Projekt: DB Netz AG

ADATOK

Projekt:
A DB Netz AG központi irodája, Frankfurt am Main

Építész:
Jo. Franzke, Neumann

Belsőépítészeti tervezés:
MERZ INNEN.ARCHITEKTUR

Munkahelyek száma:
2200

Terület:
45 290 m² bérelhető terület

Kivitelezési idő:
3 év

Befejezés dátuma:
2021

Jó hálózat

A DB Netz AG kommunikációs központként és egyben az új munkakörnyezetek színhasználati mintájaként is szolgáló új frankfurti vállalati központjának bútorait a Kinnarps szállította.

A DB Netz AG immár egyetlen, központi irodába költöztette az eddig a város 15 pontján működő irodáit. A belső névadási versenyben „NETZwerk”-nek keresztelt új épület Frankfurt főpályaudvarának közvetlen szomszédságában található. Az Adam-Riese-Straße 11–13. szám alatti irodában, az egykori postacsarnok helyén mintegy 2200 munkahelyet alakítottak ki.

Az iroda mint csomópont

A Merz Innen.Architektur irodakoncepcióját az épület kialakítása mögötti alapgondolat ihlette: olyan csomópontot hoztak létre, ahol az összes osztály egy helyen, hálózatot alkotva tud működni. Ezt a csomópontjelleget az egész épület, például az üveg válaszfalakon lévő fólia is tükrözi.

Modern, összekapcsolt kommunikációt támogató munkakörnyezet

A nyitott, félig nyitott és zárt területeket ötvöző, egyedileg kialakított irodahelyiségek pozitívan hatnak a kommunikációra. Miközben mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy egy állítható magasságú munkaállomásnál a saját feladatára koncentráljon, a szellemi műhelyek, a workshopszobák, a projektterületek, a találkozóhelyek és a tárgyalók egy új világot tárnak az ember elé. Az irodai környezetben minden tevékenységhez – legyen az lendületes, csapatorientált vagy összpontosítást igénylő – könnyen megtalálható a megfelelő hely.

3columns-image1.jpg

THINK TANKS
A háromféle méretben rendelkezésre álló, szellemi műhelynek is nevezhető zárt munkaterületek a kollégák közötti eszmecserére és a visszavonulásra is lehetőséget nyújtanak. Egy részük képernyőkkel, táblákkal vagy flipchartokkal is fel van szerelve, ami elősegíti a kreatív ötletelést.

3columns-image2.jpg

A TALÁLKOZÓHELY AZ ÚJ KÁVÉZÓSAROK
Bár meleg italok továbbra is rendelkezésre állnak, a NETZwerkben lejárt a hagyományos értelemben vett kávézósarkok ideje. A kávézóhelyiség és a konyha szerepét átvevő tágas, otthonos „találkozópontok” az osztályokat, tereket összekapcsolva átfogó kohéziót teremtenek.

3columns-image3.jpg

WORKSHOPSZOBÁK
Az irodában rengeteg tér jutott a kreatív együttműködésnek. A komplexum hipermodulárisan felszerelt öt legnagyobb helyisége ideális feltételeket kínál a közös kreatív munkához. A bútorokat különféle digitális és műszaki eszközök egészítik ki.

3columns-image4.jpg

PROJEKTTERÜLETEK
Az együttműködést a rugalmas belső görgőkkel felszerelt nyitott projektterületek könnyítik meg. Az osztály anyagait moduláris tárolórendszer teszi mindenki számára hozzáférhetővé. A bútorok kialakítása és elrendezése maximális magánszférát és hangszigetelést biztosít anélkül, hogy ehhez fel kellene szabdalni a teret.

Hat szín adja az alaphangulatot

A színek témája meghatározó szerepet játszik az irodatér kialakításában. Az irodának egyfajta lelket adó színkoncepció a munkavállalók eligazodását is segíti. Az ugyancsak a Merz belsőépítészeti irodához köthető koncepció megvalósításába a Kinnarps is bekapcsolódott. Mindegyik szárnynak megvan a maga alapszíne, ami segíti a tájékozódást a komplex szerkezetű épületben. A falfelületeken, a kárpitozott bútorokon, az üveg válaszfalak fóliáján és a feliratokon hat szín – piros, kék, zöld, sárga, lila és narancssárga – van jelen. A színek kombinálása élettel tölti fel az egyébként szürke, fekete és fehér helyiségeket. Az alapszín különféle, pasztelljellegű intenzitásai és árnyalatai koherens változatosságot biztosítanak az egyes szárnyak színsémáján belül.

TÉR A MEGBESZÉLÉSEKNEK. Az irodaterekbe integrált további tárgyalók az adott osztály és feladatok igényei szerint lettek kialakítva. A rugalmas és mobil asztalrendszerek vagy hagyományos bútorok minden esetben pontosan a szükséges környezetet biztosítják. A földszinten nagyszabású konferenciaterület is rendelkezésre áll előadótermekkel és sok résztvevős formális tárgyalásoknak otthont adó termekkel.

A bútorok kiválasztása

Az irodákat teljes egészében a Kinnarps termékeivel rendezték be. A svéd beszállító hat márkát felölelő, gazdag és változatos termékkínálata az egész épületkomplexum berendezését lehetővé tette.

A folyamat során a Kinnarps belsőépítésze a Büro Merzcel szorosan együttműködve transzformálta az úgynevezett „szobakönyv” specifikációit a helyiségek és bútorok moduljainak kézzelfogható valóságává. Minden érintett bekapcsolódott a kreatív workshopokba, amelyek először az egyes helyiségekbe szánt bútorok, a következő lépésben pedig a színek kiválasztására szolgáltak. A jó együttműködés szempontjából egyebek között rendkívül fontos volt, hogy a belsőépítészek és az ügyfél egy közös szinten kommunikálhattak egymással.

image-caption1.1.jpg

Az irodakomplexum két hétszintes épületrészből áll, amelyeket a földszint kapcsol össze. A hat felső irodaszint kialakítása a különféle jövőorientált munkamódszerekhez igazodik. A differenciált irodastruktúrában munka-, tárgyaló- és mindenekelőtt kommunikációs területek alkotják a munkahelyeket.

Tetszett ez a tanulmány? Kíváncsi, mit lehetne kihozni az ön teréből?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó termékek

Fields

Fields

Kinnarps
Fields

Fields

Kinnarps
Curling

Curling

Space

Space

Kinnarps
Space

Space

Kinnarps
Deli lounge fotel

Deli lounge fotel

Space

Space

Space szekrény redőnnyel
Motus

Motus

Leia

Leia

Kinnarps
Ava

Ava

Pax

Pax

Monolog

Monolog

Monolog table

Monolog table

Monolite High

Monolite High

Alto

Alto

Neo Lite bárszék

Neo Lite bárszék

Sitter L

Sitter L