Ideje egy kis változást hozni az irodába

5 KÉRDÉS, AMIT MINDEN VÁLLALATNAK FEL KELLENE TENNIE MAGÁNAK

Úgy érzi, hogy a világ gyorsan változik, és itt az ideje, hogy kövesse ezt a munkahelye is?
A Kinnarpsnál rendszeresen kapcsolatot tartunk a világ minden táján élő ügyfelekkel, akik belekezdtek az ilyen típusú változtatásokba. Megállapítottuk, hogy vannak olyan kulcsfontosságú területek, amelyek nélkülözhetetlenek egy sikeres, új iroda létrehozásakor. Ezeket öt kérdésre szűkítettük, melyekkel úgy érezzük, hogy minden vállalatnak és szervezetnek fel kell mérnie a saját adottságait. Ez az oka annak, hogy miért alakítottuk ki a Next Office-t, egy olyan folyamatot, ahol együtt dolgozunk önnel. Széleskörű kutatások, workshopok és elemzések segítségével segítjük önt az ideális iroda létrehozásának folyamatában.

TÁMOGATÁS A MUNKATÉR TERVEZÉS SZÁMÁRA

Egy új iroda tervezésénél a munkatér elemzés segít feltérképezni és elemezni a különböző igényeket és a munkamintákat. Speciális eszközök és workshopok segítségével a kollégákat is bevonja a változási folyamatba,így támogatva a dolgozói elköteleződést és az aktív részvételt. Az eredmények alapján pedig javaslatot ad az elrendezésre, a helyfoglalásra és a munkamódszerekre vonatkozóan. A Next Office® munkahelyi elemzésünkről itt olvashat többet.

1. KREATÍV ÉS TÁMOGATÓ KÖRNYEZETETBEN DOLGOZIK?

Mi teremthet termelékenyebb és a kreatívabb környezetet az egyes munkatársak vagy a csapatok részére? A hatékonyság és a hatékony időmenedzsment valóban fontos tényezők, de legalább annyira fontos az új ötlet és a formabontó gondolkodásmód. Kutatásaink azt mutatják, hogy az irodai környezet jelentősen befolyásolhatja a munkahelyi elégedettséget. Az alkalmazott központú munkaterület-megoldás kulcsszerepet játszhat mind az egyén,mind a csoport közérzetének és produktivitásának javulásában.

A mai munkahelyeken a kreatív és extrovertált személyiségű emberek szinte lubickolnak a nyitott irodákban. Ennek sok pozitív hatása van, de fontos megjegyezni az introvertáltak, csendszeretők igényeit is, melyek ezzel szemben teljesen eltérőek. A mai sokoldalú munkaerő-összetétel mellett egyensúlyt kell találni a különböző munkaterületek és személyes igények figyelembevételével. Kreatív, közösségi szellemű terület és a koncentrációt, nagy odafigyelést igénylő munkaállomások megfelelő aránya nélkülözhetetlen.

2. AZ IRODATÉR TÁMOGATJA A CSOPORTMUNKÁT?

Egyre erősödő trend, hogy a különböző részlegekből delegált munkavállalók együtt dolgoznak egy-egy projekten. Amennyire hatásos ez a struktúra, annyira igényli a megfelelő funkciók és a kreatív légkör megteremtését az irodai munkatér részéről. A hagyományos tárgyaló műfaja már nem szolgálja ki a megnövekedett formai és strukturális igényeket ezen a téren.

Gyakran előfordul a nap során többször is, hogy spontán megbeszélésekhez, brainstormingokhoz vagy heti rendszeres megbeszélésekhez kell csatlakoznunk. Vizsgálataink azt mutatják, hogy a 6 vagy annál kisebb fős csoportokban zajlanak. Ezért az ilyen napi megbeszélések lebonyolítására a néhány nagy tárgyaló helyett több kisebb tárgyalót kell kialítani. A jövő tárgyalói sokrétűek: informális tárgyalóterületek, projektterek, csoportmunka- és közösségi terek, melyek mind kisebbek a hagyományos tágyalóknál.    

