Az ergonomikus munkaterek fokozzák a jó közérzetet és serkentik az együttműködést

 

GYIK     Referenciaesetek

Munkahelyek, ahol jól érezzük magunkat. Szó szerint.

„Az ergonomikusan kialakított terekben harmonikus kapcsolat jön létre a munkatársak és a munkaterület között. Olyan terekre jellemző ez, ahol minden megvan ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat és hatékonyan tudják végezni munkájukat." 

Anders Lundahl

Minden, amit tudnia kell az ergonomikus munkaterekről

1. Mi az az ergonomikus munkatér?

2. Mit az ergonomikus munkaterek jövője?

3. Miért fontos a jó közérzet a munkavégzés során?

4. Az ergonomikus munkaterek előnyei

5. Kinek kell figyelnie az ergonómiára és miért?

6. Hogyan kell megtervezni egy ergonomikus munkateret?

7. Mennyire költséges az ergonomikus munkaterek kialakítása?

8. Milyen segítséget tudunk nyújtani az ergonomikus munkaterek kialakításához?

9. Referenciaesetek

1.
Mi az az ergonomikus munkatér?

AZ ERGONOMIKUS MUNKATEREK ÉS A HAGYOMÁNYOS MUNKATEREK KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉG A KÖVETKEZŐKÉPPEN FOGLALHATÓ ÖSSZE:
Az ergonomikus munkatereket úgy alakítják ki, hogy a dolgozók funkcionális igényeihez illeszkedjenek. Közös jellemzőjük, hogy rugalmasak, támogatást nyújtanak a dolgozóknak, emellett pedig fokozzák jó közérzetüket és hatékonyságukat. A nem-ergonomikus munkahelyek is lehetnek tetszetős külleműek, azonban a látszat gyakran csal. Fontos, hogy egy munkahely stílusos megjelenésű legyen, az ergonomikus munkahelyeknél azonban az is szempont, hogy támogassa a dolgozók egészségét és hatékony munkavégzését.

Az ergonómia különböző típusai

Az ergonomikus kialakítások számos olyan tényezőhöz nyújtanak megoldást, amelyek befolyásolják a jó közérzetet és a hatékonyságot – ilyen például a stressz és az emberi kommunikáció, a fizikai tényezők, például az ülő és álló testhelyzet és a munkaterek kialakítása, illetve a környezeti tényezők, például a fény és a hang.

Az ergonomikus munkaterek bútorai

Az ergonomikus bútorokba való befektetéssel a legideálisabb munkafeltételek teremthetők meg. A dolgozók egyéni igényeihez illeszkedő bútorok fokozzák a motivációt és a termelékenységet, és kevesebb sérülés, valamint betegség miatti munkából való kiesést eredményeznek. Az ergonomikus kialakítás az egyének és a vállalat szempontjából egyaránt fontos előnyökkel jár!

Hangergonómia és akusztika

A munkahelyi akusztika az ergonomikus kialakítás fontos része. A zaj zavarja a koncentrációt, a kommunikációt és döntéshozatali képességünket. Az akusztikus képernyők és fali panelek csökkenteni tudják a zajszintet, és akusztikus árnyékot nyújtanak a dolgozók számára – vagyis egy csendes helyet a zajos térben. A bútorok is gyakran zavaróak zajt keltenek – érdemes a könnyebb és halkan mozdítható típusokat választani.

Munkahelyi világítás

A világítás fontos szerepet játszik a termelékenységben, mivel a világítás tart minket éberen a munkaidő alatt. A természetes fény közérzetünkre is jó hatással van: szabályozza szervezetünk napi ritmusát, valamint a stresszcsökkentő hormonok felszabadulását.

Visszalépés a GYIK főcímeihez

2.
Mit az ergonomikus munkaterek jövője?


A technológia megváltoztatja munkavégzésünk módját – a jövő generációinak olyan rugalmas megoldásokra van szüksége, amelyek illeszkednek egyéni igényeikhez. Azok a vállalatok, amelyek befektetnek az ergonomikus megoldásokba, azt fogják tapasztalni, hogy a dolgozók közérzete és elhivatottsága javul, a betegszabadságok aránya pedig csökken. Az ergonomikus megoldásokba való befektetés jövedelmező lépés, mert garantálja az egyének és a vállalat folyamatos sikerét. Valószínűleg a jövőben az ergonomikus munkahelyek döntő tényezőnek fognak számítani a tehetséges szakemberek körében: amikor több munkáltató közül kell választaniuk, azt is figyelembe fogják venni, hogy melyik munkahelyi környezet illeszkedik jobban saját igényeikhez.

Visszalépés a GYIK főcímeihez

3.
Miért fontos a jó közérzet a munkavégzés során?

A jó közérzet fokozza a munkával való megelégedettséget

Életünk nagy részét munkával töltjük – ha nem lelünk benne örömet, feszültté és boldogtalanná válhatunk. Ennek azonban az ellenkezője is igaz – ha élvezzük a munkánkat, sok energiát nyerhetünk a munkatársakkal való találkozásból, valamint az ugyanannál a vállalatnál történő együttműködésből. Annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat, fontos, hogy tisztában legyünk a jó közérzet fontosságával a munkahelyen.

Visszalépés a GYIK főcímeihez

A jó közérzet javítja a termelékenységet

Ha az emberek vidám, egészséges környezetben dolgoznak, a vállalat sok új ötlethez és innovációhoz jut a dolgozók által. Az elégedett, munkájukat szerető dolgozók energiája és elhivatottsága jelentősen serkenti a vállalat fejlődését. A siker javarészt a közös célért dolgozó embereken múlik.

