A KÜLÖNBÖZŐ SZÍNEK KÜLÖNBÖZŐ HATÁST GYAKOROLNAK RÁNK

A színek, amelyek munkaidőnk alatt körülvesznek bennünket, hatnak ránk, befolyásolják viselkedésünket és érzelmeinket. Számos pszichológus vizsgálta a színek jelentőségét és igazolták, hogy különbözőképpen érzékeljük a színeket, és hogy a legtöbb emberből kiváltanak valamilyen reakciót.

A SZÍNEK HATÁSA

A színek hatását vizsgáló tudomány már legalább 200 éves. Körülbelül ekkor jelent meg az író és természettudós Johann Wolfgang von Goethe nagy hatású műve a színek pszichológiájáról.

Napjainkban a pszichológusok és a kutatók között nem teljes az egyetértés abban a tekintetben, hogy a színek pontosan milyen hatással vannak ránk, de közülük csak kevesen kételkednek abban, hogy a színek jelentősen befolyásolják az érzéseinket és a viselkedésünket.

A színek tudományával foglalkozó legtöbb kutató szerint a színérzékelés központja az úgynevezett limbikus agy, vagyis az agyunk legprimitívebb része. Ez azt jelenti, hogy a színek megtapasztalása szorosan kapcsolódik az érzéseinkhez és a tudatalattinkhoz.

Például gyakran érezzük azt egy szobában, hogy a falak színe vagy a belsőépítészeti tervezés valamilyen hatással van ránk, még akkor is, ha pontosan nem tudjuk meghatározni ennek természetét. A kutatók arra is rámutattak, hogy a színekkel kapcsolatos bizonyos asszociációink kulturális okokra vezethetők vissza, míg más asszociációk inkább biológiai jellegűek és egyszerűen csak léteznek, akár akarjuk, akár nem.

Vagyis megéri nagyon komolyan venni a színek pszichológiáját. A színek minden nap hatást gyakorolnak ránk: befolyásolják az érzéseinket, a viselkedésünket másokkal és magunkkal szemben, illetve azt is, hogy mennyire tudunk koncentrálni egy feladatra.

a fantasztikus négyes

Négy elsődleges szín van, amelyek a legerősebben hatnak ránk és érzelmi iránytűként működnek, a zöld, a sárga, a vörös és a kék. A színeket gyakran meleg  (vörös, narancs és sárga) és hideg (lila, kék és zöld) színekre osztjuk. Különböző tulajdonságaik konkrét érzéseket váltanak ki bennünk és sajátos hangulatok kialakításához járulnak hozzá szobáinkban és más környezetünkben. Ami a belső tereket illeti, érdekes, hogy hideg színek  hatására nagyobbnak érezzük a helyiséget, míg meleg színek hatására a tér kisebbnek tűnik. A meleg színek ezenkívül barátságos érzést keltenek bennünk, míg a hideg színek hatására hűvösebbnek érezzük a helyiséget.

TUDTAD…

Az átlagos emberi szem 10 millió színárnyalatot tud megkülönböztetni. Ezzel ellentétben cask 40.000 specifikus színt tudunk azonosítani.

zöld

A zöld harmonikus szín, amely gyakran a természetet jelképezi és amelyről az egészségre, a fiatalságra, a biztonságra és a környezetvédelmi tudatosságra asszociálunk. A zöld a legkevésbé megterhelő a szemnek, ezért ezt a szín részesítjük előnyben. Egy zöld felület harmóniát teremt és fáradt szemünk  számára ez a legpihentetőbb szín. Egyszerre nyugtató és frissítő hatású, így egyensúlyt teremt. A zöld szín mindenfajta térbe illik..

