Projekt: A håstai idősotthon

ADATOK

Ügyfél:
Hudiksvall önkormányzata

Projekt:
A håstai idősotthon bővítése

Építész:
FE Architects, Tillsammans Architects

Terület:
kb. 4000 m²

Emeletek:
Kettő

Átadás dátuma:
2022. április

Az egyénre fókuszáló, jövőálló belsőépítészet

Hudiksvall önkormányzata széles körű szakértelem és tapasztalatok alapján választotta ki azt a céget, amelyet a kapacitás növelése érdekében bővíteni kívánt idősotthon belsőépítészeti tervezésével megbízott. Az új beruházás célja olyan belsőépítészeti megoldás kialakítása volt, amely nemcsak jó lakókörnyezetet, hanem vonzó és ergonomikus munkakörnyezetet is biztosít. „A Kinnarpstól segítséget kaptunk az új rész belsőépítészetének újszerű, jövőálló kialakításához” – mutat rá Thomas Eriksson, a Hudiksvalli Szociális Jóléti Hivatal ingatlankezelési projektigazgatója.

Az épületbe belépőket a világos előtérben Thyra fotel- és kanapésorozat fogadja, amely növényekkel és textilekkel kiegészítve meghitt érzést kelt. A Thyra rendkívül fenntartható választás, ugyanis valamennyi levehető része szerszám nélkül frissíthető vagy cserélhető. Az ülés és a támla közötti rés, valamint a fotel és a kanapé alatti padló könnyű hozzáférhetősége hozzájárul a jó higiéniához és megkönnyíti a takarítást.

A Hudiksvall Håsta nevű városrészében található idősotthon eredeti része az ezredforduló környékén épült 40 bentlakó számára. Amikor az önkormányzat úgy döntött, hogy 48 fővel bővíti az intézmény kapacitását, nem feledkeztek meg arról, hogy az elmúlt 20 év sok változást hozott magával. „Ma már mások a bentlakók, a hozzátartozók, a munkavállalók és általában a társadalom elvárásai. Ma egy idősotthonnak az egyénre kell fókuszálnia, és holisztikus ergonómiát kínáló, funkcionális, otthonos környezetet kell biztosítania. Az idős emberek és a személyzet felé egyaránt tiszteletet kell sugároznia” – hangsúlyozza Thomas Eriksson.

Column var.1_håsta3.jpg

Column var.1_håsta.jpg

Column var.1_håsta2.jpg

Elmondása szerint Hudiksvall önkormányzata idejekorán felismerte, hogy ezeknek az ambiciózus belsőépítészeti céloknak a teljesítéséhez naprakészebb szakértelemre lesz szükségük, mint amilyennel a saját munkacsoportjuk rendelkezik. A közbeszerzést követően a folyamatot a belső és külső szereplők közötti párbeszéd és együttműködés határozta meg.

„A beltéri környezet kialakításának alapja a Kinnarps és a Tillsammans Architects közötti szoros együttműködés volt. Ennek a közös munkának köszönhető a harmonikus színek, akusztika és megvilágítás jellemezte egységes megoldás, amely biztonságos, ösztönző általános élményt nyújt a bentlakóknak, és jó munkakörnyezetet biztosít a személyzet számára” – magyarázza Eriksson.

Column var.1_håsta4.jpg

Column var.1_håsta6.jpg

Column var.1_håsta5.jpg

A Håsta projektért a Kinnarps Hudiksvall csapata felelt. „Az önkormányzat már a projekt korai szakaszában elkezdett foglalkozni a belsőépítészet kérdésével, ami mindig ígéretes kezdetnek számít a sikeres végeredményhez. Mivel minket is bevontak a folyamatba, szakértelmünkkel és konkrét belsőépítészeti megoldásainkkal is hozzá tudunk járulni a munkához. Ez a fajta holisztikus megközelítés mindenki számára előnyös” – hangsúlyozza Jonas Sjölund, a Kinnarps Hudiksvall munkatársa.

„A Kinnarps nagyon elkötelezett és aktív résztvevője volt a folyamatnak. Biztonságos érzés egy olyan céggel együttműködni, amely ennyire jól megérti a feladatot, a kihívásokat és a lehetőségeket, majd pontosan az igényeinknek megfelelő megoldást szállít.”

Thomas Eriksson, a Hudiksvalli Szociális Jóléti Hivatal ingatlankezelési projektigazgatója

Az új håstai épületet négy osztály alkotja. Ezek mindegyikében a bentlakók két hat-hat fős csoportja kap helyet. Az épület vázát faelemek alkotják. A Kinnarps bútorai a lakótér közös területein és az osztályok irodáiban az épület természetes, világos, melegséget sugárzó hangulatához igazodnak.

Thomas Eriksson hangsúlyozta, hogy a belsőépítészeti megoldás a puha és a kemény értékek sikeres ötvözése: egyrészről barátságos és otthonos, másrészről pedig praktikus és könnyen kezelhető. „Ezek a szemet gyönyörködtető, kiváló funkcionalitású, minőségi bútorok hosszú távú tartósságot és az általános gazdaságosság szempontjából előnyös megoldást kínálnak.

A belsőépítészetnek amellett, hogy hozzájárul a håstai idősotthon lakóinak és dolgozóinak jó közérzetéhez, egy másik fontos feladata is van – mutat rá Thomas Eriksson.

– Egyre többen tudatosítják, hogy egy munkáltatónak, ha vonzó kíván lenni, jó munkakörnyezetet kell biztosítania. A jól átgondolt, vonzó belsőépítészeti megoldás fontos ahhoz, hogy minőségi szolgáltatásaink fenntartásához a jövőben is találjunk megfelelő munkaerőt.”

Thomas Eriksson, a Hudiksvalli Szociális Jóléti Hivatal ingatlankezelési projektigazgatója

Kapcsolódó termékek

Jackie

Jackie

Be a part of

Be a part of

Thyra

Thyra

John

John

Ruter

Ruter

Nivå coffee table

Nivå coffee table

Dahlia

Dahlia

Scandinavia

Scandinavia

263 Színek | 4 Variációk