Egységes kialakítás fenntartható anyagokkal

A fenntarthatóság nagyon összetett és rendkívül egyszerű kérdés is lehet. A fenntartható belsőépítészeti megoldások kidolgozásának elősegítése érdekében a Kinnarps a teljes folyamatért felelősséget vállal – az egységes kialakítástól a praktikus újrafelhasználásig. Minden a rajztáblával és a nyersanyagok kiválasztásával kezdődik, amelynek során az alapelvünk, hogy a környezetbarát anyagok és a kiváló minőségű termékek pozitív láncreakciót indítsanak el a bolygón.

A Kinnarps fenntarthatósági
munkája a tervezéssel és
az anyagokkal kezdődik,
majd a gyártással és a
forgalmazással folytatódik,
végül a használással, illetve az újrafelhasználással ér véget.

Ennek hátterében az áll, hogy a fenntarthatóság esetében nem egyetlen tényező élvez prioritást, hanem az számít, hogy a tényezők egészében hogyan működnek együtt.

„Azt viszont elmondhatjuk, hogy már az elejétől kezdve fontos a megfelelő hozzáállás a tervezésnél és az anyagok kiválasztásánál is. Egységes tervezés nélkül, amely figyelembe veszi a fenntarthatóságot, és tiszta, kiváló minőségű anyagokat használ, nem tudjuk teljesíteni azon vállalásunkat, hogy a környezetre gyakorolt hatásunkat minimális szinten tartsuk" – mondja Johanna Ljunggren, a Kinnarps fenntarthatóságért felelős vezetője.

A fenntarthatóság szabályozása

A Kinnarps által legtöbbször használt anyagok a fa, a fém, a textil és a műanyag.

A Kinnarps hatékony eszközökkel rendelkezik az anyagok környezetvédelmi teljesítményének kiértékeléséhez, illetve annak biztosításához, hogy azokat környezetvédelmi és társadalmi szempontból elfogadható körülmények között állítják elő.

A Kinnarps termékekben használt fa vagy FSVC®-tanúsítvánnyal rendelkezik, vagy azt a Kinnarps bevizsgálta, és a felületkezelést is szigorúan szabályozzuk, hogy a környezetre a lehető legkisebb hatást gyakoroljuk. Ahol csak lehetséges, a keretekben és alsó tartóvázakban használt fémet újrahasznosítjuk, a műanyagunk pedig PFOS-mentes.

A textilek esetében a Kinnarps többek között az EU Ecolabel minősítésével vagy az Oeko-Tex minősítéssel rendelkező anyagokkal dolgozik. Szöveteink körülbelül felét természetes anyagok felhasználásával gyártjuk, és az anyagok természetesen lángbiztosak, így nem kell kémiai lángmentesítőket alkalmaznunk. Minden szabványos szövet megfelel az adott piacra vonatkozó legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek.

„A fenntarthatóság alapja az együttműködés, és keményen dolgozunk azon, hogy megtaláljuk a legjobb partnereket."

Fontos tényező, hogy közös szabályozásokat és szabványokat dolgozzunk ki, amelyek megkönnyítik az ellenőrzést – mondja Johanna Ljunggren.

 

A minőség
jó a
környezetnek

A fenntarthatóság kérdésénél a megfelelő anyaghasználat csak az egyik szempont. Ezenkívül fontos a szerkezet és a tervezés is.

 

A termékek esztétikai megjelenésének megtervezésekor figyelembe kell venni a hosszú távú tartósságot, a hulladékkezelési módszereket, illetve az újrafelhasználási és újrahasznosítási rendszereket.

Az alapvető cél a következő: El kell érni, hogy az emberek hosszú távon akarják és tudják is használni a Kinnarps termékeit. A kiváló minőség mindig jó fenntarthatósági cél, és csökkenti a környezetre gyakorolt hatásunkat.

„Ezenkívül úgy kell megtervezni a termékeinket, hogy minél több nyersanyagot használjunk fel, minimális szinten tartva a hulladék mennyiségét és elősegítve az anyagok újrafelhasználását. Az elkerülhetetlen szövethulladék egy részét az újrahasznosított PET-műanyaggal együtt töltetként használjuk fel néhány hangszigetelőnknél" – mondja Johanna Ljunggren.

 

A nehéz feladat megkönnyítése

Amikor végül egy termék szükségszerűen elkezd elhasználódni, a Kinnarps a körkörös gazdaság elve alapján felajánlja az ügyfeleknek a rendbehozás, frissítés és újrafelhasználás opcióját.

„Mindig vannak olyan dolgok, amelyekben jobbak lehetnénk, de a lényeg, hogy a vásárlóink tudják, hogy felelősséget vállalunk ezekért az összetett kérdésekért, és megkönnyítjük az építészek és tervezők számára azt, hogy fenntartható belsőépítészeti tervezési megoldásokkal álljanak elő. Az egységes tervezés és a környezetbarát anyagok jó kezdetet jelentenek a fenntarthatóság megvalósítása során" – mondja Johanna Ljunggren.

