Projekt: BSBI - Berlin School of Business and Innovation

ADATOK

Ügyfél:
Global University Systems (GUS)

Időtartam:
15 months

Terület:
5,000 m²

Átadás dátuma:
July 2023

Fotós:
Annika Feuss
Angela Elbing (Portrait Roy Lavian)

Innovatív oktatási design

A BSBI jövőálló kampuszt hoz létre a Kinnarps-szal

A digitalizáció és a globalizáció felgyorsult világa az oktatást is magával sodorta. Ez a változás pedig nem csak a tanítási módszereket és a tanterveket érinti. A fizikai tér, ahol a tanulás zajlik, szintén átalakult. A Berlin School of Business and Innovation (BSBI) Berlin Neuköllnben található új campusán a Kinnarps olyan tanulási környezet kialakításában segített, amely lehetővé teszi a diákok számára, hogy elmerüljenek a jövőbeli munkahelyük világában.

Régi épület - új funkció

A Karl-Marx-Straße-ra átlósan, a forgalmas Neukölln kerület egyik sarkán áll a műemléki védettséget élvező "Alte Post" épület, amely egykor a postahivatalnak adott otthont. Feltűnő vörös téglahomlokzata 1899 óta határozza meg a környék hangulatát. A homlokzati oldalak markáns nyeregtetőkkel rendelkeznek, és a két útra igazodnak. A nagyméretű, félköríves ablakfrontok reneszánsz stílusú elemei, valamint a különböző korszakokból származó, kidolgozott dizájnelemek ragadják meg az arra járók figyelmét.

A világ minden tájára útnak induló levelek helyett az épület ma már a nemzetközi diákokról híres, akik különböző tanulmányi kurzusokon vesznek részt benne. A Global University Systems (GUS) vállalatcsoport 5000 négyzetmétert bérelt három emeleten a BSBI magánegyetem részére, hogy innovatív tanulási környezetet hozzon létre 1200 diák és mintegy 200 adminisztratív alkalmazott számára. A GUS, amely világszerte 32 márkát birtokol és 48 városban 89 telephelyet üzemeltet 450 000 négyzetméteren, a legmagasabb szakmai színvonalon keres, épít át és tervez oktatási létesítményeket. Mind a menedzsmentnek, mind az akadémiai vezetésnek megvannak a saját igényei, amelyek alapján döntenek egy új helyszínről.

"Állj meg, lélegezz és gondolj a környezetre..."

Az egyik legfontosabb döntési szempont minden választás során a fenntarthatóság - mondja Roy Lavian, a GUS ingatlanfejlesztési vezetője. Az építész fontos új építészeti mozgalomnak tekinti a meglévő épületek és alaprajzuk újra- és továbbhasználatát. "Ha felelősséget akarunk vállalni a bolygóért és a környezetért, akkor ezt a megközelítést kell alkalmaznunk, még akkor is, ha útközben néhány kompromisszumot kell kötnünk." A BSBI Campuson például ahelyett, hogy mindent feldaraboltak, átalakítottak vagy újjáépítettek volna, a meglévő irodák közül sokat megőriztek, a belső falakat megtartották, a padlóburkolatokat pedig szintén a helyükön hagyták. A Kinnarps bútorokkal berendezett campus a modern esztétika és a fenntartható tervezés harmonikus keverékét kínálja, amely minden felhasználó számára a jóllét érzését nyújtja. A meglévő szerkezeteket és anyagokat megőrizték és újrahasznosították. "A fő cél a környezeti lábnyom csökkentése" - mondja Roy Lavian. Ez az "újrafelhasználás" megközelítés több mint egy trend; ez egy nyilatkozat.

WEB_KI_BSBI_275.jpg

Térkihasználás Foldex asztalokkal és Leia székekkel.

WEB_KI_BSBI_291.jpg

Foldex asztalok könnyen mozgathatók és összecsukhatók, így a lehető legkisebb helyet foglalják el.

WEB_KI_BSBI_304.jpg

Helykihasználás csak Leia székekkel.

Rugalmasság és fenntarthatóság

A Kinnarps választása is ebbe az elképzelésbe illeszkedett. Kiváló minőségű, tartós és rugalmas termékválasztékával lenyűgözte a belsőépítészeket. Az asztalok, mint például a Foldex, modulárisak és mobilak, így könnyen testre szabhatók és a különböző tanulási helyzetekhez igazíthatók. Görgőkkel vannak felszerelve, ezáltal könnyen áthelyezhetők más helyszínekre, vagy éppen összehajthatók és félretolhatók.

Az Origo íróasztalok szintén könnyű választásnak bizonyultak a döntéshozók számára, mivel az oldalán található kampó lehetővé teszi, hogy a diákok közvetlenül maguk mellé akaszthassák a táskájukat, ami növeli a biztonságot és a kényelmet.

WEB_KI_BSBI_088.jpg

WEB_KI_BSBI_102.jpg

A Fields sorozat különböző modulokban kapható, fotelekből, kanapékból, puffokból és asztalokból áll, amelyek könnyen alkalmazkodnak a különböző terekhez. Az Anagramhoz hasonló székek az étkezdében az asztalokra akaszthatók, miközben például a padló takarítása folyik.

"A Kinnarpsnál lévő kapcsolatunkkal való együttműködés nagyon harmonikus volt, mindig megértette, hogy mit akarunk és mire van szükségünk."