3. AZ IRODA KÖRNYEZETE TÁMOGATJA AZ EGÉSZSÉGES ÉS A JÓ KÖZÉRZETET?

Reggel hogy érzi magát, amikor a munkába indul, örömmel és szívesen kezdi a napot? Az egészség és a jó közérzet olyan tényezők, melyeket belsőépítészeti eszközökkel is támogathatunk. Ilyenek például a jó ergonómiai jellemzőkkel rendelkező termékek, melyek ösztönzik a mozgást, például az ülő/álló asztalok. Ha sikerül optimális munkakörnyezetet teremteni, akkor boldogabb kollégákat, ezáltal jobb és kiegyensúlyozottabb eredményeket fog tapasztalni.

Sajnos kutatásunk során riasztóak eredményeket kaptunk. A válaszadók 59%-a nyilatkozott arról, hogy a munkanap egészében vagy nagy részében ült; mindössze 8% áll többet, mint ül. Hasonlóképpen a megkérdezettek 60%-a naponta háromszor vagy annál kevesebbet hagyja el az íróasztalát, 16%-uk egyáltalán nem hagyja el az íróasztalt.

Hosszú időt ülve tölteni egyszerűen nem jó a testünknek, sőt, a teljesítményünk rovására is megy. A folyamatos ülés negatívan befolyásolja testtartásunkat és növeli a betegségek, például a szívbetegségek és a cukorbetegség kockázatát. Ezzel szemben az állítható asztalok segítségével munka közben váltogathatja a testhelyzetét, növelheti a mobilitást, ami javítja a keringést.

4. HOGYAN ÁLLÍTSA BE AZ OPTIMÁLIS AKUSZTIKAI KÖRNYEZETET, VILÁGÍTÁST ÉS LÉGKONDÍCIONÁLÁST AZ IRODÁBAN?

A jó közérzet és a jó ergonómia környezet lényegesen több mint a nap folyamán felállni vagy helyesen ülni. Sok más tényező is befolyásolja az egészségünket, például az irodai zaj, a világítást és a levegő minősége és a hőmérséklet is.
A FÉNY nagy hatással van ránk, és ha hatékonyan kell dolgoznunk, a fény minősége fontos. A természetes fény csökkenti a depressziót, hozzájárul a jó közérzethez és a szemünk egészséges működéséhez.
 Az irodai ZAJ terén a kutatás azt mutatja, hogy az akusztikus környezet egyaránt befolyásolja mind a jó közérzetet, mind a munka minőségét. Még 55 dB-es zajszintnél is az irodai dolgozók 40% -a azt tapasztalta, hogy nehezebben tud koncentrálni. Ezért fontos, hogy a zaj fontos részét képezze a teljes képnek az iroda kialakítása során, függetlenül a megoldás vagy a munkahely típusától. A kiegyensúlyozott zajszintű irodák mind a jólétet, mind a sikert elősegítik.
A LEVEGŐ minősége is fontos, mivel a rossz szellőzés akár 15% -kal is csökkentheti a teljesítményt.

5. ALKALMAZKODIK AZ IRODA AZ ELTÉRŐ MUNKATEVÉKENYSÉGEKHEZ?

Minden irodát az adott szervezetnek, osztálynak vagy cégnek megfelelően kell kialakítani, az ön igényeitől, céljától és céljától függően. Mindamellett tükröznie kell a márkáját és az általa képviselt értéket. A megfelelő belsőépítészeti megoldások azok, melyek figyelembe veszik a márka sajátosságait, az összes elvégzendő funkciót. Olyan megoldásokat alkalmaznak, amelyek támogatják az elvégzendő feladatokat akár egyéni, akár csapat szinten, mind a fókuszált, mind a csoportos munkafolyamatok elvégzéséhez.

Kérdőíves felmérésünkben arra kértük az embereket, hogy 16 munkakörnyezet közül válogassák ki a nekik megfelelőeket. Bár az egyéni munkaállomás népszerű választás maradt, az eredmények nem voltak olyan meggyőzőek, mint amilyen az várható volt. Az emberek élénken érdeklődtek az alternatív megoldások iránt, így például a közös munkát biztosító terek különösen népszerűek voltak.

SEGÍTHETÜNK AZ ÖN IRODÁJA KIALAKÍTÁSÁBAN?

Írjon nekünk