Egészségesebb életmód állítható magasságú munkaasztalokkal

Eljött az idő! Az állítható magasságú, ergonomikus munkaasztalok egyre népszerűbbek, nem csak Skandináviában, de világszinten is. A növekvő érdeklődést egy tanulmány váltotta ki, amely bebizonyította, az ülő munkavégzés káros az egészségre. De egy nagy kihívás továbbra is fennáll: Hogyan vegyük rá alkalmazottainkat, hogy tényleg használják az állítható magasságú munkaasztalokat?

Már az 1980-as évek végén elkezdtünk állítható magasságú munkaasztalokat gyártani, hogy javítsuk a munkahelyi ergonómiát.

Az első ilyen asztalokat még manuálisan kellett állítani, de 1991-től bevezettük az elektromosan vezérelt, ülő és álló munkavégzéshez használható asztalokat. Napjainkban a dolgozók elvárják munkáltatóiktól, hogy ergonomikus irodai bútorokat biztosítsanak számukra. Saját felmérésünk alapján öt irodai dolgozó közül négy szeretné, ha ergonomikus irodabútor, például állítható magasságú íróasztal állna a rendelkezésére.

ÉLJEN TOVÁBB A MEGFELELŐ ASZTALLAL

„Régóta ismert tény, hogy az ülő és álló testhelyzet közötti gyakori váltás csökkenti a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. De az elmúlt néhány évben számos tanulmány bebizonyította, hogy a folyamatos ülőmunka káros az egészségre. Ez felélesztette a fejlesztést, amelynek eredményeképpen egyre nagyobb érdeklődés mutatkozott az állítható magasságú munkaasztalok iránt. Kutatások kimutatták, ha mozgunk, akkor testünkben olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek egészségünk szempontjából fontosak, másképp megfogalmazva akár még hosszabb életezhet is vezethet ” – magyarázza Lundahl.

A hosszú ideig tartó ülés egyszerűen nem tesz jót szervezetünknek, és hatékonyságunkat is negatívan befolyásolja. Rossz hatással van testtartásunkra, emellett a szívbetegségek és a cukorbetegség kialakulásának esélyét is növeli.

Az állítható magasságú munkaasztalokkal változtathatjuk munkavégzési pozíciónkat és növelhetjük mobilitásunkat, amely cserébe javítja a keringésünket. Ezzel egyidőben pedig közérzetjavító hormonális vegyületek szabadulnak fel. Az emberek testalkata eltérő, de egy üléshez és álláshoz is megfelelő munkaasztal például tökéletesen hozzáigazítható minden testmagassághoz és munkastílushoz.

„Egyre több okból kifolyólag egyre több és több ember szeretne állítható magasságú munkaasztalokat” – mondja Anders Lundahl, a Kinnarps fizioterapeutája és ergonómusa.

TEVÉKENYSÉGALAPÚ IRODÁKHOZ TÖKÉLETES

A tevékenységalapú irodák a másik mozgatórugó. Mikor több munkaállomáson dolgozunk, természetes igény, hogy a munkaasztalok és irodai bútorok rugalmasak legyenek és illeszkedjenek az egyén igényeihez. Az asztalok könnyedén beállíthatók legyenek az egyéni követelményekhez.

A távvezérlő kijelzőjén látható a magasság, így az asztal könnyedén beállítható ülő és álló munkavégzéshez is. Ha asztalát sokat használja, érdemes lehet beszerezni egy olyan távirányítót, amely megjegyzi beállításait. Így egyéni beállításokat hozhat létre az ülő és álló munkavégzéshez. Ennek a működési elve hasonló az autókban található ülésbeállításhoz: a megfelelő gomb megnyomásával az asztal automatikusan a beállított magasságra áll be. A kijelzőn látható pontos beállítás megkönnyíti a manuális beállítást. Azzal, hogy ismeri „beállításait”, könnyedén beállíthatja azokat az asztalokat, amiket használ, így biztosítva a legjobb ergonómiát.

MEGFELELŐ ASZTALMAGASSÁG ÜLÉSHEZ

„Ülő munkavégzés során épp olyan fontos a megfelelő magasság, mint mikor állva dolgozunk, ami tovább erősíti az ülő és álló munkavégzéshez használható munkaasztalok fontosságát. Mi értelme egy olyan irodai széknek, amely tökéletesen idomul testalkatához és igényeihez, ha nincs olyan asztala, amit optimális ülési magasságához állíthatna?” – kérdi Lundahl.

