Fától a szövetig - papír bútorokat terveztünk

Vajon lehet papírból bútorokat és berendezést készíteni? Természetesen! A Kinnarps az egyik olyan cég, amely a "Designed for Recycling" projekt mögött áll, és az újrahasznosítható akusztikus panelek prototípusát is ennek szellemében készítette el.

Ma világszerte 90 millió tonna textíliát használunk fel évente. A világ népességének növekedésével és az életszínvonal javulásával becslések szerint a textil iránti kereslet 2040-re megduplázódik. Fenntarthatósági szempontból ez már tarthatatlan helyzethet.
 
Nincs több földterület, amelyet egyre több és több gyapot vagy olaj-alapú textilek termelésére használhatnánk, és amely fenntarthatósági szempontból is megkérdőjelezhető, mert nagy mennyiségű vizet és vegyi anyagot emészt el a gyártási folyamat során. Ezért fontos, hogy új, kereskedelmi szempontból életképes textil-alternatívákat találjunk a gyapot és a kémiai alapú szintetikus anyagok helyett.

Itt kapcsolódik a történetbe a be a svéd nyersfa! A papír nem csak természetes anyag, hanem újrahasznosítható. Egyetlen fából 150 000 km hosszúságú cellulózrost készíthető, ami elég 200 pár nadrághoz. A klasszikus textíliák, mint pl. a faalapú szövet sem újdonság; sokáig olyan növényekből készültek a ruháink, mint a bambusz és a kender. A svéd erdőgazdálkodásból származó cellulóz jelentős szerepet játszhat a globális textilipar nyersanyagellátásában.  Ez csak felismerés kérdése.

Újrahasznosításra tervezték
 

A Kinnarps az egyik a „Designed for Recycling” újrahasznosítási projekt résztvevőjeként együttműködik a Smart Textles-zel és 13 másik svéd erdészeti, papír- és textiliparral. A cél az, hogy újrafeldolgozható papíranyagból készült bioalapú bútorokat és belső berendezési elemeket dolgozzanak ki. Az ötlet az, hogy olyan életciklust hozzunk létre, amelyben a bútorok és alkotórészeik újrahasznosíthatók, tehát ahelyett, hogy eldobnánk őket, ismét tárgyakat, bútorokat készíthetünk azokból - konténerekbe kerülés helyett.
 
„A projektben a Kinnarps kifejlesztett egy teljesen újrafeldolgozható prototípust, melynek minden eleme - mind panel, mind a szövetkárpitot – újrahasznosítható, és Svéd nyersfa alapanyagból készül. A „Designed for Recycling” készítette egy két különböző papírszerkezetből álló alapot, melyet azután textilbe kötöttek. Valamint készült egy keményebb papírszerkezet is, ami a termék alapjául szolgált.”- mondja Christina Calisir, a Kinnarps műszaki vezetője.
 
A két anyag alapján a Kinnarps két asztali hangszigetelő panelt tervezett meg. Annak érdekében, hogy a bútorok valóban újrahasznosíthatóak legyenek, fontos, hogy minden alkatrészt megfelelően lehessen elválasztani. Ebből kifolyólag egy papírszövet burkolatot varrtunk, amelyet ezután a papírmagra csavarozhatunk. Az intelligens rögzítők megkönnyítik a panelek összeszerelését és szétszerelését.
 A panelek így végighaladnak a teljes cikluson, a papírról a fonalig, a textilgyártáson át a késztermékig és végül az újrahasznosításig. 


"A fogadtatás nagyon pozitív volt mind a projektcsoportban, mind az ügyfelek körében, akiknek bemutattunk a terméket" - mondja Calisir.

"Az újrahasznosítást népszerűsítő projektben a Kinnarps kifejlesztett egy akusztikai panel prototípust, amely teljesen újrahasznosítható - mind a panelek, mind a kárpitozás -, és amelyet svéd erdészeti nyersfából nyernek."

Christina Calisir, a Kinnarps műszaki vezetője

Egy fából 200 nadrág készülhet

Az akció a több évre visszanyúló „Helyi termesztésű textíliák létrehozása Svédországban” című projekt részét képezte, amelybe a Kinnarps is részt vett. A projekt célja, hogy új módszereket találjon a svéd nyersfa használatára, különös tekintettel a bútor- és belsőépítészeti iparágakra. Ennek keretében a legyártott szövetek, amelyeket a Kinnarps prototípusában is használnak, svéd fenyő- és fenyőfa cellulózból készülnek. A szövetek rendkívül strapabírók, és kifejezetten alkalmasak irodákban és közterületeken való használatra. Ezen felül különböző ruházati cikkek készítésére is felhasználták, beleértve a projekt részeként tervezett „papírruhát” is.
 
A projekt innovatív és informatív párbeszédet kezdeményezett a különböző iparági résztvevők, beleértve például a bútor-, textil-, papír- és az újrafeldolgozó tevékenységet végzők között. "A közös munka mélyebb tudást ad egymás tevékenységének megértéséhez, és tágabb képet kapunk a különböző iparágak kihívásairól. Azt is kimutattuk, hogy van potenciál a svéd biomasszából és papírból készült textíliák és bútorok gyártásában"- mondja Calisir.

FOLYTATÁS AZ "ERDEI SZÖVETTEL"  

Egy új, hároméves projekt keretében folytatjuk a megkezdett munkát „az erdei szövet” kísérleteivel, melyben a Kinnarps is részt vesz. A nagy kihívás most az ipari és kereskedelmi szempontból életképes szövetek és folyamatok továbbfejlesztése mind a bútorok, a belsőépítészet és a divat számára.


"Természetes, hogy a Kinnarps részt veszilyen típusú projektekben" - mondja Johanna Ljunggren, a Kinnarps Fenntarthatósági Igazgatója. "Annak érdekében, hogy ügyfeleink úgy érezzék, hogy a fenntartható döntések egyszerűek és gazdasági szempontból is előnyösek, konkrétumokat kell nyújtanunk. A bútoriparnak új, fenntartható üzleti struktúrára van szüksége, és mi a fejlesztés élvonalában akarunk maradni."