Projekt: A Ranagård Idősotthon

ADATOK

Ügyfél:
Ranagård Idősotthon, Halmstad város önkormányzata, Svédország

Hely:
Halmstad, Svédország

Terület:
5616 nm

Apartmanok száma:
60

Építész:
Fredblads Arkitekter

Átadás dátuma:
2024. január

A környezetével harmonizáló belsőépítészeti megoldás

Az újonnan épült Ranagård Idősotthon berendezésekor azokon az embereken volt a fókusz, akik itt töltik majd az idejüket. Mindenekelőtt a bentlakók, de a hozzátartozóik és a személyzet is. A kihívás az volt, hogy a higiéniai és az ápolási szükségletek veszélyeztetése nélkül kellett megfelelni mindenki igényeinek.

A halmstadi Ranagård Idősotthon azzal az elképzeléssel épült, hogy egy olyan modern és otthonos intézmény legyen, ahova háziállatot is be lehet vinni. A 60 apartmant, közösségi tereket és egy hatalmas kertet is magában foglaló, 5616 négyzetméteres épület 2024. januárjában készült el.

„Az elképzelésünk az volt, hogy egy vonzó és fenntartható otthont hozzunk létre az idősek számára, miközben megőrizzük jó munkáltatói hírnevünket. Azt akartuk, hogy mindenki, aki időt tölt az épületben, kellemesnek, meghittnek, otthonosnak és vonzónak találja azt” – idézi fel Claudia Håkansson, Halmstad város Idősotthon-igazgatóságának tértervezője.

A projekt tervezésébe a Ranagård személyzetét és Halmstad város különféle képviselőit is bevonták. Az volt a feladatuk, hogy funkció és esztétika szempontjából értékeljék a bútorokat. Más idősotthonokba is ellátogattak, hogy belsőépítészeti inspirációt merítsenek.

„Olyan belsőépítészeti kialakítást szerettünk volna, amely az idő múlásával is otthonos és fenntartható marad” – hangsúlyozza Claudia.

Miután kiderült, hogy a belsőépítészeti megoldást a Kinnarps fogja szállítani, megkezdődött az együttműködés a tervezésben. A Kinnarps feladata az volt, hogy a projekt célkitűzéseivel összhangban megtervezze az otthon elrendezését és berendezését. Mivel a higiénia fontos tényező volt, főként eltávolítható és mosható kárpitozású bútorokban gondolkodtak. Az otthonos érzet érdekében kellemes tapintású, földszínű bútorokat választottak, ami hozzájárult a kellemes, harmonikus atmoszféra megteremtéséhez.

A nagyrészt zöld és földes tónusú belsőépítészeti megoldás a fából készült részletekkel együtt otthonos, meleg, természetes hangulatot áraszt. Az ergonomikus munkahely kialakítása érdekében praktikus funkciókkal rendelkező bútorokat választottak, amelyek a bentlakók és a személyzet mindennapi életét is megkönnyítik.

Az egyik ilyen, praktikus funkciókat kínáló bútordarab az étkezőben elhelyezett rakásolható Jackie karosszék. A háttámlán található, erős fogantyúnak és az elülső lábak görgőinek köszönhetően a szék könnyen az asztalhoz tolható és elhúzható tőle, akkor is, ha ül rajta valaki. Ez a funkció nemcsak abban segít, hogy a bentlakók megőrizzék önállóságukat, hanem a személyzet ergonómiáját is javítja.

Egy kisebb lounge-ba praktikus és kényelmes Humlan karosszék került. Eltávolítható kárpitjának, valamint az ülés és a támla közötti résnek köszönhetően kényelmesen lehet benne ülni, pihenni és enni anélkül, hogy félteni kellene a szennyeződéstől.

A Humlan karosszék nemcsak esztétikus, hanem praktikus is. Az eltávolítható kárpitnak, valamint az ülés és a támla közötti résnek köszönhetően könnyen tisztítható.

„A bútor támogatja az idős emberek önállóságát, miközben jobb ergonómiát biztosít a személyzet számára.”

Claudia Håkansson, Halmstad város Idősotthon-igazgatóságának tértervezője

„A Kinnarps segítséget nyújtott egy olyan megoldás kidolgozásában, amely az igényeink maradéktalan kielégítése mellett még hozzáadott értéket is kínált. Mindenekelőtt a belsőépítészeti megoldás számos olyan funkciójának köszönhetően, amelyek a bentlakók és a személyzet életét is megkönnyítik. Olyan bútorokról beszélek, amelyek támogatják az idős emberek önállóságát, miközben jobb ergonómiát biztosítanak a személyzet mindennapi munkájához” – magyarázza Claudia.

A lounge-ban kényelmes, funkcionális John szék és a hozzá tartozó kocsi fogad bennünket. A karosszék összecsukható végei megkönnyítik a leülést és a felállást, emellett pedig javítják a személyzet ergonómiáját. Mélyzöld árnyalatú Kurbits karosszékkel, valamint a Scandinavia sorozatba tartozó kanapéval és karosszékekkel is találkozunk itt. A klasszikus dizájnú, eltávolítható kárpittal és megfordítható párnákkal rendelkező Scandinavia kiváló választás az olyan ápolási környezetbe, amelynek otthonosságot kell sugároznia.

A természetközeliség hangulata a személyzeti tereket is áthatja. Itt Neo Lite széket, Thyra karosszéket és Scandinavia kanapét láthatunk a zöld különféle árnyalataiban, fából készült részletekkel.

Hat tippünk a jobb idősotthonokért

Olvassa el tudáscikkünket

Column var.4_ranagard2.jpg

A folyosón elhelyezett Kurbits karosszékek kényelmes pihenőhelyet kínálnak az arra járó bentlakók és látogatók számára.

Column var.4_ranagard.jpg

A biztonságérzetet nyújtó ívelt fejtámasszal rendelkező karosszék a félrevonulást és a társas érintkezést is lehetővé teszi.

A Ranagård Idősotthon megnyitása óta Halmstad város több találkozót is tartott az intézményben. Mint Claudiától megtudtuk, számos látogató adott pozitív visszajlezést az otthonos, meghitt hangulatról.

„Véleményem szerint ez nagymértékben köszönhető a belsőépítészeti anyagoknak. A fa, a textilek és az egyéb anyagok harmóniájának az épülettel és a belsőépítészeti kialakítással. A Kinnarps által szállított belsőépítészeti megoldás volt az utolsó simítás a harmonikus összhatás eléréséhez” – fejtette ki Claudia.

A Ranagård személyzete is nagyon elégedett az eredménnyel. „Igazi élvezet ilyen szép környezetben dolgozni. A színek harmóniája és a bútorok kényelme otthonos érzést sugároz” – hangsúlyozza Sofie Klarker Wester, a Ranagård Idősotthon vezetője.

Segítségre van szüksége egy befogadó egészségügyi környezet létrehozásához?

Forduljon hozzánk!

Kapcsolódó termékek

Jackie

Jackie

Humlan

Humlan

Kalmia

Kalmia

32 Színek | 21 Variációk

John

John

Scandinavia

Scandinavia

263 Színek | 4 Variációk

Oberon

Oberon

Oberon tárgyalóasztal, pillértalp, 55

38 Színek | 5 Variációk

Neo lite

Neo lite

Thyra

Thyra