Projekt: Midsommargården care home

ADATOK

Ügyfél:
Varberg Municipality (önkormányzat)

Hely:
Varberg, Svédország

Építész:
D Office Arkitekter AB

Apartmanok száma:
60 elosztva 6 egység között

Terület:
kb. 6700 m²

Átadás dátuma:
2021. március 1.

Az érzékeket és emlékeket stimuláló belső tér

Varberg önkormányzatának az volt a célja, hogy a Midsommargården új normát teremtsen a jövő idősgondozási otthonai számára. Az elképzelésükben egy olyan hely szerepelt, ahol az érzékeket és az emlékeket stimulálják. A siker érdekében a belsőépítészet esztétikáját és funkcióját az alapoktól kezdve nagyon körültekintően mérlegelték. A Kinnarps Next Care® elemzés támogatásával a Midsommargården hosszú távon fenntartható belsőépítészeti kialakítást kapott, amely az idős lakók életminőségére és a személyzet munkakörnyezetére összpontosít.

Sok svéd településhez hasonlóan Varbergben is öregszik a lakosság, miközben a meglévő idősotthonok egyre lepusztultabbak és elavultabbak. Ezért a Midsommargården tervezésekor az önkormányzat olyan idősotthont akart létrehozni, amely a jövőbeni projektek számára is referenciaként szolgálhat.

AZ ÚT A JÖVŐ IDŐSGONDOZÁSI OTTHONAIHOZ

A Next Care® elemzésünk az ideális ápolási környezet követelményeit segít meghatározni. Jó feltételeket biztosít a támogató ápolási környezethez és megbízható alapot nyújt a belsőépítészeti megoldások megtervezéséhez. Az elemzés fontos része a döntéshozók képzése, amelynek során megtanulják meghatározni a megfelelő követelményeket a belsőépítészeti tervezésre vonatkozóan. A másik az, hogy bevonjuk a folyamatba, tájékoztatjuk és felkészítjük azokat az embereket, akik ezekben a terekben töltik majd az idejüket. Egyszerűbben fogalmazva, ez a tanulmány arról megértésről és elemzésről szól, amelynek célja a fejlődés.

A folyamat korai szakaszában széles körűen együttműködő csoportokat hoztunk létre, amelyek alaposan megvizsgálták, hogy mit szeretnének létrehozni az új idősotthon számára, és hogyan tudnánk ezt a lehető legnagyobb mértékben meg is valósítani. Izgalmas tanulási folyamat volt, különösen a Kinnarpsnak köszönhetően sok gondolatébresztő pillanatot kaptunk.

Marie Sundqvist, a Varberg Municipality szociális szolgáltatási osztályának projektmenedzsere

A Midsommargården belsőépítészeti kialakításának és elrendezésének célja, hogy az idősek és a demenciában szenvedők számára az összetartozás, a biztonság és az odafigyelés érzését keltse. Ahogy Marie Sundqvist rámutat, a projekt egyik figyelemre méltó jellemzője a különféle szakmai készségek közötti párbeszéd volt. A demenciaszakértőktől és akadálymentesítési tanácsadóktól kezdve az építészekig és ingatlanfejlesztőkig. Az emlékek és érzékek stimulálásának víziója most a könnyen megközelíthető kertben, valamint az anyagok és színek kiválasztásában is megmutatkozik.

A Midsommargårdennek olyan helynek kell lennie, ahol minden tiszteletet, figyelmességet és az egyén méltóságát tükrözi. A fizikai környezetnek melegnek és barátságosnak kell lennie az idősek életminőségének javítása érdekében, aminek köszönhetően a személyzetnek több ideje marad arra, hogy törődjön ezzel, és így a település befektetése hosszú távon fenntartható legyen.

Marie Sundqvist, a Varberg Municipality szociális szolgáltatási osztályának projektmenedzsere

Column var.1_midsommargården.jpg

Column var.1_midsommargården5.jpg

Marie beszámol arról, hogy a folyamat a Kinnarps-szal valómegbeszélés-sorozattal kezdődött. Kezdetben a munka főként abból állt, hogy az önkormányzat munkacsoportja, amelyben az egészségügy és az építőipar képviselői egyaránt helyet kaptak, ismereteket gyűjtött, közös referenciakereteket alakított ki és stabil alapot teremtett a kiinduláshoz.

„Nagyra értékeltük a Kinnarps tapasztalatát és szakértelmét, valamint azt a tényt, hogy megtekinthettük a termékeiket is annak érdekében, hogy részletesebb ismereteket szerezzünk például arról, hogyan teremt jobb ergonómiát a belsőépítészeti tervezés.  A Kinnarps megértette, hogy mire van szükségünk és mit szeretnénk, fel tudta ajánlani a teljes körű megoldáshoz szükséges szakértelmet, és rendelkezett az elképzeléseink megvalósításához szükséges termékekkel” – mondja Marie Sundqvist.

