Az asztaltól a babzsákig

Ma annyiféle munkavégzési mód van, ahány dolgozó, és az egyes generációknak eltérőek a munkakörnyezettel szembeni elvárásai. A kreativitásra és rugalmasságra ösztönző ideális munkahely nem fukarkodhat az ergonómiával.

Régen...

 Régen egy iroda berendezése teljesen egyértelmű volt. Ez persze sok munkahelyen ma is így van, csakhogy ma már a kanapé vagy éppen a babzsák is megszokottnak számít. Általánosan elfogadott nézet, hogy a változatos irodai környezet csodát tesz a kreativitással. A világ legnagyobb és leggyorsabban növekvő cégeinek némelyike, például a Google, a Microsoft és a Spotify elismerést is kapott az „őrült” irodáiért, amelyekben függőágyak, videojátékok és pingpongasztalok is helyet kaptak.

 

A fejlődés útja

Jane Ahlin, az Ergo@Work ergonómusa, a Svéd Ergonómiai és Emberi Tényezős Szövetség elnöke szerint azonban hiba lenne az összes íróasztaltól megszabadulni, hogy a párnaszobák és a labdamedencék vegyék át az uralmat. Mint a Kinnarps és a United Minds felméréséből kiderül, öt irodai dolgozó közül négy szeretné, ha ergonomikus irodabútor állna a rendelkezésére. Tíz közül négyen minden héten dolgoznak állva, és minden második dolgozó ergonómushoz fordul tanácsért. A munkakörnyezettel kapcsolatos elképzelések generációnként változnak. A legidősebb, leginkább hagyománytisztelő generáció számára az ergonómia mellett a csend és a nyugalom a fontos. Az 51–69 éves irodai dolgozók 76 százaléka tartja lényegesnek, hogy legyen saját irodája, míg ugyanez az érték a 15–35 éves korcsoportban 50 százalék alatt van.

Ahlin azonban úgy látja, hogy ezen a téren is növekszik a tudatosság: „Szerintem azelőtt nagyobb volt a különbség. A fiatalok régebben nem foglalkoztak az ilyen kérdésekkel, de ma már tudatosabbak. Sokan közülük megtapasztalták az izomfáradtságot, vagy ismernek olyan embert, akinek volt ilyenben része, ezért jobban odafigyelnek, hogyan érzik magukat munka közben.”

Felmérés eredményei

4/5 az irodai dolgozóknak szeretne ergonomikus bútorokat.

4/10 a kollégáknak dolgozik állva minden héten.

1/2 kérne segítséget ergonómustól. 

76% - a a dolgozóknak az 51-69 korosztályban fontosnak találja, hogy saját irodája legyen.

Kevesebb mint 50% gondolja úgy a 15-35 közötti korcsoportnak, hogy ez fontos számára.