A jövő intelligens anyagai

Az emberiség már több mint 9000 éve gyárt különféle textíliákat, amelyek melegen tartották a családtagokat, lakályosabbá tették az otthonokat és védelmet biztosítottak a bútorok és az emberek számára egyaránt. A textíliák létfontosságú szerepet töltenek be a hétköznapjainkban, és megkönnyítik a dolgunkat. A jövőben viszont a textíliák még többet tesznek majd értünk. Az intelligens textíliák forradalmasítani fogják az életünket.

érdekes lehetőségek

„Az intelligens textíliák témaköre rendkívül izgalmas. Több lehetőséget biztosítanak a funkciók ötvözésére, és számtalan tervezési opciót tesznek lehetővé. Ezeknek a textíliáknak a kifejlesztésével olyan termékeket hozhatunk létre, amelyek nagyobb kényelmet biztosítanak, és amelyeket teljesen új módon tudunk majd felhasználni. A jövő textíliái jobbá teszik majd a hétköznapjainkat, és új lehetőségeket tárnak fel az ipar, az egészségügy és a környezet szempontjából is. Meggyőződésünk, hogy a textilipar szereplői nem csak szövetellátók lesznek, hanem társadalmi téren is egyre több pozitív változást érhetünk majd el a segítségükkel” – mondja Anna Berglund, a boråsi intelligens textíliák részlegének projektkoordinátora.

A Kinnarps számára különösen fontos terület, hogy a jövőben a színeket hogyan lehet majd a textíliákkal együtt használni.

„Néhány pigment bizonyos körülmények, például hőhatás, nedvesség és fény hatására megváltozik. Attól függően, hogy milyen hatásnak van kitéve az anyag, a külseje módosul, és az új megjelenést és funkciót érdemes kihasználni. A jövőben így fog ez működni” – mondja Anna Berglund.

 

 

a jövő elérkezett

Mit szólna egy kabáthoz, amely a viselője hangulata alapján változtatja színét, vagy a hátizsákról amineka 30 különböző színe lehet időjárástól függően. Az okos textilek lassan beköltöznek otthonaikba és az irodánkba is... 

A Londoni Selfidges-en is nagy sikert aratott termékeket Lauren Bowker tervező álmodta meg, aki korábban a Forma 1 csapatának és párizsi divatházaknak is dolgozott.

Az Air kollekcióval - amely mindenre kiterjed a pénztárcáktól a kabátokig a legújabb divattrendek szerint- Lauren Bowker teljesen megváltoztatja a szövetekről alkotott képünket. Ezek a termékek alapvetően feketék, de különböző hatásokra más színekben csillámlanak. Ezek a hatások lehetnek időjárással összefüggő hatások, mondjuk eső előtti nagy légnyomás.

" A színek attól is függhetnek, hogy ki viseli őket. Mivel mindenkinek különböző a vérkeringése és a testhőmérséklete és a szövetek reagálhatnak ezekre úgy, hogy képesek érzékelni ezt. Ugyanebből az okból egy sál például teljesen más színű lehet, mivel közelebb van a testünkhöz, amíg más ruhadarabok lazábban fednek" mondja Lauren Bowker

A titok a tinta pigmentekben rejlik, amelyet Lauren Bowker fejlesztett ki és ezzel vannak a termékek befestve. Amikor a pigment reakcióba lép a karbon monoxiddal, különböző színek jönnek létre. Természetesen az már egy teljesen más kérdés, hogy ez az öltözékhez hogyan illik színben.

A Kinnarps nem régiben látogatta meg a Borasban a Smárt Textiles nevű céget, hogy megvizsgálja a hőérzékeny színek alkalmazását- ami sem esetre sem egy könnyű eljárás.

interaktív bútorok

Képzeljen el egy olyan irodát ahol munkaszéke beszél Öhöz és megmondja ha túl hosszú ideig ül és ideje felállni. Az anyagok és a felhasználók közötti fokozott interakciók kulcsfontosságú tényezők az okos textilek fejlődésében. A Kinnarps nem régi indította különleges projektjét, amely ezek felhazsnálási területeit vizsgálja.