The Better Effect Index

Egyre több és több ember dönt a környezettudatosság mellett. Az irodák, az iskolák vagy a középületek belsőépítészeti megoldásaival kapcsolatban más-más elvárásai vannak az építészeknek, a lakberendezőknek,az ügyfeleknek és a végfelhasználóknak. Ezért vezettük be a The Better Effect Index eszközt, amely megkönnyíti a fenntartható, környezetbarát belsőépítészeti megoldások kiválasztását.

"Az emberek látni szeretnék döntéseik eredményét

Johanna Ljunggren, Sustainabillity Manager Kinnarps

A "The Better Effect Index" egy olyan eszköz, amely megkönnyíti a fenntartható belsőépítészeti megoldások kiválasztását az irodák, az iskolák és a közintézmények számára.

„A jövő döntéshozói nem elégszenek majd meg egy címke megvásárlásával. Világszerte világos a trend – az emberek látni szeretnék döntéseik eredményét. Nem a szimbólumok érdeklik őket, hanem azt szeretnék tudni, hogy az adott cég hogyan érdemelte ki a címkét.  Ez hatással lesz a beszerzési folyamatra. Nem lesz elegendő, hogy a beszállító beikszeljen egy négyzet, majd továbbálljon.  Nyilvánvalóvá kell tennünk, hogy urai vagyunk a helyzetnek” – teszi hozzá Ljunggren.

A Kinnarps a The Better Effect Index segítségével egyszerűbbé és jobban átláthatóvá teszi a fenntarthatósági munkálatokat a belsőépítészeti projekteknél. A cél az, hogy mind az építészek, mind a vásárlók  könnyen felismerjék a fenntarthatóság fontos jegyeit, és egyszerűen össze tudják hasonlítani a különböző termékeket, hogy azok mennyire felelnek meg a követelményeknek. Arra törekszünk, hogy vásárlóink könnyen ki tudják választani az elképzeléseiknek megfelelő íróasztalokat, irodai székeket, tárolóegységeket és belsőépítészeti elemeket.

Összhangban az építészek igényeivel

A Better Effect Index mérőszámot az építészek, belsőépítészek, beszerzők, vállalatok és a végfelhasználók elvárásai alapján határoztuk meg. A mérőszám az építészek és a vásárlók körében készült felmérésen alapul, és kiindulópontját az ENSZ fenntarthatósággal kapcsolatos céljai alkotják. A The Better Effect Index esetében irodákban, iskolákban és köztereken használt bútorainkat hat fenntarthatósági területen osztályozzuk Mindegyik terméket besoroljuk különféle területeken, így pontosan látható, hogy mely kritériumokat teljesítik, és melyeket nem. A fenntarthatósági eszköz, amely egy gyors, felhasználóbarát online felület, folyamatosan kiegészül az új termékek adataival.

Jobb fenntarthatóság a bútoriparban

A The Better Effect Index nyílt forráskódú, így bárki – az építészektől a beszerzőkön és ügyfeleken át a versenytársakig – betekintést nyerhet a termékek előállítási folyamatába és értékelésük módjába.

„Fontos! Nemcsak a kiváló termékekről számolunk be, hanem a hiányosságokról is. Azzal, hogy átláthatóvá tesszük atevékenységünket, megteremtjük a fenntarthatósági kérdésekkel kapcsolatosegyüttműködés lehetőségét az ágazatban.    Ha egy közös fenntarthatósági programban dolgozunk, akkor megkönnyíthetjük az ügyfelek számára, hogy jobb döntéseket hozzanak ezen a téren.”– mondja Ljunggren.

A fenntarthatóság fontos szerepet játszik az építészek döntéseiben

A malmöi Kanozi Architects belsőépítésze, Lotta Bergqvist számára a fenntarthatóság elsődleges szempont, amikor irodák, iskolák és egyéb munkahelyek részére választ bútorokat.

„Minél többet tudunk az anyagokról , például az íróasztalokról, a székekről, a tárolóegységekről és a többi belsőépítészeti elemről, illetve ezek gyártásáról, annál könnyebben tudunk döntéseket hozni.”

