Emberközpontú építészet: várostervezéstől az irodabelsőkig

A Kinnarps „Next Office” szakértője és az Agora Budapest londoni építésze tartott inspiráló előadást.

 

Építészek új generációja zsongta be az Agora Budapest izgalmas konténerirodáját pár nappal ezelőtt a Váci úti irodafolyosón, amelyet a HB Reavis azért hozott létre, hogy a leendő ügyfelek és a helyi közösség tagjai testközelből betekintést nyerhessenek az épülő projektbe. Ezúttal Florian Frotscher, londoni Make Architects építésze, az Agora Budapest koncepciójának tervezője, illetve Paukovics Gábor, a Kinnarps Next Office szakértője tartott előadást belső építészeknek és a szakmai sajtónak az emberközpontú külső-és belső terek kialakításáról.  A hajózási konténerekből épített high-tech iroda és rendezvénytermet többek között az emberközpontú gondolkodásról méltán elhíresült Kinnarps bútormegoldásai teszik még színvonalasabbá.

 

Mindkét vállalat azoknak a szakmai véleményvezéreknek a táborát népesíti, amelynek elkötelezett célja, hogy fenntartható és valódi igényekre épülő ingatlanok és hozzájuk kapcsolódó terek töltsék meg az irodapiacot. Ennek érdekében szeretnék a tapasztalt építészirodák mellett a fiatal generációt is megszólítani, akik most kezdik el bontogatni szárnyaikat egy-egy irodaprojekt kapcsán és a jövőben szintén hatással lesznek arra milyen terekben élünk és dolgozunk.

 Az inspiráló előadások a várostervezéstől az irodabelsőkig felmerülő fontos kérdéseket boncolgatták külföldi és hazai példákkal egyaránt fűszerezve. Ilyen például, hogy pár év múlva várhatóan Magyarországon is az kerékpárok töltik majd meg autók helyett az irodaházak mélygarázsait, az Agorába éppen ezért jelentős számú, nagyjából 1000 biciklitárolót terveznek, vagy hogy az irodaterek valódi stratégai eszközzé válhatnak egy-egy cég HR politikájában.

 A Kinnarps Next Office szakértője Paukovics Gábor hangsúlyozta, hogy azok a terek fognak igazán jól működni, amelyeket a hipotézisek helyett a felmérésen alapuló valódi igényekre épülnek:

 

“Fontos számunkra, hogy a fiatal építész közösség is értse, mekkora súllyal is bír egy adott munkakörnyezet egy cég életében: meghatározza annak nem csak mindennapi működését, de üzleti céljai megvalósulását is. Ők pedig, mint ezeknek a tereknek a tervezői, jelentős hatással vannak arra, hogy a vállalatok egy ilyen minőségű tér minden előnyét élvezni tudják, legyen szó akár munkaerő megtartásról, hatékonyabb kommunikációról, a dolgozói elkötelezettség javulásáról vagy a fenntarthatóbb irodai működésről.”

Florian Frotscher a Make Architects partnere és az Agora Budapest koncepciójának tervezője világszerte elismert nemzetközi projektjeirkől beszélt, kiemelve az Agora Budapestet és annak tervezési folyamatait, amelyről elmondta:

”Az Agora Budapest tervezése során sokat merítettünk Magyarország gazdag kulturális örökségéből és az ország építészeti hagyományokból és igyekeztünk beépíteni azt az épületegyüttes apró részleteibe. Érdekes az is, hogy amikor belekezdtünk a tervezésbe, egy sokkal szigorúbb és funkcionálisabb épület kialakítására készültünk, de ahogyan elkezdtük megismerni a környezetet, a helyi igényeket és beszélgettünk a helyi emberekkel, sokat formálódott az eredeti koncepció és egy sokkal barátságosabb és nyitottabb épületegyüttes terveit állítottuk össze.”