TEVÉKENYSÉG ALAPÚ MUNKAVÉGZÉS

Fokozott koncentráció és motiváció irodai munkakörnyezetben

Az új tudásalapú gazdaságban már nem a tudás a legfontosabb tényező, hanem az ismeretek megértése, illetve a látszólag különböző ötletek ötvözése új koncepciókkal és megoldásokkal, amelyek tényleg változást hozhatnak. Ehhez koncentráció szükséges. Az irodai munkakörnyezetben jelentkező állandó figyelemzavar pedig épp ellenkezőleg hat ránk. A produktivitás és a motiváció egyaránt csökkennek, ha túl sok a zavaró tényező. 

Hogyan történt mindez?

Egyterű irodák

Fokozatosan – de mindennek a kiindulópontját valószínűleg az adta, hogy az irodai munkakörnyezet megváltozott és ma már nem egymástól elkülönített helységek alkotják, hanem egy nagy egybefüggő tér. Az egyterű irodáknak rengeteg előnye van, hiszen lehetővé teszik, hogy a dolgozók az elképzeléseikre, a kreativitásukra és a csapatmunkára összpontosítsanak. Értékes helyet lehet velük megspórolni olyan időszakokban, amikor a bérleti díjak az egekbe szöknek. Az egyterű irodáknak is megvannak azonban a hátrányai, mert a sokféle zavaró tényező bonyolulttá teszi a teljes koncentrációt igénylő munkavégzést.

Az új technológia

A technológia egy újabb zavaró tényezőt jelent. A figyelemelterelés mértéke a munkától és más külső tényezőktől is függ, de a többségünkre hatással vannak az e-mailhez, egyéb szöveges üzenetekhez és a közösségi médiához hasonló zavaró tényezők. Mindez a munkavégzés bonyolultabbá és darabosabbá válásához vezet.

Megbeszélések

Őszintén – hány munkamegbeszélésen vesz részt egy héten? A megbeszélések sok időt vesznek el a munkanapból, és még ha hatékonyak és konstruktívak is, zavaró tényezőnek számítanak, amelyek kizökkentik a munkájából. 

Következtetés: A párbeszéd, a tapasztalatok megosztása és a megbeszélések továbbra is fontos szerepet fognak betölteni, de a koncentrálás és a zavartalan munkakörnyezet is egyre lényegesebbé válnak a folytonos munkavégzés megteremtéséhez és ahhoz, hogy a dolgozók a lehető legtöbbet hozzák ki magukból. 

 

A tevékenységalapú munkavégzés alternatívát nyújt

A különböző feladatokra különböző megoldásokat kínáló tevékenységalapú munkavégzés nagyon hatékonynak bizonyult, mivel növeli az emberek kreativitását és teljesítményét a munkavégzés során. Íróasztalok helyett a dolgozók munkakörnyezetek széles köréből választhatnak igényeik szerint; ◊ ◊az egyedülléthez és koncentrált munkavégzéshez kialakított csendes helyiségek és ergonomikus munkahelyek, zárt vagy nyitott tárgyalótermek, projektterületek és telefonfülkék várják a dolgozókat. 

 

Introvertált vagy extrovertált személyiség?

Egy tevékenységalapú irodában megvan a lehetőség sok különböző személyiségű ember igényeinek az összehangolására. A koncentráláshoz az introvertált emberek a külvilágtól való elzárkózásra törekszenek és csendes helyet keresnek maguknak. Az extrovertált társaik pedig csapatban teljesítenek a legjobban. 

 

Fokozott hatékonyság irodai munkakörnyezetben

Azokon a munkahelyeken, ahol a dolgozók mindig megválaszthatják, hogy hol és hogyan szeretnének dolgozni, jelentős javulás tapasztalható az egészség terén. Egy, a Superlab által készített felmérésből kiderül, hogy a tevékenységalapú irodákban 14%-kal nagyobb a hatékonyság, mint a hagyomás, fülkés irodai terekben. A Next Office iroda koncepciójáta Kinnarps fejlesztette ki a jövő munkahelyének létrehozása céljából, lehetővé téve ezzel a tevékenységalapú munkavégzést.

 

JELLEMZŐK RÖVIDEN:

• amikor a dolgozók produktívak szeretnének lenni, akkor a 22%-uk olyan helyet keres magának, ahol egyedül lehet.

• az egyterű irodában ülő dolgozók 28%-a a saját csendes terét zenével és fejhallgatóval alakítja ki.

Forrás: a Manpower és a Kairos Future által készített kutatás.