A Kanozi Architects határozott elképzelésekkel rendelkezik a fenntarthatóságról: a vállalat alapelve, hogy a jó építészeti terv pozitív hatást gyakorol az emberekre, ami társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt fenntarthatóbb. Az építészeket, belsőépítészeket és mérnököket is alkalmazó építésziroda Göteborgban és Malmöben is rendelkezik fiókvállalattal. Az alkalmazottak száma meghaladja a 60-at. Lotta Bergqvist a Kanozi Architects építészirodában dolgozik belsőépítészként (SIR/MSA), és jelenleg az Akademiska Hus projektjeiben, valamint a Tyréns' irodáiban dolgozik Malmöben és Lundban.

A fenntartható bútorok fontossága

„Amikor bútorokat és belsőépítészeti megoldásokat választunk például iskolákhoz és nyilvános terekhez, fenntartható alternatívákat keresünk a holisztikus megközelítés szellemében. Természetesen arra törekszünk, hogy a bútorok kialakítása mind küllemében, mind a tartósságát tekintve fenntartható legyen. Olyan bútorokat keresünk, amelyek megfelelnek a felhasználási célnak, és amelyek hosszú időn keresztül használhatók” – mondja Bergqvist.

A teljes értéklánc fontos

„Azért szeretünk a Kinnarps vállalattal dolgozni, mert tudjuk, hogy a fenntarthatóságot a teljes gyártási- és szállítási folyamat során előtérbe helyezik. Az például, hogy a Kinnarps a szállítás során takarókat használ a hagyományos csomagolóanyagok helyett, jó példa a fenntartható megközelítésre.

 A bútorok később újrafelhasználhatók, felújíthatók és újrakárpitozhatók, és ezek szintén fontos tényezők.”

"Ebben az iparágban nyitottak vagyunk az együttműködésre fenntarthatósági kérdésekben, és szívesen megosztjuk egymással tapasztalatainkat – mindez elősegíti a megfelelő és fenntartható megoldások kidolgozását."

Szorosabb együttműködés a fenntarthatóság terén

Bergqvist egyetért azzal, hogy a bútorok fenntarthatóságát a teljes életciklus alatt áttekinthetőbbé és kézzelfoghatóvá lehet tenni olyan mérőszámok segítségével, mint például a The Better Effect Index. Azt is jó ötletnek tartja, hogy a fenntarthatósági index nyílt forráskódként működjön, így ahhoz bárki – az építészektől az ügyfeleken át a végfelhasználókig – hozzáférhet.

„Számos hasznos bútortanúsítvány létezik, például a Svanen és a Möbelfakta, de ezek néha extrém bonyolultak lehetnek.  Egy új tervező vagy a piac új résztvevői számára az is nehézséget jelenthet, hogy megteremtse az erőforrást arra, hogy megfeleljen a főbb minőségi elvárásoknak.  Ebben az iparágban nyitottak vagyunk az együttműködésre fenntarthatósági kérdésekben, és szívesen megosztjuk egymással tapasztalatainkat – mindez elősegíti a megfelelő és fenntartható megoldások kidolgozását. Belsőépítészként fontos számomra, hogy a gyártási folyamatban már a kezdeti szakasztól kezdve részt vehessek, így biztos lehetek benne, hogy átfogó megoldás születik, és aktív, koherens döntéseket hozunk.” 

Egyszerűbb beszerzés

A The Better Effect Index a fenntarthatósági tulajdonságokat hat különböző területen osztályozza: nyersanyagok és erőforrások, éghajlat, anyagtisztaság, társadalmi felelősségvállalás, újrafelhasználás és ergonómia. Az elgondolás célja többek között a beszerzés megkönnyítése a szakemberek, például az építészek és a belsőépítészek számára.

