A test, mint legfontosabb eszköz

Az ergonómia akkor a legjobb, ha úgy tudjuk igényeinkhez szabni munkahelyi környezetünket, hogy az mind számunkra, mind elvégzendő feladatainkhoz optimális eredményeket biztosítson. Ehhez meg kell értenünk valamit egyedülálló testünkkel kapcsolatban. Lena Lehmann ergonómus és képesített fizioterapeuta elmagyarázza, miről is van szó.

A gerinc anatómiája S alakot formáz, ülés közben pedig ügyelnünk kell rá, hogy ezt az alakot megőrizzük. Ezt megtehetjük ergonomikusan kialakított székek segítségével, illetve ha rendszeresen variáljuk az ülő és az álló pozíciót.

Mozgás

Az emberi test minden tekintetben mozgásra lett megalkotva, ezért a különböző belső folyamataink - az idegrendszertől elkezdve az emésztésünkig-  nagyban függenek a mozgásunktól . Ezért ergonomikus környezetre van szükségünk, amely rugalmas és testreszabható eszközöket és fizikai terhelést ellensúlyozó bútorokat tartalmaz.

regenerálódás

A regenerálódás egy fontos tevékenység. Nem elég évente pár hét szabadság- rendszeres aktív pihenésre van szükségünk amit relaxációval érhetünk el.  Az optimális munkakörnyezet megadja a munkaközi szünetekben történő regenerálódáshoz szükséges felttételeket.

A gerinc

A gerinc anatómiai felépítése 'S' alakot formáz, amelyet többé kevésbé meg kell tartani ülés közben is. Ezt például ergonomialig megfelelően kialakított székek segítségével is megtehetjük vagy az ülő és álló pozíciónk időnkénti változtatásával.  

Nyak és a vállak

A nyak és a vállak számára ergonomikusan kialakított környezet azt jelenti, hogy olyan pozícióban dolgozhatunk, amely pihenteti a vállakat és a nyakat, rendszeres szüneteket tudunk beiktatni és változtatni a testhelyzetünket a vérkeringés elősegítése érdekében, valamint a a megfelelő beltéri világítás is biztosított számunkra.

Kézfej és a karok

 Az irodai munka általában nem nehéz fizikai munka de a mindennapos munkavégzés során sok ismétlődő kisebb mozgásra készteti a karokat és a kézfejet. Az ebből adódó megterhelés jó munkaeszközökkel és a testhelyzet gyakori változtatásával jól tompítható.