Mind tudjuk, hogy munkavégzés közben létfontosságú, hogy váltogassunk az ülő és álló testhelyzet között. A csak ülő testhelyzet egészségkárosító, az állás pedig hosszú távon olyan fárasztó, mint a futás, de nem biztosítja a mozgás, a változatosság és az aktivitás előnyeit.

„Még akkor is, ha ismeri optimális ülési és állási magasságait, és lehetősége is van ezeket beprogramozni, én akkor is azt javaslom, hogy időnként változtasson ezeken a magasságbeállításokon. Olyan sok különböző ülő és álló testhelyzetünk van – testünket mozgásra teremtették!”

„Első lépésként az aktívabb, egészségesebb élethez megteszi egy állítható magasságú asztal. Az ülő és álló munkavégzéshez használható munkaasztal legfontosabb funkcióinak egyike, hogy a magassága könnyen állítható. Így megnő az esélye, hogy a testhelyzet-változtatás szokásává válik, mielőtt sajogni, fájni kezdene a nyaka, vállai és a háta.”

Anders Lundahl, fizioterapeuta és ergonómus, Kinnarps

4 TIPP! HOGYAN VEHETI RÁ ALKALMAZOTTAIT, HOGY HASZNÁLJÁK ÁLLÍTHATÓ MAGASSÁGÚ ASZTALAIKAT

1

SZEMLÉLTESSEN

Szerelje fel az asztalokat a magasságot mutató kijelzőkkel. A dolgozók így könnyebben megtalálhatják kedvenc magasságbeállításukat. Az egyéni beállításokat megjegyző távvezérlők segítségével előre beprogramozhatják ülő és álló magasságaikat.

2

INFORMÁLJON 

Alkalmazottainak először meg kell ismerniük az állítható magasságú munkaasztalok előnyeit és használatuk módját ahhoz, hogy megfelelően használják őket. További segítség gyanánt tegyen egy tippeket és tanácsokat tartalmazó „gyors útmutatót” minden asztalra.

3

MOTIVÁLJON

Napjainkban számos vicces és szabadidős telefonos alkalmazás létezik, amelyek arra emlékezetnek, mikor kell testhelyzetet változtatni vagy elvégezni néhány gyakorlatot. Indítson el egy versenyt az irodában: Ki változtat legtöbbször testhelyzetet?

4

ÖSZTÖNÖZZÖN

Még több mozgásra ösztönzi, ha asztalánál egy futópadon sétálhat, így kényelmes tempóban sétálva tud dolgozni.

TANÁCS EGY JÓ SZOKÁSHOZ!

HA SOKAT DOLGOZIK MONITOR ELŐTT VAGY SOK MEGBESZÉLÉSEN VESZ RÉSZT: VÁLJON SZOKÁSÁVÁ, HOGY ASZTALÁHOZ VISSZATÉRVE EGY IDEIG ÁLLVA DOLGOZZON!

Egy jó ülő és álló munkavégzéshez használható munkaasztallal olyan munkakörnyezetet hozhat létre, ahol sok ember képes együtt dolgozni, miközben mind az egyéni munkaállomás és az egész munkakörnyezet megfelel a funkcionális és ergonómiai követelményeknek.

Négy kisebb, állítható magasságú munkaasztallal például kreatív teret hozhat létre ötletelő csoportmegbeszélésekhez. A megbeszélés után az asztalok gyorsan személyes munkaállomásokká változhatnak, ahol ugyan egyéni munkavégzésre kerül sor, de gyakori utánkövetéssel.

MILYEN EREDMÉNYRE JUTOTTAK A KUTATÓK?

A hosszú időn át történő ülés növeli a megbetegedések kockázatát. A munkaidőn kívüli testmozgás nem csökkenti ezt a kockázatot – a dolgozók jó közérzete és hatékony munkája szempontjából sokkal fontosabb az, hogy hogyan töltik idejüket a munkahelyen. Átlagosan 350 kalóriát égetünk el egy nap azzal, hogy munkavégzés közben két és fél órát állva töltünk. Állva dolgozva 10 százalékkal hatékonyabbak vagyunk, mint ülve.

ERRE GONDOLJON, MIKOR ÁLLÍTHATÓ MAGASSÁGÚ MUNKAASZTALT VÁLASZT

  • Rendkívül hosszú mozgástartományú alsó tartóvázzal is rendelhető, ami kiemelten rugalmassá teszi az asztalt, így bármilyen testmagassághoz hozzáállítható.

    A jobb zajergonómia miatt, és hogy ne zavarja kollégáit magasságállítás közben, válasszon csendes vezérlőket.