Hogyan épülnek majd fel a jövő városai?

Ariel Noyman, a Northeastern University építészeti és urbanisztikai tanszék adjunktusa, építész, városkutató, aki a technológia és a várostervezés kapcsolatán dolgozik. Munkássága nagyban hozzájárul ahhoz, hogy az a városszerkezet, melyet jelenleg ismerünk és sokszor erős kihívások elé állítja lakóit, pozitív és élhető módon változzon meg. A modell neve CityScope, melyről az alábbi videóban látható előadásban számol be részletesen a kutató.

Ariel Noyman Fotó: ©relno.github.io

Noyman több évtizedes városépítészeti tapasztalatát az MIT Media Lab berkein belül kamatoztatja, ahol olyan szimulációkat végez csapatával, mely jelentősen megváltoztatja a jelenleg ismert városok szerkezetét, mobilitását és decentralizáltságát.

Ennek a kutatásnak az eredménye a City Science Living-Labs világméretűnek nevezhető hálózat, mely többek között Boston, Hamburg, Sanghaj, Andorra és Helsinki városszerkezetét pásztázza, és gyűjti be az adatokat.


A modell lényege nem más, mint hogy egy-egy jövőbeli beruházás kapcsán az adatokra támaszkodva tudják meghatározni a készülő építmények infrastruktúrára, zajártalomra és még számos változóra vonatkozó hatását. A minden eddiginél részletesebb - Noyman szerint eddig láthatatlan layereket is feltáró - hatástanulmány fenekestül forgatja fel az eddigi várostervezési gyakorlatot, ugyanakkor képes lesz sok olyan kihívással is szembeszállni, mely eddig akadályozta az építészek munkáját.

Noyman kétségtelenül innovatív munkája számos díjat és elismerést kapott, többek között az Európai Bizottságtól, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettől (OECD) és az izraeli kormánytól. Modelljét a The Guardian, a New York Times is bemutatta; világszerte kiállításokon, konferenciákon és csúcstalálkozókon szerepelt.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Kinnarps OpenOffice Podcastban készíthettünk vele egy exkluzív interjút (angol nyelven), melyet itt hallgathat meg.   

 


Érekesnek találta ezt a cikkünket, hasonló tartalmainkért iratkozzon fel havonta megjelenő hírlevelünkre. 
Adatkezelési tájékoztatónkat itt találja.