Találd meg a tökéletes irodaszéket, és javíts a munkahelyi közérzeteden

Az irodaszék egyszerűen csak egy szék, vagy mégsem? A munkahelyi jó közérzettel foglalkozó és az egészségügyi szakemberek véleménye eltérhet. Csatlakozz hozzánk, és ismerd meg a különféle széktípusainkat, azok működését és azt, hogy miként találhatod meg Te is az egyéni igényeidnek leginkább megfelelőt.

Mozgásra születtünk

A közelmúlt adatai rámutatnak az irodai dolgozók körében megfigyelhető egészségügyi tendenciákra. A felmérésben megkérdezettek közül nyolc emberből egy több mint nyolc és fél órát töltött ülő testhelyzetben egy átlagos munkanap során, míg a megkérdezettek 40%-a 2,5 és 5,5 óra közötti időt töltött mozdulatlanul ülve. Az eredmények azt is megmutatták, hogy akik a legtöbbet ülnek, ugyanazok, akik kevesebbet is edzenek.

„Az emberi testet nem úgy tervezték, hogy hosszú ideig mozdulatlanul üljön – ezért számunkra a testmozgásra ösztönző székek tervezése valódi értelmet nyer."

Martin Henschel, Kategóriai termékmenedzser, Kinnarps AB, Ergonomikus székcsalád

Az ülő irodai munka során kialakult szokások egészségügyi következményei nyomasztóan közismertek. Fejfájás és koncentrációzavarok. Izomfeszülés, különösen a vállaknál és a nyakban. Keringési rendellenességek. Szív- és érrendszeri panaszok. Ezek a problémák évről évre számtalan betegszabadságon töltött órával járnak, és gazdasági kárt okoznak a vállalkozásoknak. Ám ezek a tények az egészségügyi szakemberek számára nem meglepőek, mivel az emberi testet egyszerűen nem a hosszú ideig tartó mozdulatlanságra tervezték.

Erre a problémára nyilvánvalóan az lenne a kézenfekvő megoldás, ha arra biztatnánk az embereket, hogy a lehető leggyakrabban álljanak fel székeikből. Ezt részben jól átgondolt alaprajzokkal, a kávézó és pihenőhelyeknek vagy a nyomtatóhelyiségeknek a munkaállomástól egy rövid sétányira történő elhelyezésével lehet elérni. A produktivitással kapcsolatos kihívásoktól eltekintve ez azonban számos munkakörben logisztikailag vagy gyakorlatilag egyszerűen nem megvalósítható. Mit lehet hát tenni?

Támogatni és ösztönözni kell a mozgást

A Kinnarps-nál úgy gondoljuk, hogy a jó irodaszék ergonomikus, kényelmes, könnyen használható és fenntartható anyagokból készül. Emellett fontos az átgondolt design. De mit jelent az „átgondolt design“ az ülő munkával kapcsolatos egészségügyi problémák megoldásában? Számunkra az átgondolt design-nal rendelkező szék ülés közben támogatja a gerinc természetes S-alakját és segíti a helyes testtartás megtartását. Az irodaszékek mozgathatósága és beállításának módja eltérő. Ennek szemléltetése érdekében székeinket két csoportba osztjuk – azokra, amelyek támogatják, és amelyek ösztönzik a mozgást.

A mozgást támogató székek

Ezeket a székeket úgy tervezték, hogy a gerinc természetes alakját mind egyenesen ülő, mind hátradöntött helyzetben megtartsák. Az ülés és a háttámla mozgása szinkronizált, és a mozgás ellenőrzöttebb. Egyes székek extra funkciókkal is rendelkeznek, például aktív medencetámasszal és automatikus súlybeállítással.

