Ilyen trendek uralkodnak majd az irodáinkban

Talán nem is lehet eléggé hangsúlyozni azt, hogy mennyire fontos néha kiszállnunk mindennapjaink homokozójából, kitekinteni a kereteinken túlra és egy kicsit kívülről visszanézni önmagunkra, feladatainkra. Az élet bármely területén is tevékenykedjünk, mindenhol szükségünk van ilyen formán az új impulzusokra, információkra, a tudásunk felfrissítésére, bővítésére.

Különösen hangsúlyos inspirálódnunk akkor, ha munkánk és életünk egyik sarokpontja a kreativitásunk. Ilyen a mi világunk, vagyis az irodai életet segítő koncepciók és ezeknek keretet biztosító irodai bútorok és berendezések világa is. Az egyik leggazdagabb inspirációforrás, egy valódi kreatív vulkán a Milánói Design Hét, ahol jól láthatóvá válnak a különböző élettereinket meghatározó legújabb trendek. Összegyűjtöttük ezek közül a legfontosabbakat. 

Az olasz dizájn nemes egyszerűséggel az egyik legmeghatározóbb a formatervezés világában. Ez valószínűleg egy felületes szemlélődő számára is rögtön nyilvánvalóvá válik, hogyha eltölt pár percet mondjuk a milánói Dóm mellett lévő bármelyik kis utcácskában. Egy pohár prosecco-val, vagy egy csésze tökéletes kávéval a kézben olyan, mintha egy soha véget nem érő tökéletes dizájnszínház zajlana a szemünk előtt. A finom formák, az izgalmas színek, a merész anyagok szimfóniája történik. Legyen szó a járókelőkről, a kirakatokról, a kávézókról, mintha az egész színes-szagos kavalkád, ez a nagyszerű, napsütötte ropogós élet és annak minden apró eleme és résztvevője azon fáradozna, hogy felragyogjon a lelkünk. Ezt élhetjük meg egy egyszerű milánói hétköznapon. 

Próbáljuk hát elképzelni mindezt még tovább fűszerezve, még tovább sűrítve, még csillogóbbra varázsolva: ez pedig a milánói dizájn hét. A világ minden tájáról összegyűlt, gyönyörűen öltözött vásárlók, kíváncsiskodók, tervezők, tanulók, inspirációvadászok véget nem érő nyüzsgése tölti meg a bolygónk legnagyobb és legizgalmasabb márkái által létrehozott álomvilágot. A stílus és a formavilág költeménye ez.

Idén az otthon került a középpontba - a lakberendezés minden területe megjelent. Egyértelműen látszik - a februári Stockholmi Bútorvásár fényében pedig különösen -, hogy a lakossági trendek gyönyörűen rímelnek az irodában uralkodó trendekre, színekre, az ott felhasznált anyagokra. Nem is csoda ez, hiszen az irodánk...

Ha színekről van szó, akkor az árnyaltabb színek az uralkodók. Nagyon sok tervező nyúlt a rozsdához, olajzöldhöz, a fáradt pinkhez, szürkéhez. Továbbra is nagyon fontos anyag a fém - mindenki igyekszik több-kevesebb szerepet adni a különböző fémeknek. Ha trendérzékeny irodai, vagy otthoni berendezésen gondolkodunk, akkor nem mehetünk el a réz mellett - főleg, ha lámpákra és kiegészítőkre gondolunk. A milánói kiállításon előszeretettel kaptak hangsúlyt a fém szerkezetek, amelyeket a legtöbbször megbolondítanak valamilyen színnel - vagyis elszakadtunk már a szürke és fekete fémektől. A szivárvány minden színével bátran játszanak a gyártók. 

Úgy láttuk, hogy a természet továbbra is az irodánk része marad, vagyis változatlanul fontos a növények jelenléte. Akár akusztikai megoldásként is - például mohafal formájában. Organikus, növényi formára emlékeztető alakot kapnak az akusztikai elemek. Ha azt mondtuk, hogy a dizájn fantasztikus színházában főszerepet kap a fém, akkor nem szabad elfeleljtenünk azt sem, hogy a színpadon legalább akkora pompában játszik a fa is. Bár az amerikai dizájnra a mai napig nem jellemző, a skandináv kultúrában továbbra is uralkodó - például a hajlított fa elemek. 

Sokan nyúltak a márványhoz is. Kis túlzással ez az anyagok királynője, ha mondjuk a dohányzóasztalokról van szó. Szép lekerekített, csapott élzárású márványlapokat láttunk, amelyeket jellemzően azoknál a bútoroknál alkalmaztak, ahol fontos az exkluzivitás kihangsúlyozása. Egy fém lábszerkezetre, filigrán kis apróságra helyezve, szép disszonanciát teremt egy márványlap. Exkluzív területeken, vezetői helyiségekben, recepciókon láthatjuk majd sokat. 

Öröm volt látni azt, hogy ami az otthoni élettereink dizájnjában megtalálható, az ugyanúgy megfigyelhető az irodákban is. A kettő már nem szakad el egymástól, pláne úgy, hogy egyre többen ráébrednek az iroda varázserejére. Ha jól érzik magukat a környezetükben az irodákban dolgozók, már-már otthon érzik ott magukat, ha odafigyelünk, hogy az ott töltött idő kellemesen teljen, akkor az a munkánkon is érezteti pozitív hatását. 

A szemmel látható trendek között említhetjük azt is, hogy erőteljesen odafigyelnek arra, hogy a közösségi és szociális kapcsolatainkban, interakcióinkban is segítsenek a bútorok. Az emberi kapcsolatokat helyezik előtérbe, amikor az étkezőket, az ülőgarnitúrákat tervezik. Kifejezetten fontos, hogy több emberrel is le tudjunk ülni kényelmesen.

Változatlanul kiemelik a gyártók azt, ha környezettudatos szempontokat is figyelembe vettek a termékek tervezésénél. Jelzik azt, ha minősített erdőgazdálkodásból származik a fa vagy a textil. Ezzel együtt egyre tudatosabbak a vásárlók is, és ma már sokszor igenis szempont az, hogyan készülnek a bútoraink. Bár elcsépelt trendnek tűnhet, nem lehet eléggé hangsúlyozni a jelentőségét.