A fenntarthatóság összes árnyalata

Az alapanyagok kiválasztásától a dizájnon át a tartós minőségig és az okos újrahasznosításig. A Kinnarps szövetválasztékának fejlesztésekor a fenntarthatóság magától értetődő szempont. „Ügyfeleink nyugodtak lehetnek afelől, hogy a teljes láncért felelősséget vállalunk” – szögezi le Christina Calisir, a borítóanyagok részlegének műszaki igazgatója

Mi a legfontosabb annak biztosításához, hogy a Kinnarps szövetei eleget tegyenek a cég szigorú fenntarthatósági követelményeinek?

„Nem emelhető ki egyetlen konkrét dolog vagy a folyamat egy lépése, a szövetek fenntarthatóságához ugyanis mindenre oda kell figyelni. A fenntarthatóság összetett kérdés, számos elgondolást és finomságot kell egy időben észben tartanunk” – mutat rá Christina.

A rendszerek ellenőrzése

Vegyünk górcső alá legalább néhány lépést a folyamatból. Az út egyik első fontos lépése érhető módon az alapanyagok kiválasztása. A Kinnarps hatékony eszközökkel rendelkezik a szövetek környezeti teljesítményének kiértékeléséhez.

„Szöveteinknek hozzávetőleg a fele természetes anyagból készül és természetesen lángbiztos. Valamennyi standard szövetünk eleget tesz a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek és sok esetben a biztonsági követelményeknek is az adott piacokon” – teszi hozzá Christina.

A szövetek fenntarthatósága a beszállítók kiválasztásakor is kiemelt szempont. A Kinnarps jelenleg főként európai cégekkel működik együtt.

„Tapasztalataink szerint jobban odafigyelnek a fenntarthatósággal összefüggő szempontokra az általunk megosztottuk a szabályoknak és normáknak megfelelően. Egyúttal pedig gyors és megbízható szállítók” – hangsúlyozza Christina.

Arra is rámutat, hogy a fenntarthatósági munka közös felelősségvállalással jár, ezért a Kinnarps beszállítóit inkább partnernek kell tekinteni.

„A bútorágazaton belül és kívül egyaránt szívesen folytatunk együttműködést. Átláthatóan működünk, és tisztában vagyunk azzal, hogy van mit tanulnunk másoktól.”

Esztétika és tartósság

A fenntartható termék felé vezető út következő állomása a dizájn. Az esztétikai szempontokat az olyan tényezőkkel együtt kell figyelembe venni, mint a szövet tartóssága, a hulladékkezelési rendszerek, valamint a nyersanyag újrahasznosítására szolgáló eljárások a termék életciklusának végén.

„Az ügyfél, ha szeretné és módjában áll, hosszú éveken át használhatja a termékeinket, ezzel is csökkenti a környezeti hatás mértékét. Ezért a minták, a színek, a minőség és a rugalmasság között szoros a kapcsolat. A lényeg, hogy a tervezés során nem feledkezhetünk meg a fenntarthatóságról” – fejtette ki Christina.

A Kinnarps például eszközöket és módszereket fejlesztett ki az alapanyagok minél nagyobb mértékű felhasználása, valamint az így is keletkező hulladék hasznosítása érdekében. A szövethulladék egy része például a cég hangelnyelőibe kerül töltetként. 

Felelősség a teljes láncért

A gyártási és a forgalmazási fázisokra ugyanolyan szigorú fenntarthatósági követelmények vonatkoznak, mint a Kinnarps valamennyi termékére. Ugyanez érvényes a felújítás, a modernizálás és az újrafelhasználás lehetőségére, amelyek célja a körkörös gazdaság működtetése.

„Már sokat haladtunk előre ezen a területen, de soha nem érünk a végére. Fontos, hogy a teljes láncért felelősséget vállalunk, és együttműködünk a partnereinkkel, ügyfeleinkkel és a további szereplőkkel a hosszú távon fenntartható megoldások kidolgozásában” – fogalmazott Christina.

TUDTA?

  • A Kinnarps kínálatában szereplő textíliák 69%-a rendelkezik az EU Ecolabel minősítésével vagy az Oeko-Tex minősítéssel. 

  • A Kinnarps a hulladékai 96%-át vagy újrahasznosítja, vagy energiatermelésre használja fel. 

 

  • A Kinnarps hangelnyelői 50%-ban újrahasznosított anyagból készülnek, aminek 25%-át a cég saját termeléséből származó szövethulladék képezi. 

 

  • A Kinnarps a magas kockázatú beszállítói 79%-át ellenőrizte.