Projekt: DB Netz AG

ADATOK

Projekt:
A DB Netz AG központi irodája, Frankfurt am Main

Építész:
Jo. Franzke, Neumann

Belsőépítészeti tervezés:
MERZ INNEN.ARCHITEKTUR

Munkahelyek száma:
2200

Terület:
45 290 m² bérelhető terület

Kivitelezési idő:
3 év

Befejezés dátuma:
2021

Jó hálózat

A DB Netz AG kommunikációs központként és egyben az új munkakörnyezetek színhasználati mintájaként is szolgáló új frankfurti vállalati központjának bútorait a Kinnarps szállította.

A DB Netz AG immár egyetlen, központi irodába költöztette az eddig a város 15 pontján működő irodáit. A belső névadási versenyben „NETZwerk”-nek keresztelt új épület Frankfurt főpályaudvarának közvetlen szomszédságában található. Az Adam-Riese-Straße 11–13. szám alatti irodában, az egykori postacsarnok helyén mintegy 2200 munkahelyet alakítottak ki.

Az iroda mint csomópont

A Merz Innen.Architektur irodakoncepcióját az épület kialakítása mögötti alapgondolat ihlette: olyan csomópontot hoztak létre, ahol az összes osztály egy helyen, hálózatot alkotva tud működni. Ezt a csomópontjelleget az egész épület, például az üveg válaszfalakon lévő fólia is tükrözi.

Modern, összekapcsolt kommunikációt támogató munkakörnyezet

A nyitott, félig nyitott és zárt területeket ötvöző, egyedileg kialakított irodahelyiségek pozitívan hatnak a kommunikációra. Miközben mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy egy állítható magasságú munkaállomásnál a saját feladatára koncentráljon, a szellemi műhelyek, a workshopszobák, a projektterületek, a találkozóhelyek és a tárgyalók egy új világot tárnak az ember elé. Az irodai környezetben minden tevékenységhez – legyen az lendületes, csapatorientált vagy összpontosítást igénylő – könnyen megtalálható a megfelelő hely.

3columns-image1.jpg

THINK TANKS
A háromféle méretben rendelkezésre álló, szellemi műhelynek is nevezhető zárt munkaterületek a kollégák közötti eszmecserére és a visszavonulásra is lehetőséget nyújtanak. Egy részük képernyőkkel, táblákkal vagy flipchartokkal is fel van szerelve, ami elősegíti a kreatív ötletelést.

3columns-image2.jpg

A TALÁLKOZÓHELY AZ ÚJ KÁVÉZÓSAROK
Bár meleg italok továbbra is rendelkezésre állnak, a NETZwerkben lejárt a hagyományos értelemben vett kávézósarkok ideje. A kávézóhelyiség és a konyha szerepét átvevő tágas, otthonos „találkozópontok” az osztályokat, tereket összekapcsolva átfogó kohéziót teremtenek.

3columns-image3.jpg

WORKSHOPSZOBÁK
Az irodában rengeteg tér jutott a kreatív együttműködésnek. A komplexum hipermodulárisan felszerelt öt legnagyobb helyisége ideális feltételeket kínál a közös kreatív munkához. A bútorokat különféle digitális és műszaki eszközök egészítik ki.

3columns-image4.jpg

PROJEKTTERÜLETEK
Az együttműködést a rugalmas belső görgőkkel felszerelt nyitott projektterületek könnyítik meg. Az osztály anyagait moduláris tárolórendszer teszi mindenki számára hozzáférhetővé. A bútorok kialakítása és elrendezése maximális magánszférát és hangszigetelést biztosít anélkül, hogy ehhez fel kellene szabdalni a teret.

Hat szín adja az alaphangulatot

A színek témája meghatározó szerepet játszik az irodatér kialakításában. Az irodának egyfajta lelket adó színkoncepció a munkavállalók eligazodását is segíti. Az ugyancsak a Merz belsőépítészeti irodához köthető koncepció megvalósításába a Kinnarps is bekapcsolódott. Mindegyik szárnynak megvan a maga alapszíne, ami segíti a tájékozódást a komplex szerkezetű épületben. A falfelületeken, a kárpitozott bútorokon, az üveg válaszfalak fóliáján és a feliratokon hat szín – piros, kék, zöld, sárga, lila és narancssárga – van jelen. A színek kombinálása élettel tölti fel az egyébként szürke, fekete és fehér helyiségeket. Az alapszín különféle, pasztelljellegű intenzitásai és árnyalatai koherens változatosságot biztosítanak az egyes szárnyak színsémáján belül.

TÉR A MEGBESZÉLÉSEKNEK. Az irodaterekbe integrált további tárgyalók az adott osztály és feladatok igényei szerint lettek kialakítva. A rugalmas és mobil asztalrendszerek vagy hagyományos bútorok minden esetben pontosan a szükséges környezetet biztosítják. A földszinten nagyszabású konferenciaterület is rendelkezésre áll előadótermekkel és sok résztvevős formális tárgyalásoknak otthont adó termekkel.

A bútorok kiválasztása

Az irodákat teljes egészében a Kinnarps termékeivel rendezték be. A svéd beszállító hat márkát felölelő, gazdag és változatos termékkínálata az egész épületkomplexum berendezését lehetővé tette.

A folyamat során a Kinnarps belsőépítésze a Büro Merzcel szorosan együttműködve transzformálta az úgynevezett „szobakönyv” specifikációit a helyiségek és bútorok moduljainak kézzelfogható valóságává. Minden érintett bekapcsolódott a kreatív workshopokba, amelyek először az egyes helyiségekbe szánt bútorok, a következő lépésben pedig a színek kiválasztására szolgáltak. A jó együttműködés szempontjából egyebek között rendkívül fontos volt, hogy a belsőépítészek és az ügyfél egy közös szinten kommunikálhattak egymással.

image-caption1.1.jpg

Az irodakomplexum két hétszintes épületrészből áll, amelyeket a földszint kapcsol össze. A hat felső irodaszint kialakítása a különféle jövőorientált munkamódszerekhez igazodik. A differenciált irodastruktúrában munka-, tárgyaló- és mindenekelőtt kommunikációs területek alkotják a munkahelyeket.

Tetszett ez a tanulmány? Kíváncsi, mit lehetne kihozni az ön teréből?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!