TUDTA?

Re:fill töltőanyagaink 50%-a újrahasznosított anyagokból áll, például szövethulladékból és PET-műanyagból.

Nyers fáink 92%-át megvizsgáljuk, vagy ellenőrizzük, azokat valóban felelős módon állítják elő és FSC- és PEFC-címkékkel tanúsítják.

A kereteinkben és alsó tartóvázainkban lévő alumínium 60–90%-a újrahasznosított, öntött alumíniumból áll.

A Kinnarps kínálatában található textilek 69%-a az EU Ecolabel minősítésével vagy Oeko-Tex® minősítéssel rendelkezik.

 

ANYAGOK ÉS FENNTARTHATÓSÁG

A fa, a fém, a műanyag és a textil a belsőépítészeti tervezés során általunk leggyakrabban használt nyersanyag. Működésünk során megfelelünk a legszigorúbb fenntarthatósági követelményeknek, és tiszta anyagokat használunk olyan nyersanyagokkal, amelyeket környezetvédelmi és társadalmi szempontból elfogadható körülmények között állítanak elő. Emellett ISO 14001 tanúsítvánnyal rendelkezünk.

MŰANYAG

SAJÁT PÁRNÁZATOT GYÁRTUNK.
A saját párnázatunkat Skillingaryd településen készítjük, és úgy döntöttünk, hogy teljesen eltávolítjuk a TDI nevű káros izoncianátot a párnázatból, és a kevésbé veszélyes vegyi MDI-vel helyettesítjük azt. PVC-t és ftalátot nem használunk a termékeinkben (kivéve az elektromos alkatrészek műanyag elemeit), a műanyag komponensek pedig PFOS-mentesek. A Re:fill anyagaink csak újrahasznosított PET-műanyagot tartalmaznak, illetve a saját hulladéktextilünket, valamint az Oeko-Tex® tanúsítvánnyal rendelkező poliészter olvasztott szövetet.

TEXTÍLIÁK

TEXTÍLIÁINK AZ EU ECOLABEL MINŐSÍTÉSÉVEL VAGY OEKO-TEX® MINŐSÍTÉSSEL RENDELKEZNEK.
Számos tartós és természetes anyagot kínálunk, például kendert, újrahasznosított jutát és gyapjút. A gyapjú is természetesen lángbiztos. Az 1990-es évek vége óta dolgozunk a szövetekkel kapcsolatos követelményeken, hogy fenntartható és biztonságos termékeket tudjunk kínálni, és hogy alkalmazottaink egészséges munkakörnyezetben dolgozhassanak. Textilkínálatunk a legszigorúbb tűzvédelmi, tartóssági, fényállóssági stb. piaci követelményeknek is megfelel.

FA

AZ ÁLTALUNK MEGVÁSÁROLT FA NAGY RÉSZE TANÚSÍTVÁNNYAL RENDELKEZIK (FSC, PEFC).
A termékeinkben használt fa vagy FSVC®-tanúsítvánnyal rendelkezik, vagy olyan forrásból származik, amelyet megvizsgáltunk. Célunk az, hogy 2020-ra minden általunk felhasznált faanyag rendelkezzen az FSC minősítésével.  Fatermékeink felületkezelését szigorúan szabályozzuk, hogy a környezetre a lehető legkisebb hatást gyakoroljuk. 

FÉM

Kereteinkben és alsó tartóvázainkban a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosított anyagokat használunk. Amikor a fém felületkezelését végezzük, elsősorban porbevonatot készítünk, amely kis hatással van a környezetre. A folyamat egy zárt létesítményben zajlik, így a légkörbe semmilyen részecske nem szivárog ki.  Bevezettük azt a követelményt, hogy az újrahasznosítás elősegítése érdekében a fémeket nem keverjük. 

EGÉSZSÉGES MUNKAKÖRNYEZET

A jó közérzet szempontjából elengedhetetlen a tiszta anyagok használatán alapuló egészséges munkakörnyezet. Ezért sem fordítunk nagy hangsúlyt a figyelmeztető üzenetekre, inkább nem használunk szükségtelen vegyi anyagokat.

Az egyik vívmányunk, hogy egy új módszert dolgoztunk ki az UV-festésre, amely csökkenti az oldószerek használatát. Ezenkívül helyettesítettük a poliészter szövetekben lévő lángmentesítő anyagokat, ahol a szövetek szerkezete természetes lángmentesítőként viselkedik. Megköveteljük, hogy az elektronikát tartalmazó termékek CE-jelzéssel rendelkezzenek, és hogy a beszállítók megfeleljenek az EU RoHS-irányelvének, amely tiltja az ólom, a higany, a kadmium és a hat vegyértékű króm, valamint az égésgátló PBB és PBDE használatát elektronikai termékekben.