A mozgásra ösztönző székek

Ezekben a székekben az ülés és a háttámla egymástól függetlenül mozog. Az ülésdőlés-állítás során jobban előredől az ülőlapjuk, így nyitottabb ülés dőlésszöget biztosítanak, ami megkönnyíti a felhasználó számára az aktívabb ülést, és ösztönzi a mozgást. Ezeket a FreeFloat és a FreeMotion funkció teszi lehetővé. Ezek a funkciók számos előnyük mellett többek között támogatják a különböző pozíciókban történő aktív ülést, és elősegítik a lábpozíció módosításait, amelyek aktiválják a vérkeringést. A FreeMotion speciális előnye, hogy az ülés állandó mikromozgásai miatt a felhasználó soha nem marad fix helyzetben.

Az általunk meghatározott két kategóriában – a mozgás támogatása és ösztönzése területén – széles körű lehetőség kínálkozik az egyedi beállításokra is. Ez azt jelenti, hogy a Te tökéletes irodaszéked is biztosan megtalálható közöttük. Ami ugyanennyire biztos, hogy az ilyen típusú székek számos egészségügyi előnnyel járnak. Ha a testet finom fizikai mozgásokkal mozgásban tartjuk – más szóval, ha ülő testhelyzetben is mozgásra ösztönözzük – akkor aktiváljuk az izmokat azok pedig a csigolyák ellazulását, ami segít a gerinc természetes alakjának megőrzésében és a természetes nyitott testhelyzet megtartásában, valamint javítja a vérkeringést.

A mozgást támogató székek

Stol_med_pilar_stödja_5.jpg

A mozgásra ösztönző székek

Stol_med_pilar_uppmuntra_6.jpg

„Irodaszékeink két kategóriába sorolhatók – a mozgást támogatók és a mozgásra ösztönzők közé. Ezen kategóriákon belül lehetőség van a rendkívüli egyedi beállításokra is."

Martin Henschel, Kategóriai termékmenedzser, Kinnarps AB, Ergonomikus székcsalád

A tökéletes irodaszék megtalálása

Az, hogy melyik szék a legjobb a számodra, nagyon egyénfüggő – és ahogyan fentebb írtuk, ezeket a szempontokat beépítjük irodai székeink tervezésébe és funkcionalitásába. Mielőtt döntést hozol, több szempontot is figyelembe kell venned. Például lesz-e több felhasználója a széknek? A hibrid munkamodell, a rugalmas munkaidő és irodaterek egyre elterjedtebb használata miatt ez fontos kérdés. Gondold át alaposan, hogy hogyan fogod használni a székét és milyen funkciók lesznek fontosak a számodra. Ha már tisztában vagy ezekkel, akkor könnyebb lesz eldöntened, hogy melyik szék aktivizálja a testedet és növeli a hatékonyságodat. 

3 dolog, amit az irodaszék kiválasztásakor figyelembe kell venni

1. Hogyan fogják használni a széket?

Több személy osztja majd meg? Mennyi ideig fog rajta ülni? Milyen típusú munkához használja majd?

2. Válassza a mozgást a jó közérzet érdekében

Mozgásra ösztönző funkciókkal rendelkező széket keressen.

3. Figyelje meg, mi az Ön számára a legkényelmesebb

A széknek kényelmesnek és könnyen személyre szabhatónak kell lennie. Az is fontos, hogy a beállítások könnyen hozzáférhetők és intuitívak legyenek.

Ülj egészségesebben!

Ha megtaláltad a megfelelő irodaszéket, fontos, hogy felismerd és alkalmazd a helyes ülőpozíciót, mert ez határozza meg a szék beállításait. A lábfejnek a talajon kell lennie, a sarkaknak pedig közvetlenül a térd alatt. A megfelelő magasság megtalálásához a térd által bezárt szög 90 és 100 fok közötti, a hát pedig egyenes kell legyen. Mindez önmagában még nem sokat ér, mivel az egér, a billentyűzet és a monitor elhelyezése is befolyásolja a testtartást, ezért vedd figyelembe ezeket is, amikor a helyes ülést „tanulod“. Ezenkívül a helyes ülő testtartás közvetlenül összefüggésben az íróasztal megfelelő magasságával is. Ezt szem előtt tartva érdemes fontolóra venned egy állítható magasságú asztal beszerzését, ha még nincs ilyened. 

