Projekt: Hultahuset

ADATOK

Ügyfél:
Borås városa

Hely:
Borås, Svédország

Építész:
Tengbom

Tevékenységek:
Nyilvános tárgyalótér közösségi tevékenységekhez és közösségi szolgáltatásokhoz. Az öt hasonló tárgyalóhely egyike a svédországi Boråsban. 

Az alkalmazottak száma:
Kb. 20 fő

Terület:
Kb. 1000 m2

Átadás dátuma: 
2022

Fenntartható tárgyalótér minden korosztálynak

A Boråsban található Hultahuset egy nyilvános találkozóhely, ahol minden korosztályt szívesen látnak. Ez egy olyan hely, ahová bárki eljöhet házi feladatot írni, táncolni, játszani, informálódni a közösség dolgairól, vagy csak leülni és beszélgetni a barátaival. Az emberek és tevékenységek ilyen sokszínű kavalkádja magas követelményeket támaszt a belsőépítészeti tervezéssel szemben.

Ez egy extra nappali, ahol minden korosztályt szívesen látnak, továbbá egy remek lehetőség arra, hogy kihasználjuk azt az erőt, amely egy társadalomban akkor keletkezik, amikor az emberek generációs határokat átlépve találkoznak. Ez a Hultahuset célja Boråsban. Ebben az épületben az önkormányzat összegyűjtötte az idősek és a fiatalok számára nyújtott közösségi szolgáltatásokat és tevékenységeket. Eljöhet ide, hogy tanfolyamokon vegyen részt, hogy különböző tevékenységekbe kapcsolódjon be, találkozzon a barátaival – vagy egyszerűen csak élvezze a kávét és a süteményt a kávézóban.  Annak biztosítása, hogy a belsőépítészeti tervezés a fiatalok és idősek számára egyaránt megfelelő és vonzó legyen, csak egy volt a számos kihívás közül, amellyel a Kinnarps csapatának Boråsban, a Hultahusetben szembe kellett néznie. A két kulcsfogalom a rugalmasság és a fenntarthatóság.

„Alapvető előfeltétel volt, hogy teljes megoldást kapjunk, a bútoroktól a függönyökön át a virágokig, amelyeket tevékenységeink követelményeihez igazítottak. Az is fontos, hogy a belsőépítészeti tervezés megjelenésében és funkcionalitásában minden korosztálynak megfeleljen. A jó ízlés az jó ízlés, nem számít, hány éves vagy.”

Åsa Gunnesson, a hultahuseti egység vezetője

Ennek ellenére létezik néhány, az életkorhoz igazított megoldás is. Ezek közé tartoznak a kissé szélesebb, erős karfával ellátott fotelek és a puha, de olyan kanapék, amelyekből könnyű a felállás azoknak is, akiknek ilyen funkcióra van szükségük. Vannak magas asztalok bárszékekkel és íróasztalok irodaszékekkel, amelyek ideálisak például házi feladatok megírásához.

„Szeretnénk, ha ezek a terek meleg és barátságos érzést keltenének, ugyanakkor figyelembe kell vennünk a különféle funkcionális követelményeket is. Világosan láthatjuk, hogy a belsőépítészeti tervezésből sugárzó gondosság és odafigyelés azonnali hatást gyakorol a látogatóinkra.”

Nezanet Ghebrezghi, fejlesztési menedzser, Hultahuset

A Hultahuset számos különböző tevékenysége a belsőépítészeti tervezés iránt is komoly követelményeket támaszt. A rugalmas megoldásoknak köszönhetően a bútorok kombinációja könnyen változtatható az aktuális tevékenységeknek és igényeknek megfelelően. A belsőépítészeti tervezés rakásolható székek és görgős, összecsukható asztalok találhatók, így a helyiség gyorsan átalakítható előadóteremből tágas táncparketté. Ez hozzájárul a jó holisztikus ergonómiához is a személyzet és a látogatók számára egyaránt. A jól átgondolt színvilág, a sokoldalú világítás és a jó akusztikát támogató belsőépítészeti tervezés harmonikus egészet alkot. Vannak helyek kisebb és nagyobb csoportok számára – és olyanoknak is, akik egyedül akarnak maradni vagy egyedül kell eltölteniük itt egy kis időt.

„A Hultahuset egyik fő koncepciója az, hogy ezt a teret és bútorait az év minél több napján és a nap minél több órájában használhassák. Az anyagokat és a színeket gondosan választottuk meg, a maximális tartósság érdekében, a kárpitozás pedig mosható. A látogatók számára kialakított nyitott terek mellett a személyzet számára étkező, pihenőszoba és munkaállomások is rendelkezésre állnak. A Kinnarps nagy erőssége – amelyet ebben a projektben is érvényesítettünk – a személyre szabott teljes belsőépítészeti megoldások tervezésében rejlik, amelyek a legkülönbözőbb igényeknek is megfelelnek” – jegyzi meg a Kinnarps Borås csapata.

„Tartós bútorokra van szükségünk, amelyek állják az intenzív használatot. A Kinnarps-szal való együttműködés során tudjuk, hogy kiváló minőségű és hosszú élettartamú bútorokra számíthatunk.”

Åsa Gunnesson, a hultahuseti egység vezetője

A Hultahuset a harmadik olyan meetingtér, amelyet a Kinnarps rendezett be Borås városában. Amikor Åsa Gunnessonnal és Nezanet Ghebrezghivel beszélgettünk, a Hultahuset már néhány hónapja működött. A többi meetingtér azonban már néhány évvel idősebb. „Még mindig olyan szépek, mint a megnyitásukkor voltak; nehéz elhinni, hogy a belsőépítészet alig mutatja kicsit is a kopás jeleit” – számol be Nezanet Ghebrezghi.

Ihletet kapott? Mondja el, miben lehetünk a segítségére!

Lépjen kapcsolatba velünk

Kapcsolódó termékek

Pio

Pio

267 Színek | 16 Variációk

Neo lite

Neo lite

Trix

Trix

269 Színek | 7 Variációk

Oberon

Oberon

Oberon tárgyalóasztal, pillértalp, 55

38 Színek | 5 Variációk

Frisbee

Frisbee

329 Színek | 6 Variációk

Xact

Xact

323 Színek | 16 Variációk

Origo

Origo

27 Színek | 32 Variációk

Space

Space

Space szekrény ajtókkal

52 Színek | 95 Variációk

Neo bárszék

Neo bárszék

Oberon

Oberon

38 Színek | 11 Variációk

Point

Point

Space

Space

Space Cabinet with sliding doors

52 Színek | 69 Variációk