Projekt: A Hitachigymnasiet középiskola

ADATOK

Ügyfél:
Ludvika városában működő Hitachigymnasiet középiskola. A Hitachigymnasiet egy olyan csoport tagja, amelybe beletartozik még a västeråsi ABB-gymnasiet és a forsmarki Vattenfallgymnasiet középiskola, valamint a västeråsi Mälardalen Nemzetközi Iskola.

Helyszín:
Ludvika, Svédország

Tanulók száma:
105

Az alkalmazottak száma:
10-12

Építész:
Arqly

Belsőépítész:
BSK

Terület:
1631 m²

Átadás dátuma:
2023. január

Körkörös elrendezésű, moduláris Pio kanapéval kialakított természetes közösségi tér

Biztonságos tanulási környezet és jövőbeli munkahely

„A bútorozás identitásunkat és vonzerőnket is erősíti.”

A ludvikai Hiachigymnasiet célja, hogy vonzó műszaki programot kínáljon és a munka világába vezető hidat képezzen a diákok számára. „Fontos számunkra, hogy iskolánk belsőépítészeti kialakítása felnőtt környezetet sugározzon és igazi munkahely érzetét keltse, ugyanakkor pedig biztonságos és inspiráló tanulási környezetet kínáljon” – hangsúlyozza Inga Näslund, az iskola ügyvezető igazgatója.

Az üzleti világgal régóta szoros kapcsolatokat ápoló Hitachigynmasiet 2023 januárja óta a Hitachi Energy céggel közös terekben működik Ludvika városában. Ez a kapcsolódás jól jellemzi a cég vízióját és munkamódszerét, nem is beszélve a tanulási környezetről.

„Nem csupán egy egyszerű középiskola vagyunk, hanem olyan hidat is képezünk diákjaink számára, amely a felnőtt életbe és a munka világába vezet. Ez a fizikai környezetünk által is tükrözött vízió hozzájárul ahhoz, hogy vonzó programot kínáló iskolaként és inspiráló munkahelyként tekintsenek ránk.”

Inga Näslund, a Hitachigymnasiet ügyvezető igazgatója

Column var.1_hitachi.jpg

A tantermek ergonomikus Xpect székeinek rugalmas támlája lehetővé teszi a mikromozgásokat és akadályozza a mozdulatlan ülést. Ez a kialakítás nagyobb kényelmet biztosít, és segíti a hosszabb távú koncentrálást. Tovább növeli a rugalmasságot, hogy az Xpect székek könnyen rakásolhatók és az asztal szélére akaszthatók

Column var.1_hitachi2.jpg

Tanulási terek tartós Nilo székekkel, amelyek itt nagyobb rugalmasságot kínáló, görgős változatban láthatók. A kárpitozott bútorok és a szőnyeg javítja az akusztikus környezetet, és ezáltal megkönnyíti az összpontosítást

Column var.1_hitachi3.jpg

A Point kanapé és az Asto asztal párosa, a belsőépítészeti megoldás pillére sokak számára kínál helyet. A Point kanapé számos moduláris változatban áll rendelkezésre, amelyek különféle módokon kombinálhatók

Ennek a víziónak a megvalósítása érdekében a tantermek inkább hagyományosnak mondható iskolai ülőbútorokat kaptak, míg a közös tereket a szabadabb stílus jellemzi. A munkahelyre emlékeztető, színes és kreatív termékek és terek támogatják a koncentrációt.

„A célunk az volt, hogy a különféle tanulási helyzeteknek, feladatoknak és egyéniségeknek megfelelő terekkel holisztikus élményt nyújtsunk. És nem utolsósorban nagy hangsúlyt fektettünk az ergonómiára az akusztika és a megvilágítás szempontjából, a diákok és a munkavállalók számára egyaránt” – mutat rá Inga Näslund.

A tantermekben Xpect szék és kétféle magasságba állítható Origo asztal várja a diákokat, amely változatosságot és rugalmasságot biztosít. A meleg, földes színvilág a béke és nyugalom érzetét kelti

A felnőttkorhoz közeledő diákok tanulási környezetének kialakítása különleges kihívást jelentett, amely innovatív gondolkodást tett szükségessé. A hagyományosnak mondható iskolai bútorokat az irodákra jellemző bútorokkal és megoldásokkal párosították. A projekt azonban a meglévő bútorok számba vételét is magában foglalta. Mivel a fenntarthatóság az iskola alapvető értékei közé tartozik, a Hitatchigymnasiet a környezeti és gazdasági fenntarthatóság jegyében minél nagyobb mértékű újrafelhasználásra törekedett.

„A Kinnarps csapata az összes bútorunkat végignézte. Különösen arra törekedtünk, hogy a belsőépítészeti megoldás vizuális és funkcionális elemei összekapcsolódjanak, és gondos tervezés révén sok bútorunkat sikerült megtartani. Az asztallapok és a kárpitok cseréjének köszönhetően a régi termékeink immár tökéletesen illeszkednek az új, holisztikus megoldásba.”

Inga Näslund, a Hitachigymnasiet ügyvezető igazgatója

Column var.1_hitachi6.jpg

Az egyik csoportszoba az új iskolába gondosan integrált újrahasznosított bútorokkal van berendezve. Az Origo asztal új felső lapot, a Kinnarps egyik régebbi székmodellje új kárpitozást kapott

Column var.1_hitachi7.jpg

Fenntartható körkörösség. Az alul látható bélyegző arról tanúskodik, hogy a bútor már hosszú életet élt. Kiváló minőségüknek és a Kinnarps körkörös szolgáltatásainak köszönhetően azonban a régebbi bútoroktól sem kell feltétlenül megválni

Teamwork, Realwork, Dreamwork

A Hitachigymnasiet középiskola vízióját címszavakban a Teamwork, Realwork, Dreamwork (csapatmunka, igazi munka, álommunka) kifejezések írják le, amelyek a belső terek tervezésekor is sorvezetőként szolgáltak. A Teamwork az együttműködés feltételeinek megteremtéséről szól. Ennélfogva a közös tanulóterek a tevékenységekhez rugalmasan igazodó megoldásokkal rendelkeznek.

A Realwork a munka világának közelségére utal. Megvalósítása a tanulási környezetben munkahelyhez hasonló belsőépítészeti megoldással történt, a modern elemes ülőbútorokat is beleértve. A Dreamwork pedig arra az innovatív erőre és képzelőerőre vonatkozik, amelynek birtokában a diákok képesek lesznek szembenézni a holnap kihívásaival és hozzájárulni a fenntartható jövőhöz. Ez a megközelítés mutatkozik meg a népszerű diákkávézó dinamikus belsőépítészeti kialakításában és színvilágában.

„Ha hitelesek akarunk lenni, ha értékeinknek és márkánknak megfelelően akarunk élni, akkor víziónknak és fizikai környezetünknek összhangban kell lenniük egymással. Új belsőépítészeti megoldásunk nemcsak identitásunkat, hanem vonzerőnket is erősíti. Ez a környezet kedvező hatással van a diákok viselkedésére, és jó feltételeket biztosít tevékenységeinkhez.”

Inga Näslund, a Hitachigymnasiet ügyvezető igazgatója

Segítségre van szüksége a tanulási terek megtervezéséhez? Szívesen segítünk!

Lépjen kapcsolatba velünk!

Column var.1_hitachi4.jpg

Column var.1_hitachi5retusch.jpg

Kapcsolódó termékek

Pio

Pio

Xpect

Xpect

298 Színek | 36 Variációk

Nilo

Nilo

318 Színek | 18 Variációk

Nexus

Nexus

34 Színek | 7 Variációk

Point

Point