Roy Lavian – Head of Property Development at GUS

A termékkínálat mellett a döntéshozókra a Kinnarps csapatával való interakció is nagy hatással volt: "A Kinnarpsnál dolgozó kapcsolattartónkkal való együttműködés nagyon harmonikus volt, mindig megértette, hogy mit szeretnénk és mire van szükségünk" - nyilatkozta Lavian.

A tény, hogy a Kinnarps bútorai ennyire rugalmasak, szintén támogatja a belsőépítészeti koncepciót. Ez az edzőtermekben alkalmazott megközelítésen alapul, ahol az eszközök elrendezését három-hat havonta változtatják, hogy a látogatók ne unatkozzanak. E módszertan alapján a cél az, hogy a tantermek bútorzatát rendszeresen cseréljék, így a tanulási környezet érdekes és motiváló marad a diákok számára, akik több évet töltenek ott az alapdiplomájuk megszerzéséig.

WEB_KI_BSBI_237.jpg

WEB_KI_BSBI_266.jpg

WEB_KI_BSBI_048.jpg

WEB_KI_BSBI_045.jpg

Instázható

A Kinnarps minden területet berendezett, a tantermektől kezdve a várótermekig, a társalgókig, az étkezdéig és az irodákig. A diákok azt szeretnék, hogy a hely, ahol tanulnak, jól nézzen ki. "Gondoskodtunk arról, hogy számos terület "instázható" legyen, és vizuális platformot is kínálunk a diákjainknak, ahol megoszthatják élményeiket" - mondja Roy Lavian.

WEB_KI_BSBI_202.jpg

Tanulóterek modern irodai kialakítással

Az oktatási létesítményt is úgy tervezték meg, hogy a modern irodai kialakításhoz hasonlítson. A magánegyetem már koránt sem hajaz a sok helyen szürke padlón elhelyezett fehér asztalokkal és fekete székekkel berendezett egykori egyetemekre. Ehelyett úttörő akar lenni a dizájn és a funkcionalitás terén: "Nálunk a hallgatók olyan tanulási környezetbe kerülnek, amely a modern irodahelyiségekre hasonlít, és így segít felkészíteni őket a jövőbeli munkakörnyezetükre" - teszi hozzá Lavian.

 

WEB_KI_BSBI_263.jpg

WEB_KI_BSBI_078.jpg

A Space tárolómodulok is eltávolodnak a hagyományos fehér kivitelezéstől. Finom, sötét színeket választottak, annak ellenére, hogy ezek több ápolást igényelnek. Ez egyben egy értéknyilatkozat is. Sok hallgató és oktató több időt tölt az egyetemen, mint otthon, és nagy az igény a kellemes, otthonos légkörre, ezért a színkoncepció kiválasztásakor a dizájn elsőbbséget kapott a praktikummal szemben.

Így nem csoda, hogy mindenki jól érzi magát itt, és már a bővítési tervek is szóba kerültek a helyszínen.

WEB_KI_BSBI_271.jpg

Kifinomult színkoncepció

A színkoncepció is hozzájárul ehhez az új benyomáshoz. A környezet kulcsszerepet játszik a tudás közvetítésében. Egy gyakori forgatókönyv: A diákok és a tanárok mozgatják a bútorokat, ami gyakran kaotikus környezetet eredményez. Roy Lavian és csapata a BSBI-nál innovatív megközelítést alkalmazott ennek a káosznak az ellensúlyozására. Ahelyett, hogy a hagyományos fehér bútorokra támaszkodtak volna, amelyeket gyakran monotonnak, sőt fárasztónak éreznek, változatos színválaszték mellett döntöttek. Az osztálytermeket a barack, a korall és a középszürke harmonikus színkombinációjában, valamint más terekben a középkék, a világoskék és a középszürke színkombinációban alakították ki. A különböző székek keveredése mindig jó összbenyomást, barátságos és ösztönző légkört teremt. A piros és kék koncepciót a többi térben is átvették - a piros a téglaépület színét tükrözi, amely az ablakokon keresztül vetíti ki fényét, a középkék pedig a BSBI logó színét veszi fel. A Kinnarps Colour Studio (KCS) széles színválasztékot nyújtott a döntéshozók számára.

WEB_KI_BSBI_040.jpg

WEB_KI_BSBI_205.jpg

WEB_KI_BSBI_031.jpg

WEB_KI_BSBI_034.jpg

Szeretnél többet megtudni arról, hogyan optimalizálhatod a tanulási környezetedet?

Lépj kapcsolatba velünk még ma

Kapcsolódó termékek

Serie P

Serie P

17 Színek | 42 Variációk

Origo

Origo

27 Színek | 16 Variációk

Vibe

Vibe

Vibe Álló paravánok

144 Színek | 110 Variációk

Esencia

Esencia

276 Színek | 3 Variációk

Leia

Leia

350 Színek | 15 Variációk

Fields

Fields

297 Színek | 23 Variációk

Nestor

Nestor

Anagram

Anagram

Neo lite

Neo lite

Neo bárszék

Neo bárszék

Rocca

Rocca

Motus

Motus

Polar

Polar

264 Színek | 2 Variációk

Foldex

Foldex

32 Színek | 6 Variációk

Oberon

Oberon

38 Színek | 106 Variációk

Oberon

Oberon

38 Színek | 11 Variációk

Crest sofa

Crest sofa