtam egy kórház udvarán, dolgoztam városházán és postán is, sőt, még egy műhelyben is, ahol autókat szereltek. Bár mindenhol eltérő időpontokban, de megtartották a fika-t.

Hogy miért tartják minden területen ennyire fontosnak a fika-t?

Az emberi kapcsolatok miatt. Ez a szocializáció, illetve az adott közösségen belüli networking egyik legfontosabb alapja. Egy jól működő eszköz arra, hogy minőségi emberi kapcsolatok vegyenek körül a munkahelyeden is.

Fontos lenne, hogy ebben a régióban is tanuljunk ilyen téren a svédektől! Itt ugyanis azt tapasztaltam, hogy nem fordítunk elég és minőségi időt arra, hogy egymással foglalkozzunk, beszélgessünk. Talán az ebédszünetben váltunk egy-két szót, de azon kívül csak akkor, ha éppen összefutunk valahol a folyosón. A fika lényege viszont az, hogy szándékosan, tudatosan szakíts időt a másikra. Legyenek olyan alkalmak, amikor csak mi vagyunk, a csapatunk és beszélgetünk. Nincsenek illúzióim, tudom, hogy ez nem megy egyik napról a másikra, pláne, ha korábban még csak hasonló alkalmak sem voltak. A minőségi szocializációt is meg kell tanulnunk.

 

Vezetőként pontosan tudom azt, hogy nehéz új szokásokat bevezetni egy vállalatnál, nem is állítom azt, hogy ebben a teljesen más kultúrkörben pontosan ugyanúgy működhet a fika, mint a svédeknél. Ezzel együtt is hiszek abban, hogy rendkívül sokat hozzá tud tenni egy vállalat értékéhez az, ha a munkatársak minőségi időként élik meg a munkával töltött órákat. Ennek elérésében lehet eszköz a fika, ami gyakorlatilag egy mini csapatépítővel ér fel.

A vezető feladata az is, hogy felmérje és megértse azt miért fontosak a tartalmas és mély emberi kapcsolatok és az ő felelőssége az, hogy mindenki más is megértse, hogy ez miért jó. Kényszerből  ugyanis semmi sem működik. Ha erőlködsz, azt leveszik rólad. Szeretném már most leszögezni, hogy türelem nélkül ez nem megy. Könnyen lehet, hogy minden kollégára külön-külön kell időt szánnod. Érdemes venni a fáradtságot ahhoz, hogy egy picit félrehúzódj a munkatársaiddal és beszélgess velük. Vezetőként ne mástól tudd meg azt, hogy mondjuk nem érzi jól magát. Neked ugyanis az is a feladatod, kötelességed, hogy a kollégáidra odafigyelj és az emberi oldalukat is menedzseld.

Beszélgessünk, ismerjük meg egymást!

10 percek is nagyon sokat tudnak jelenteni. Nincs ebben semmi varázslat: emberek vagyunk, és mint ilyenek lelkünk van, amire oda kell figyelnünk.