„A Kanozinál a „Well” címkét alkalmazzuk, amely az emberek jóllétét helyezi a középpontba átfogó megközelítést alkalmazva. A  megjelölés az épületek minden részére alkalmazható, beleértve a belsőépítészeti kialakítást is. A koncepció fontos része, hogy a bútorok mozgásra ösztönözzék az embereket az irodában, és fokozzák a közérzetüket és egészségüket.”

Fenntartható anyagok

Nagyon fontos, hogy a bútorokkal és az anyagokkal kapcsolatos információk naprakészek legyenek a végleges eredmény tükrében, ha az építész  fenntarthatósági szempont szerint lát hozzá a tervezéshez - emeli ki Bergqvist.

„Az anyagokkal és a gyártással kapcsolatos tudás nagyon fontos ahhoz, hogy ki tudjuk választani a megfelelő termékeket. Sokszor nehézkes a folyamatosan megjelenő új anyagokkal lépést tartani, ezért nagy segítséget jelent, hogy a gyártók már a termelési folyamat kezdetétől rendelkezésre bocsátják a tudnivalókat.  Az értékesítést is megkönnyíti, hogy el tudjuk magyarázni az ügyfélnek, miért esett egy adott bútorra vagy anyagra a választásunk, és miért bizonyulnak azok fenntartható választásnak.”

Ez az információ hosszabb távon is fontos. Egy projekt befejezésekor a vevő dolgát jelentősen megkönnyíti, ha a kialakított környezetben dolgozó emberek, valamint az azt karbantartó személyzet használati útmutatót kap. Az összefoglaló mindent tartalmaz a bútorokkal és azok tulajdonságaival kapcsolatban, valamint a bútorok kiegészítésére, felújítására és újrafelhasználására vonatkozóan.

„Ha az alkalmazottaknak kérdései vannak a belsőépítészeti tervezéssel kapcsolatban, illetve arra vonatkozóan, hogy miért éppen az adott bútorra esett a választás, ezeket az információkat gyorsan és könnyen megtalálják.” Mindez a fenntarthatóság koncepciójának adminisztrálását, illetve továbbfejlesztését is megkönnyíti. Ha az alkalmazottak megértik, hogy miért az adott bútorokra esett a választás, remélhetőleg később sem cserélik le azokat a fenntarthatóság szempontjából kevésbé optimális termékekre.

És ez maga a fenntarthatóság koncepciója.

A The Better Effect Index a gyakorlatban

Minden termékünket 6 szempont alapján értékeljük. Mindegyik területen 3 pont a legmagasabb érték. A pontszámok átlaga adja meg a fenntarthatósági együtthatót. A lehetséges legmagasabb érték a 3-as átlag. Ami a pontszámának átlagából alakul ki.

1. NYERSANYAGOK ÉS ERŐFORRÁSOK

Az értékelt fenntarthatósági szempontok: A nyersanyagok eredetének ismerete. A termelési lánc körülményeinek ismerete Erőforrás-optimalizálás.

2. ÉGHAJLAT

Az értékelt fenntarthatósági szempontok: Beszállítók Szállítás a végfelhasználóhoz. Beszállítók (nem fosszilis energia a gyártásban) Gyártók (nem fosszilis energia a gyártásban) Az éghajlatot kevésbé befolyásoló anyagok aránya

3. TISZTA ALAPANYAGOK

Az értékelt fenntarthatósági szempontok: A vegyszertartalom A kibocsátási szintek  Megfelelő anyagválasztás

4. TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS

Az értékelt fenntarthatósági szempontok: Magatartáskódex a beszállítók számára A kockázatértékelésen átesett beszállítók A kockázatos országokból származó, ellenőrzött beszállítók

5. ÚJRAFELHASZNÁLÁS

Az értékelt fenntarthatósági szempontok: Javítás/felújítás lehetősége? Lehetséges az anyagok újrahasznosítása? Újrahasznosított anyagból készül?

6. ERGONÓMIA

Az értékelt fenntarthatósági szempontok: Lehetővé teszi a költöztetést. Lehetővé teszi a testreszabást Csökkenti a zajszintet.