Üdv újra a valóságban...

– Avagy hogyan térj vissza a munkába nyaralás után?

Photo by Curtis MacNewton on Unsplash

Mindenki számára ismerős az az érzés, ami a szabadság utolsó napján kerít hatalmába: ma még a tengerparton sütteted magad a kedvenc könyved társaságában, holnap pedig be mész az irodába, és kinyitod a Pandóra szelencéjét… vagyis az email fiókodat.

Ahhoz, hogy ez nyomja rá a bélyegét a pihenés utolsó pillanataira, összegyűjtöttünk néhány hasznos tippet, ami megkönnyíti a munkába való visszatérést.

A SZABI NAPJAI MEG VANNAK SZÁMLÁLVA

1.     Extra nap

Ha te sem szeretsz a reptérről, strandról, túrázásból egyenesen az íróasztalodhoz érkezni, akkor érdemes egy-két napot rászánni a visszazökkenésre. Vagyis, ha teheted, maradj még otthon! Sokat dob a közérzeteden, ha tudod, hogy elrendezted magad körül a dolgokat, és összeszedetten térsz vissza a mókuskerékbe. Ha erre nincs lehetőséged, már az is segít, ha picit később kezded a napod az irodában, esetleg otthonról dolgozol.

2.     TERVEZD MEG A NAPJAIDAT!

Apropó, rendezettség! A repülőtéri várakozás közben, esetleg két átszállás között, vagy egy hosszú buszúton már fejben készülhetsz a hazatérésre. Tervezd meg a nyaralás utáni napokat, heteket! Gondold át, hogy milyen találkozóid lesznek, mit kell elintézned, és írd be őket a naptáradba.
Hidd el, sokkal könnyebb lesz priorizálni a teendőket, ha előtte következetesen feljegyezted őket!

3.    Pihenj!

Nyaralás után pihenni? Igen! A belső órádnak ugyanis szüksége van a visszaállításra. Ha a vakáció alatt későn keltél, későn feküdtél, nem beszélve a más időzónáról és a délutáni pihenésekről, könnyen felborulhatott a biológiai órád, és fáradtabbnak érzed magad. Próbálj meg a lehető legtöbbet aludni az első irodai nap előtt!

 

 

 

 

Photo by Verne Ho on Unsplash

Az első munkanap

Ha túl vagy az otthon töltött plusz egy napon, rangsoroltad a teendőidet,
eleget aludtál és kellően összeszedettnek érzed magad,
elérkezett az idő, hogy bemenj az irodába…


Photo: Cristine Enero on  Unsplash

HUSZÁR, VISSZA A LÓRA!

Photo by ROOM on Unsplash

Photo by Matheus Ferrero on UnsplashPhoto by Matheus Ferrero on Unsplash

1.     Kis kihívások!

A számítógéped bekapcsolása után, és a 240 olvasatlan email láttán, legszívesebben hazamennél, és újrakezdenéd az elmúlt néhány – pihenéssel töltött – hetet. Jó tanács: a munkába való visszatérést, ne a legnagyobb feladatokkal és kihívásokkal kezdd. Fokozatosan rázódj vissza! Ha teheted, ne az első napra tedd a legfontosabb tárgyalásaidat, és ne aznap hozd meg a legnagyobb döntéseket!

 

2.     Dekorálj!

Ahhoz, hogy ne legyen túl nagy a kontraszt az irodád fala és az azúr kék tenger látványa között, varázsolj egy kis nyaralás utáni hangulatot magad köré. Nyomtass ki pár képet, ami a vakáción készült, vegyél egy csokor friss virágot az asztalodra, vagy egyszerűen csak cseréld ki a számítógéped hátterét a legmókásabb képre, ami a jó élményekre emlékeztet.

 

3.     Ne ess kétségbe!

És végül, de nem utolsó sorban, ne keseredj el! Sokszor fognak még eszedbe jutni a családdal töltött végtelennek tűnő idők, amikor nem volt más dolgod, mint élvezni a kikapcsolódás nyújtotta örömöket, de ne feledd, a kollégák társasága, a napi kihívások jó eredményei, nagy löketet adnak ahhoz, hogy tudd szeretni és élvezni a nyaralás utáni munkában töltött időt is.