A Kinnarps hídként működött a munkacsoport különböző szakterületei között, és fontos szempontokat tudott bevinni a belsőépítészeti tervezésbe. A Kinnarps Next Care® elemzése és az általa készített, egészségügyi környezetekről szóló kézikönyv óriási segítséget jelentett.

Marie Sundqvist, a Varberg Municipality szociális szolgáltatási osztályának projektmenedzsere

Image_midsommargården3.jpg

Column var.3_midsommargården.jpg

Image_midsommargården2.jpg

Column var.3_midsommargården3.jpg

„Ebben a projektben egyértelmű volt, hogy az ügyfél kezdetektől fogva és a végsőkig jól akarja csinálni. Megértették, hogy a sikeres eredmény elérése érdekében már a kezdetektől fogva elkötelezetteknek kell lenniük és kellő időt kell rááldozniuk, a Next Care® elemzésünk pedig támogatta ezt a folyamatot” – mondja Johan Franzén, a Kinnarps Next Care® koncepciómenedzsere. „Az első szakaszban a kihívások és lehetőségek azonosításán, valamint az értékek meghatározásán dolgoztunk. Ezután workshopokat szerveztünk, hogy feltérképezzük az igényeket és bevonjuk az összes érintett felet. A holisztikus működésre összpontosítottunk, nem pedig az egyes termékekre” – folytatja. 

A következő lépés a belsőépítészeti tervezésre vonatkozó konkrét javaslatok kidolgozása volt az elemzés alapján, hogy a tevékenységek egyedi és aktuális igényeinek ismeretében jövőbiztos belsőépítészeti terveket hozzunk létre. „A minden szinten meglévő tudás és minőség biztosítja a jó, hosszú távú és fenntartható beruházást az önkormányzat pénzügyei, a bentlakók és a személyzet egészsége, valamint a hozzátartozók élménye szempontjából” – mondja Johan Franzén.

Elnyerte a tetszését ez a projekt? Szeretnénk többet megtudni a projektjéről.

Lépjen kapcsolatba velünk

Pia Lindskog a Midsommargården két részlegvezetőjének egyike. Ő tapasztalatból tudja, hogy a fizikai környezet nagyban befolyásolja a mindennapi tevékenységeket.

„Ez az idősotthon valóban új irányt képvisel. Itt az idősek otthonosan érezhetik magukat, ami biztonságot és kellemes érzést nyújt, míg a munkakörnyezet leveszi a terhet a dolgozóink válláról, így több idejük és energiájuk marad a bentlakókra. Mindenki, aki itt dolgozik, részt vett a belsőépítészeti tervezésben, ami nagy előny. A Kinnarps nagyon rugalmasan reagált, miközben új perspektívákat is hozott. Azonnal látszik, hogy mennyire komolyan veszik ezt a területet” – jegyzi meg.

Pia Lindskog hangsúlyozza, mennyire fontos az esztétika és a funkcionalitás ötvözése a bútorokban – és általában a belsőépítészeti tervezésben. Az intézet jellegű érzés elkerülése érdekében ösztönzi a bentlakók önállóságát és magabiztos navigálását, és olyan munkakörnyezetet teremt, amely fokozza az alkalmazottak jó közérzetét és jólétét.

Olyan bútorokat akartunk, amelyek érzékszervi és érzelmi stimulációt nyújtanak, miközben tiszteletben kellett tartanunk azt a tényt, hogy tevékenységeink különleges igényeket támasztanak. Megfoghatatlan (soft) és konkrét (hard) értékekre egyaránt szükség van. Nem választhatjuk ki az egyiket vagy a másikat – a teljes csomagra van szükségünk. A Kinnarps stílusos és funkcionális belsőépítészeti megoldása volt a kulcs a nagyra törő céljaink eléréséhez.

Pia Lindskog, a Midsommargården részlegvezetője

Marie Sundqvist nem sokkal a Midsommargården 2021. márciusi megnyitása után vonult nyugdíjba. Büszkén és örömmel tekint vissza a projektre.

Igazán úgy gondolom, hogy a Midsommargårdennel új mércét állítottunk fel az idősotthonok számára. Varberg és más svéd települések jó példát mutatnak arra, hogy mi kell a jövő idősotthonainak létrehozásához. Szakítson időt, elemezze az igényeket, gondoljon már az első naptól a belsőépítészeti tervezésre, fektessen be a hosszú távú minőségbe, és kombinálja az esztétikát a funkcionalitással!

Marie Sundqvist, a Varberg Municipality szociális szolgáltatási osztályának projektmenedzsere

Image_midsommargården4.jpg

Column var.1_midsommargården3.jpg

Kapcsolódó termékek

Kurbits chair

Kurbits chair

Be a part of

Be a part of

Humlan

Humlan

Jackie

Jackie

Nivå coffee table

Nivå coffee table

Ram

Ram