Mit takar valójában az "agilis munkavégzés?"

„Anytime, any place, anywhere” – A 80-as évek híres Martini reklámja az agilis munkavégzés tökéletes definíciója. A „bárhol, bármikor” elve jellemzi leginkább a napjainkban fénykorát élő irányzatot. A szervezetek őrült tempóban igyekeznek átállni, a start-up cégek pedig eleve ezen elképzelés mentén kezdik el a működésüket. Mit takar a munkahelyi agilitás, és miért hallunk erről manapság olyan sokat? Hogyan kezdjünk bele egy szervezeten belül az agilis átalakulásba? A következő sorokon keresztül – a teljesség igénye nélkül – ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat.

Photo by William Iven on Unsplash

Álláskereső szótár

Mindenki számára ismerős az álláshirdetések elmaradhatatlan szófordulata, aminek bebetonozott helye van az elvárások blokkban: „agilis fellépés”.

Gyakran az agilis munkavégzést is az életrevaló, serény, tevékeny, mozgékony, ügyes, hatékony személyiséggel azonosítjuk. Bár a kettő nem zárja ki teljesen egymást, az „agile working” nem csak az egyént, hanem a cégeket, csapatokat is magába foglalja.

Egy másik tévhit, miszerint az agilitás csupán az IT-szektort érinti. Tény, hogy a modell valóban ebből az iparágból nőtte ki magát, mára viszont a cégek 40%-a dolgozik a bevezetésén, többek között a pénzügyi és telekommunikációs ágazatok is.

Miután megtudtuk, hogy mivel ne tévesszük össze, nézzük, hogy miről is van szó valójában…

A munka tevékenység, nem pedig hely

A technológiának köszönhető felgyorsult élet a szervezeteket is új kihívások elé állítja. Az irodai dolgozók ma már a világ bármely pontjáról képesek dolgozni, amihez – munkaadóként - a megfelelő technikai eszközöket kell a rendelkezésükre bocsátani. Vagyis az agilis munkavégzés akkor képes megvalósulni, ha a munkavállalók minden olyan eszköz birtokában vannak, amely szükséges a feladataik elvégzéséhez. A hagyományos munkavégzéssel ellentétben – egy agilis szervezeten belül – az alkalmazottaknak joga van arról dönteni, hogy mikor, hol és hogyan akarnak dolgozni.

Ami a nehézsége, az a szépsége

Nehéz pontosan definiálni az agilitást - egyrészt -, mert még egy adott iparágon belül is – minden szervezetnek egyedi a működési módja. Emiatt nincsenek szigorú szabályok, amik alkalmazásával és betartásával biztosan működni fog. A vállalatoknak maguknak kell kialakítani a saját módszereiket, úgy, hogy végül mindenki számára eredményesek legyenek. Ami fontos: egy agilis szervezet agilis emberek vagy csoportok együttese kell, hogy legyen, akik egy elérhető célért dolgoznak.

Másrészt pedig agilisnak lenni sok mindent jelenthet, hiszen sokféleképpen lehet értelmezni. Lehetünk agilisak, mint egyének, csapatok, szervezetek, lehetünk agilis sportolók, gondolkodók, de egy tér vagy akár egy tárgy is lehet agilis. Aminek viszont minden esetben teljesülni kell, hogy az agilitás választott módjában sikeresek tudjunk lenni, az az egyértelmű és tisztán definiált cél kitűzése, hogy miért akarunk agilisak lenni. Mire szeretnénk használni az agilitást, amiért olyan nehezen megküzdöttünk.

Az agilitás csak az eszköz - egy nagyon jó eszköz - de nem az egyetlen eszköz. A lényeg a céljaink elérése és védelme.

Ne maradjon le további munkavégzéssel kapcsolatos cikkünkről!
Iratkozzon fel hírlevelünkre 

Adatkezelési szabályzatunkat itt találja