Kínai falut modellez a stockholmi bútorvásár tervezőpárosa

Neri&Hu lesz az idei díszvendég Stockholmban

Február első hetében stratol az idei Stockholm Design Weeek, melynek jelentős programja lesz a skandináv bútorok és tervezők kiállítása. Az idei díszvendég  a  díjnyertes kínai tervezőpáros, Neri & Hu, akik egy olyan installációt  hoznak a Stockholmi Bútor- és Fényvásárra, amely kiemeli a Kínát érintő legaktuálisabb szociális kérdéseket. A középpontban a hagyományos kínai falu áll majd, amely riasztó ütemben eltűnik.

 „El akartunk térni a bútorvásárok szokásos látnivalóitól, amelyek gyakran a terméktervezés megjelenítésére összpontosítanak, és inkább a kiállított tárgyakat és termékeket összekapcsoljuk a Kínával kapcsolatos egyedülálló társadalmi kérdésekkel. Nemrégiben elkezdtük vizsgálni a falvak és a falusi kultúrát eltűnését, ami riasztó trend, és nagyban befolyásolja a közösség, a család és a kulturális gyökerek hagyományos fogalmát. Mivel sok termékünk a meghittség, az otthon, a család körül forog, és a másokkal való együttélés kapcsolata ihletett, egy olyan kiállítást akartunk létrehozni, amely a hagyományos kínai falu lényegét reprezentálja és rögzíti ” - magyarázza Lyndon Neri és Rossana Hu.

A falvak utcáinak sajátosságaiból inspirálódva a kiállítás elrendezése különböző térrétegeket, egymást keresztező sávokat hoz létre, a formavilág összekapcsolt sorokból áll, amelyek egy falut alkotnak. A falak, a díszes részletek, az ablakok és a redőnyök váratlan kapcsolódásokat hoztak létre.   
 
A Lyndon Neri és a Rossana Hu által 2004-ben alapított Neri & Hu Design és Research Office interdiszciplináris építészeti tervezési gyakorlatot folytat  Sanghajban, illetve Londonban. A Neri & Hu abszolút nemzetközi, multikulturális cég,  a munkavállalók több mint 30 különböző nyelven beszélnek. Ők határozottan hisznek a kutatásban jelentőségében, tervezőeszköznek tekintik, hiszen minden projektet igyekeznek egyedi kontextusba helyezni. Az alapos tervezési folyamathoz elengedhetetlen a program, a helyszín, a funkció és a történelem sajátosságainak átfogó vizsgálata - így válik egységessé az alkotás.

Építészeti és belsőépítészei munkáikon kívül a Neri&Hu számos ismert márkával dolgozik együtt Európa és Ázsia szerte, többek között: Agape, Arflex, Artemide, BD Barcelona Design, BOLON, ClassiCon, Concrete LCDA, Driade, Fritz Hansen, Gandia Blasco, GAN, Kvadrat, LEMA, Meritalia, MOOOI, Nanimarquina, OFFECCT, Parachilna, Poltrona Frau, Porro, S.Pellegrino, Wallpaper* Handmade, Viabizzuno,  JIA and Stellar Works.