A jó munkahelyi légkör összetartóbb közösséget teremt

A dolgozók nem csupán alkalmazottak, hanem emberek is: feleségek, apák, barátok és szomszédok is – akik mind egy nagy közösséghez tartoznak. Ha a vállalatok és a szervezetek megfelelő jelentőséget tulajdonítanak a jó közérzetnek, egészségesebb közösséget teremthetnek, amely lehetőséget ad az embereknek a növekedésre és a boldogulásra.

4.
Az ergonomikus munkahely előnyei

  • Jobb teljesítmény és motiváció
  • Kisebb arányú betegszabadság
  • Nagyobb hatékonyság
  • Jobb hosszútávú egészség és jobb közérzet
  • Kisebb esély a sérülésekre
  • Jövedelmező, rugalmas megoldások
  • Elhivatottabb munkavállalók

Visszalépés a GYIK főcímeihez

5.
Kinek kell figyelnie az ergonómiára és miért?

Az ergonomikus munkaterek a munkáltatók és a dolgozók számára egyaránt jelentős előnyöket nyújtanak. Az ergonómiába való befektetéssel a munkáltató azt közvetíti alkalmazottai felé, hogy elégedett munkájukkal. Az ergonomikus megoldások középpontba állítása és az egyéni igények figyelembe vétele nagyobb motivációt, jobb termelékenységet és kevesebb sérülés, valamint betegség miatti munkából való kiesést eredményezett. Az egészséges munkavállalók boldog munkavállalók, és a mai verseny uralta világban az ergonomikus munkahelyek kiváló minőségű termékeket állítanak elő a leghatékonyabb módszerekkel.

Visszalépés a GYIK főcímeihez

6.
Hogyan kell megtervezni egy ergonomikus munkateret?

Gondolja át az elrendezést

Hogyan működjön a munkaterület, és hogyan kommunikáljanak egymással a dolgozók? 
Olyan környezetet alakítson ki, amely támogatja elképzelését! A munkaterület kialakítása hatással van a termelékenységre. Olyan terület kialakítására törekedjen, amely ösztönzi a csapatmunkát és az innovációt. Az elrendezés kialakítása során vegye figyelembe a dolgozók szükségleteit. Az ergonomikus munkaterületek azért hatékonyak, mert megfelelnek a dolgozók funkcionális igényeinek.

LÉPÉS: Gondoljon a jó közérzetre

Az ergonomikus munkaterületek javítják a közérzetet, mivel az ergonomikus megoldások a dolgozók egyedi igényeihez igazíthatók. Az igényekhez igazodó és a kommunikációt ösztönző munkaterület kialakításával a dolgozók kellemes körülmények között végezhetik munkájukat. A közérzetet javító megoldások alkalmazásával biztos lehet benne, hogy a dolgozók megőrzik egészségüket, és örömüket lelik a munkában!

LÉPÉS: Gondoljon a mozgásra

A mozgást ösztönző munkaterületek javítják a közérzetet és a hatékonyságot. A tevékenységalapú munkaállomások lehetővé teszik a különböző részlegeken dolgozó alkalmazottak együttműködését. Ahelyett, hogy egész nap az íróasztaluk mögött ülnének, a dolgozók elmozdulnak helyükről, és egy adott helyen találkoznak egy adott feladat megoldása érdekében. Mindez elősegíti a kommunikációt és az együttműködést, és kedvezően hat a dolgozók egészségi állapotára és közérzetére.

Visszalépés a GYIK főcímeihez

Szeretné megismerni ergonomikus munkahelyi megoldásainkat?

Kapcsolat

7.
Mennyire költséges az ergonomikus munkaterek kialakítása?

Az ergonomikus megoldásokba való befektetés okos lépés, mert garantálja a vállalat folyamatos sikerét. Az ergonomikus megoldások a legjobb feltételeket teremtik meg a munkához, amely egyenes utat jelent a jobb hatékonyság eléréséhez. A mai verseny uralta világban az ergonomikus munkahelyek kiváló minőségű termékeket állítanak elő a leghatékonyabb módszerekkel. És mivel az ergonomikus munkaterületeket úgy alakítják ki, hogy javítsák a dolgozók közérzetét, a vállalatok a kisebb arányú betegszabadságoknak és távollétnek köszönhetően költségcsökkenéssel is számolhatnak.

Visszalépés a GYIK főcímeihez

8.
Milyen segítséget tudunk nyújtani az ergonomikus munkaterek kialakításához?

Cégünk Európa vezető beszállító az irodákba, iskolákba és nyilvános terekbe szánt munkahelyi megoldások terén – tudásunk és tapasztalatunk révén Önnek is segítséget tudunk nyújtani saját megoldásának kialakításához, amely jelentős mértékben javítja a dolgozók közérzetét. Értünk az ergonómiához, és segítséget tudunk nyújtani egy olyan környezet kialakításához, amelyben hasznos ötletek születnek, és az emberek hatékonyan együtt tudnak működni. Segítséget tudunk nyújtani a vállalatában vagy szervezetében rejlő lehetőségek kibontakoztatásában is: ergonomikus megoldásainkkal kiaknázhatja az emberek képességeit, ezáltal fokozhatja a termelékenységet. Lépjen kapcsolatba az Önhöz legközelebbi Kinnarps bemutatóteremmel, és fedezze fel, milyen előnyökkel jár vállalata számára az ergonomikusabb és jobb közérzetet biztosító munkahely.

Visszalépés a GYIK főcímeihez

9. Referenciaesetek