„Az ergonómiailag helyes pozíció elérése nagyszerű – de ne feledje, hogy a legjobb pozíció mindig a következő pozíció.“

Martin Henschel, Kategóriai termékmenedzser, Kinnarps AB, Ergonomikus székcsalád

Hogyan üljünk ergonómiailag helyesen

  • Legyen szó állásról vagy ülésről, állítsd be az íróasztal magasságát úgy, hogy a könyököd 90-100 fokos szögben álljon.
  • A monitor felső részének a szemmagasságoddal azonos magasságban kell lennie.
  • A fej és a nyak kényelmes megtámasztásához használd a fejtámaszt/nyaktámaszt.
  • Ülő helyzetben állítsd be a szék magasságát úgy, hogy a térded 90-100 fokos szögben legyen.
  • A csuklódat tartsd egyenesen és párhuzamosan az íróasztallal, ne pedig felfelé hajló szögben.
  • Győződj meg arról, hogy a deréktámasz kényelmesen illeszkedik a derekadhoz. 

Befektetés a produktivitásba

Az irodai munkakörnyezetek jelenlegi trendjei közé tartozik a tevékenységalapú munkavégzés és a hibrid munkamodellek egyre fokozottabb elterjedése, amikor az idő egyenletesebben oszlik meg az otthon és az iroda között. A gyakorlatban ez az új, agilisabb modell extra igényeket támaszt a HR szakemberekkel és az irodatervezésért és a logisztikáért felelős munkatársakkal szemben. A munkahelyi és az egyéni well-beinget támogató megoldások  feltérképezése és megtalálása pedig nagy kihívás. A jó irodaszék előnyei nagy mértékben hozzájárulhatnak ehhez.

Kétségtelen, hogy egy a felhasználó számára megfelelő funkciókkal rendelkező, helyesen beállított és megfelelően használható irodaszék előnyei lényegesebbek, mint a jó testtartás és a kényelem. A megfelelő és kényelmes ülés csökkenti a betegszabadságokat és a fizioterapeuták vagy orvosok felkeresése miatt kimaradt munkaórákat. Emellett növeli a produktivitást és a hatékonyságot. Mindezek a tényezők optimalizálják a gazdasági hatékonyságot, és – akárhogy is nézzük – megerősítik azt a tényt, hogy a kiváló minőségű irodaszék hosszú távú, okos befektetés.

Bízunk benne, hogy ez a cikk segíteni fog neked abban, hogy közelebb kerülj az igényeidnek leginkább megfelelő szék megtalálásához. Miért nem nézel be hozzánk és próbálod ki őket? Ez egy kiváló első lépés a kényelmesebb munkanap és a jobb munkahelyi közérzet felé.

Az ergonomikus ülőhely és a saját és a munkatársaid számára legmegfelelőbb irodaszék kiválasztása csak egy része az ergonómia holisztikus megközelítésének. Tudj meg többet arról, hogy a Kinnarps holisztikus nézőpontból hogyan tekint az ergonómiára, és hogy ez hogyan segítheti a te vállalkozásodat! 

Fedezze fel a holisztikus ergonómiát

Források

  • European Opinion Research Group. Special Eurobarometer 472 – Sport and physical activity. European Commission. 2018. https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2164
  • López-Valenciano, A., Mayo, X., Liguori, G. et al. Changes in sedentary behaviour in European Union adults between 2002 and 2017. BMC Public Health. Vol. 20, no.1206, 2020. https://doi.org/10.1186/s12889-020-09293-
  • Chambers, April & Robertson, Michelle & Baker, Nancy. (2019). The effect of sit-stand desks on office worker behavioral and health outcomes: A scoping review. Applied Ergonomics. No.78:37-53, 2019. doi: 10.1016/j.apergo.2019.01.015.