5 hasznos tipp a környezettudatos beszerzésért

Határozzon meg követelményeket! Ez szervezete és a környezet szempontjából egyaránt előnyös. Egy jól kidolgozott beszerzési folyamattal szervezete hozzájárulhat a fenntarthatóbb gyakorlatok alkalmazásának elterjedéséhez. Alkalmazottai egy pozitív munkakörnyezettel gazdagodnak, a láncreakciónak köszönhetően pedig a változás más emberekre és a környezetre is pozitív hatást gyakorol. Támasszon követelményeket önmagával és szervezetével szemben! És velünk szemben is. Mert mi is követelményeket támasztunk saját magunkkal és beszállítóinkkal szemben. Együtt nagyobb hatást érhetünk el!

1. Mik a legfontosabb kérdései?

Először határozza meg azokat a kérdéseket, amelyek különösen fontosak a fenntarthatóságot célzó erőfeszítései szempontjából. Mely változások eredményeznék a legnagyobb hatást? Nem lehet egyik napról a másikra eredményeket elérni. Célszerű először néhány kiemelt területre helyezni a hangsúlyt. Először olyan területtel kapcsolatban tegyen fel kérdéseket, amelyet alaposan ismer, ellenőrizze a beérkező információt, és végezzen utánkövetést.

2. VÁLASSZON FSC®- MINŐSÍTÉSSEL RENDELKEZŐ FORRÁST

Az erdők döntő szerepet játszanak a klímaegyezmény és az ENSZ fenntartható fejlődéshez kapcsolódó céljainak elérése szempontjából. Ezért célszerű követelményeket meghatározni a fa alapanyagok felelősen gazdálkodó forrásból történő beszerzésére vonatkozóan. Az FSC®-címke garantálja, hogy a faanyagot bevizsgálta egy független harmadik fél.
Követelje meg beszállítóitól, hogy szerezzék meg a visszakövethetőséget igazoló minősítést, vagyis alkalmazzanak rendszert a minősítéssel rendelkező alapanyagok kezelésére és különválasztására. Az anyagok visszakövethetőségét igazoló minősítés azonban nem jelenti azt, hogy minden felhasznált faanyag rendelkezik FSC minősítéssel. Ezért azt javasoljuk, hogy részesítse előnyben az FSC-minősítéssel rendelkező termékeket. Ebben az esetben biztos lehet abban, hogy minden felhasznált faanyag felelősen irányított erdőgazdaságból származik.

 3. KÖVETELJE MEG A TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁST 

Követelje meg, hogy partnerei minden beszállítójuktól várják el a társadalmi felelősségvállalást. Továbbá alkalmazzanak magatartáskódexet, amely olyan nemzetközi alapelvekre épüljön, mint az ENSZ Global Compact kezdeményezés. Ám a magatartáskódex önmagában még nem elég – a beszállítók alkalmazzanak megfelelő rendszert ellátási láncuk rendszeres értékelésére és kockázatfelmérésére. Kérjen információt az alkalmazott munkamódszerekről és kockázatfelmérésről, valamint az auditok eredményeiről. Mi bármikor állunk azon ügyfeleink rendelkezésére, akik helyszíni ellenőrzést kívánnak végezni. A svéd Möbelfakta követelményeket határoz meg az ellátási láncok társadalmi felelősségvállalásával kapcsolatos standardokra, kockázatfelmérésre és utánkövetésre vonatkozóan. Ennek megfelelően a minősítés arról tanúskodik, hogy a beszállító teljesíti társadalmi felelősségvállalásra vonatkozó kötelezettségeit.

4. VÁRJA EL MINŐSÉGI ANYAGOK ALKALMAZÁSÁT!

A környezetünkben számos termék bocsát ki veszélyes anyagokat - de honnan tudhatnánk, hogy egy anyag veszélyes, ha nem is látjuk? A történelem arra tanít minket, hogy nem lehetünk elég óvatosak. Tegye világossá, hogy a termékek nem tartalmazhatnak olyan anyagokat, amelyek ártalmasak lehetnek az alkalmazottak egészségére. Nagy hatást érhet el az égésgátlók, a formaldehidek és az oldószerek kizárásával. Várja el olyan környezetvédelmi szabványok követelményeinek teljesítését, amelyek standardokat határoznak meg a vegyianyag-tartalomra vonatkozóan (Möbelfakta és NF Environnement).

5. KÖVESSE AZ EU AJÁNLÁSAIT

Az EU kidolgozott egy eszközt az irodabútorok nyilvános beszerzésére. A 2016-ban bevezetésre kerülő rendszer kiváló kiindulópontot jelent azon szervezetek számára, amelyek követelményeket kívánnak meghatározni beszállítóikkal szemben. Különösen érdekes, hogy a rendszer nem csak új bútorok vásárlásával, hanem a meglévő bútorok felújításával és újrafelhasználásával kapcsolatban is tartalmaz útmutatást. Vagyis az eszköz azt a megoldást támogatja, hogy a beszerző hatóságok törekedjenek meglévő bútoraik újrafelhasználására. Célszerű tehát megkövetelni a beszállítótól, hogy működtessen egy, az újrafelhasználás és a felújítás kezelésére kidolgozott rendszert.