Hogyan érezze magát jobban a munkahelyén?

Szeretne többet megtudni arról, hogy hogyan hatnak rád a zajok az irodában? Pontosan tudja, hogy ön, vagy a munkavállalói milyen asztaloknál és székeken ülnek? Kiszámolta már, hogy mennyi időt tölt egy nap képernyő előtt? Van néhány tippünk, amelyek biztosan jobbá és hatékonyabbá teszik a munkában töltött időt.

1. TEREMTSEN CSENDET MAGA KÖRÜL

Tudtad, hogy sokkal érzékenyebben reagálunk a hangokra, amikor stresszesek vagyunk? Ezért különösen is fontos, hogy a mindennapi munkavégzésünk megfelelő akusztikával ellátott környezetben történjen. Ez hogyan valósulhat meg?

Már az irodák megtervezésnél és kialakításánál is érdemes erre odafigyelni, de egy forradalmian új eszköz használatával nem kell átépítened az irodádat. Használj paravánokat, ugyanis ezek az akusztikus hangelnyelők csökkentik az irodai zajszintet. A Kinnarps termékfejlesztő csapata olyan új termékcsaládot alkotott, amely mindenféle funkcióban elérhető, emellett környezettudatos, hangelnyelő tulajdonsága pedig egészséges akusztikai környezetet, és az elvonulás lehetőségét is biztosítja.

Extra tipp

Ha egy feladat elvégzése különös koncentrációt és csendet igényel, akkor keressen egy ennek megfelelő helyet. Legyen az a céges konyha, egy break out tér, ami éppen üresen áll, de a leggyorsabb módja, feltesz egy fülhallgatót.

2. MOZOGJON TÖBBET

Dolgozott már ülő-, álló asztalnál?

Az manapság magától értetődő, hogy a megfelelő eszközök használatával egyenes arányban nő a közérzet javulása. A legújabb ergonómiai kutatások eredményei mind azt igazolják, hogy a megszakított ülőmunka javítja a vérkeringést, erősíti a szívizmokat, ezáltal pedig növeli a frissességérzetünket. Hölgyeknek szeretnénk kiemelni, hogy négyszer több kalóriát éget el, ha valaki állva dolgozik.

Az asztalok mellett elengedhetetlenül fontosak az állítható munkaszékek is. Válasszon olyan széket, ami folyamatosan mozgásban tartja és a helyes testtartásra ösztönöz!

Asztalok, monitorok, székek esetében tehát fontos, hogy mind testreszabhatók és állíthatók legyenek úgy, hogy mindenki megtalálja a megfelelő testhelyzetet a munkája közben.

Extra tipp:

Kösse össze a kellemest a hasznossal! A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása, éppen olyan fontos, mint a rendszeres mozgás. Állítson be időzítőt, és 40 percenként sétáljon el a konyháig, ahol igyon egy pohár vizet, így egyszerre friss és hidratált lesz.

3. TARTSON SZÜNETET

Napjainkban sokkal több időt töltünk képernyő előtt, mint bármikor is. Egyszerre dolgozunk számítógépen, tableten és a telefonunkon. Az okos eszközök aktív használatának egyik következménye a “tablet nyak”, ami a folyamatos lefelé nézésből ered. Ilyenkor nagyon keveset mozgunk, többnyire a hüvelykujjaink mozognak csak, az alkalmazások használata miatt pedig sok képernyő fény éri a szemünket. 

Ha a munkaideje nagy részében ülőmunkát végez, akkor nagyon fontos beiktatni olyan szüneteket a nap folyamán, amik valódi pihenéssel vagy mozgással telnek.  Sokkal jobban fogja érezni magát, ha természetes ingerek érik. Természetes fénnyel és a test megmozgatásával frissebb és koncentráltabb lehet munka közben.

Extra tipp:

Szervezze úgy a napját, hogy legyen oka megszakítani a monoton ülőmunkát. Tartson megbeszéléseket irodán kívül, ahová, ha teheti, ne autóval menjen. Ha teheti, ne az irodában és főként ne az asztalánál ebédeljen, hanem menjen ki valahová. Szakíts időt egy rövid sétára is akár.

4. VEGYE ÉSZRE TESTE JELZÉSEIT

Végül, de nem utolsó sorban, azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy lehet bármilyen drága az irodabútor, ha nem testre szabható, azt meg fogja érezni a testünk a napi munkavégzés során.

Éppen ezért nagyon fontos hogy a munkahelyi megoldásokat úgy alakítsuk ki, ahogy az emberi igények megkívánják.

 Az emberi testet kell a fókuszba helyeznünk.

Ha fájdalmat vagy feszültséget érez, váltson testhelyzetet, pihenjen. Keresse meg azt a pózt, ami a lehető legtökéletesebben passzol az adott feladathoz.  Ne feledje, dolgozni kényelmesen is lehet.

Extra tipp:

Állítsa be a munkaállomását az alábbi ábra szerint.