Skandináv életérzés avagy a lagom jelenléte a lakberendezésben

Se túl sok, se túl kevés… „pont jó”. Középút a két véglet között. Vagyis lagom. A Svédországból elterjedt és manapság nagy népszerűségnek örvendő irányzat, azt a többletet hordozza magában, hogy a fogyasztói világgal szemben inkább a létezés örömeire koncentrál.

A svéd dizájn alapvető része a – lakberendezésben is hangsúlyosan megjelenő – LAGOM, ami egyensúlyt teremt esztétikum és rendeltetés között. Három fontos alapelv, az egyszerűség, természetesség és fenntarthatóság  köré könnyedén felfűzhetjük mindazt, amit skandináv életérzésnek nevezünk, és mindazt, ami alapvető része a svéd bútorgyártásnak is.

Ha egy hófehér fal előtt álló, fából készült sámlira gondolunk, talán könnyebben megérhetjük, hogy egy tárgy miért válhat a lakásunk alapdarabjává akár hosszú évtizedekre is…

1. A kevesebb több

A hétköznapi illusztráció célja az, hogy pontosan lássuk, az egyszerűség elsősorban a letisztult vonalvezetésben és a monocrome színhasználatban képes megjelenni. A megfelelő pácolásnak köszönhetően, a fa erezete kitapintható marad, tovább fokozva ezzel a természetesség érzését. Egy semleges árnyalat, az élővilág ihlette forma, mind mind szemet gyönyörködtető elemei egy ülőalkalmatosságnak.

2. Harmónia

Természetes anyagok és színek használatával, egy bútor jól kombinálhatóvá válik és tökéletesen illeszkedik szinte bármilyen enteriőrhöz.
Nagyon fontos ugyanis, hogy az egy térben lévő tárgyak kiegészítsék és segítsék egymást, mind funkcióban, forma- és színvilágban így alkotva egy kerek egészet. 

3. Fenntarthatóság és minőség

A tervezők azzal a céllal álmodnak meg egy tárgyat, hogy hosszú éveken, évtizedeken át a lakások alapdarabja legyen.
Ez a fenntarthatóságra törekvő életforma alapja -, amikor nem a divat és a gyorsan változó érdekek diktálnak – hanem egy jól átgondolt döntést hozunk. Egy döntést, miszerint a jelenen hajlandóak vagyunk többet áldozni valami olyanra, amik évtizedek múltán egy hosszútávú befektetésnek bizonyul.

Még több skandináv inspirációért, látogass el újonnan megnyílt pop up showroom-unkba, aminek a különleges műalkotásairól ismert Lumas Galéria ad otthont!

 

Ha szeretnél ellátogatni a pop-up showroomba, kattints!

Időpontot foglalok