sárga

A sárga a nap univerzális szimbóluma, amelyet többnyire az optimizmussal, az örömmel és az energiával társítunk. Olyan szín, amely megragadja a figyelmet és állítólag élesíti memóriánkat és gondolkodásunkat , ezért érdemes munkahelyen, dolgozószobában alkalmazni, mivel a sárgát gyakran kapcsoljuk össze az értelemmel, a szellemi tevékenységgel. A sárga jól alkalmazható tárgyalóhelyiségekben is kreatív megbeszéléshez vagy ötleteléshez, mivel szóra bírja az embereket.

vörös

A vörös gyorsan megragadja  a figyelmünket és szívünk is kissé gyorsabban kezd verni a hatására.Ez az a szín, amelyet a legkönnyebben veszünk észre, viszont a legnehezebben is felejtünk el. A vörös az energiát és szenvedélyt, a hatalmat és erőt szimbolizálja, azonban az ember alkotta környezetben óvatosan kell vele bánni, mivel dühöt és félelmet is kiválthat. Jól meg kell fontolni, mennyi vörös színt használunk, mivel ez a szín könnyen uralkodóvá válhat a helyiségben. A vörösről úgy tartják, hogy fokozza az étvágyat és gyakran használják éttermekben és ebédlőkben.

kék

A kék árnyalatai a nyugalom és a békesség érzetét keltik. A kék nyugtató hatást gyakorol ránk és gondolatainkat a nyugalom és a pihenés felé tereli. Hatására nyugodtabban lélegzünk és ritkábban pislogunk. Úgy tartják, kék helyiségben termelékenyebbek vagyunk, mert a kék szín megnyugtat. Ellazult hangulatban jobban tudunk koncentrálni, és ez növeli termelékenységünket. Ezért a kék szín jó választás lehet tárgyalóhelyiségekbe vagy ötletelésre, műhelymunkára szolgáló helyekbe.

Színárnyalatok

A négy alapszínen kívül (zöld, sárga, piros és kék) több árnyalat is létezik. Ezeket színárnyalatoknak nevezik és általában a következő színekre bontjuk őket:  

 

TUDTAD…

A kék szín lojalitás és őszinteséget szimbolizálja éppen ezért sokszor jelenik meg különböz cégek logójában.

narancs

A vöröshöz hasonlóan a narancssárga is figyelemfelkeltő szín. A narancs kiegyensúlyozott, barátságos és meleg érzést kelt és hatására vendégszeretőbbek, éberebbek és vidámabbak leszünk. Gondolatainkat a melegség, a biztonság és az ennivaló felé tereli, ezért jól illik a főzésre és evésre használt helyiségekbe. A narancsról úgy tartják, hogy elősegíti a kommunikációt, ezért alkalmas olyan helyiségekbe, ahol interakcióba lépünk másokkal.

lila

A lila színt régen a királyok viselték. Ezért gyakran a gazdagságot és a hűséget juttatja eszünkbe. A lila nőies szín. Mivel a gyerekek általában kedvelik, jól illik iskolai környezetbe.

Türkiz

A türkiz olyan, mint a szellő: hűvös szín, mely frissességet, tisztaságot jelképez. Így gyakran hozzák kapcsolatba italokkal, medencékkel, orvosi cégekkel és gyógyfürdőkkel.

rózsaszín

A rózsaszín nyugtató hatású szín, amely biztonságérzetet kelt. Az örömet és az optimizmust idézi fel. A rózsaszín szelíd szín, nyugodt hangulatú helyiségekhez illik.

Barna

A barna nyugalmat és biztonságot sugárzó szín, azonban a túl sok barna árnyalat szomorú hangulatot áraszthat. A barna és a bézs nyugtató hatású színek, amelyek ideálisak a pihenésre vagy koncentrálásra szolgáló környezetben. Az optimális hatás kedvéért érdemes vidámabb színekkel kombinálni és kiegészíteni őket..

A színkör segít a választásban és abban, milyen színek egészítik ki jól egymást. Az itt található színkör az elsődleges színeken alakul (sárga, piros és kék), 12 kis színkülönbséget mutat és azoknak kapcsolódásait.