Projekt: Nymansgården rövid távú tartózkodási lehetőséget biztosító idősotthon

ADATOK

Ügyfél:
Nymansgården rövid távú tartózkodási lehetőséget biztosító idősotthon, Halmstad város önkormányzata

Hely:
Halmstad, Svédország

Terület:
8400 m²

Apartmanok száma:
80

Emeletek:
3

Munkavállalók száma:
180

Építész:
A kísérleti tanulmányi fázisban – A halmstadi Fredblads arkitekter. A tervezés és a kivitelezés során – A-konsult Arkitekter & Ingenjörer.

Átadás dátuma:
2023. szeptember

Otthonos és fenntartható, rövid távú tartózkodási lehetőséget biztosító idősotthon

Hogyan teremthetünk egyensúlyt az egészségügyi követelmények és a befogadó, otthonos egészségügyi környezetről szóló elképzelés között? Ez volt az a kihívás, amellyel Halmstad város önkormányzata és a Kinnarps az új Nymansgården rövid távú tartózkodási lehetőséget biztosító idősotthon berendezése kapcsán szembesült. „Vonjuk be a személyzetet, gondolkodjunk hosszú távon, és hallgassuk meg mind az egészségügyi, mind a belsőépítész szakértőket” – mondja Niklas Ohlin, az önkormányzat otthoni ápolással foglalkozó hivatalának létesítménytervezője. 

A halmstadi Nymansgården 80, rövid távú gondozásra, átmeneti gondozásra, palliatív ellátásra és rehabilitációra szolgáló férőhellyel rendelkezik. Niklas Ohlin az otthont a kórház és egy szálláshely kombinációjaként írja le, ami különleges és nehezen összeegyeztethető követelményeket támaszt a belső terekkel szemben.

„Mind a betegek, mind a személyzet tekintetében meg kell felelnie a minőségre, a higiéniára és az ergonómiára vonatkozó szigorú előírásoknak, miközben a lehető legotthonosabb és leghangulatosabb környezettel kapcsolatos elképzelésünket is szeretnénk megvalósítani. Ez egy komoly egyeztetést igénylő feladat, melynek során eltérő nézőpontokat és igényeket kell egymáshoz képest mérlegelni” – mondja.

Az otthon bejáratánál a Thyra karosszéket szobanövényekkel és földszínekben pompázó textíliákkal párosították, hogy meleg fogadtatásban részesítsék az érkezőket. A fotel levehető elemei szerszámok nélkül is könnyen bővíthetők és szükség szerint cserélhetők, a megfelelő higiéniáról pedig az ülés és a háttámla közötti rés gondoskodik.

Image 3 column_nymansgarden.jpg

A Be A Part Of kanapé hívogatóan kínál helyet egy rövid pihenésre. Az ülőpárnák között elegendő hely van egy kerekesszék vagy guruló járókeret számára, így a kanapé tökéletes választás a befogadó és barátságos egészségügyi környezet kialakításához.

Image 3 column_nymansgarden2.jpg

A lakók szobáiban a John funkcionális fotel és a Humlan karosszék biztosít ülőhelyet a lakók számára, hogy kényelmesen beszélgethessenek a hozzátartozóikkal vagy a személyzettel. Harmonikus, otthonos hangulatú hely.

A kihívást jelentő projekt sikerének kulcsa az volt, hogy már korai szakaszában összehangolták a különböző kompetenciákat: az orvosi szakértelmet, illetve az otthonban dolgozó személyzet és a belsőépítész szakemberek szaktudását. Mindezt az ellátás minőségére, a személyzet munkakörnyezetére és a különböző egészségügyi szolgáltatások sajátos igényeire összpontosítva.

„Az összetett projektek időigényesek, ezért már a kezdetektől fogva figyelembe kell venni az összes különböző nézőpontot. A belsőépítészekkel folytatott párbeszéd létfontosságú – ők a szakemberek, és ők tudják, hogyan kell megvalósítani az elképzelést felhasználóbarát termékek és olyan belsőépítészeti megoldások segítségével, amelyeknek köszönhetően az emberek otthon érzik magukat” – mondja.

Az otthon étkezőjében Jackie székek és a Nivå asztalok együttese kínál biztonságos és otthonos teret az étkezésekhez. Az elülső lábakon lévő görgők segítségével a Jackie szék könnyedén közelebb vihető az asztalhoz.

A folyamat során a halmstadi önkormányzat munkatársai lehetőséget kaptak véleményük és kívánságaik megosztására, valamint a különböző termékek tesztelésére és értékelésére. Emellett számos szakmai látogatást tettek hasonló létesítményekben.

„Bár határozott elképzelésekkel rendelkeztünk, mindig érdemes megnézni a termékeket a valóságban, megfogni és érezni őket, megérteni, hogyan működnek, miért jobbak egyes megoldások másoknál, és mit adhat hozzá a fizikai környezet a tevékenységhez” – mondja Niklas Ohlin.

Arról is beszámolt, hogy az önkormányzat közbeszerzési kiírása az azonosított igényeken és a megfogalmazott jövőképen alapuló általános funkciókra összpontosított, nem pedig konkrét megoldásokra, teret engedve a beszállítónak a javaslatok és ötletek kidolgozására.

„Olyan környezetet szeretnénk létrehozni, amely hosszú távon minden szempontból fenntartható – a bolygónk, a Nymansgårdenben élő és dolgozó emberek és az önkormányzat számára egyaránt. Ennek eléréséhez biztosítanunk kellett, hogy a beszállító megértse az igényeinket, és a teljes követelményrendszerünkre épülő megoldást nyújtson. Nem lett volna helyes, ha bútorokat és belsőépítészeti megoldásokat kezdünk javasolni, mivel egyszerűen nem rendelkezünk ilyen típusú szakértelemmel” – mondja.

Az egyik folyosón egy Kurbits fotel teremt nyugodt és harmonikus helyet egy kis pihenésre.

Niklas Ohlin azt is elmondta, hogy az önkormányzat a beszerzési folyamat lezárultát követően szorosan együttműködött a Kinnarps-szal. A Kinnarps halmstadi csapata által létrehozott testreszabott, teljes körű megoldás zökkenőmentesen illeszkedik mind az üzleti elképzelésekhez, mind az épületekhez. A világos, mégis meleg, természetes földszínek és a finom fafelületek dominálnak. A lakásokban és a közösségi terekben található stabil és könnyen karbantartható ülőbútorok a biztonság érzetét keltik. A tevékenységhez igazított világítás, akusztika és színek pedig hozzájárulnak a megfelelő általános ergonómiához.

„Megnyugtató volt egy olyan vállalattal dolgozni, amely megérti a feladatot, a kihívásokat és a lehetőségeket, majd képes a szükséges konkrét megoldásokat biztosítani. Sok pozitív visszajelzést kapunk mind a lakóktól, mind a hozzátartozóktól, akik egyaránt arról számolnak be, hogy jól érzik magukat itt. Ezenfelül a „puha” és a „kemény” tényezőket ötvöző jó munkakörnyezetet kínálunk, ami megkönnyíti a munkaerő-toborzást a folyamatos kiváló szolgáltatási minőség érdekében.”

Niklas Ohlin, a halmstadi önkormányzat otthoni ápolással foglalkozó hivatalának létesítménytervezője

Column var.1_nymansgarden2.jpg

A személyzeti szoba az idősotthon személyzetének pihenésre és regenerálódásra alkalmas helyet biztosít. A Neo Lite szék az Uni asztallal együtt olyan teret kínál a személyzet számára, ahol szünetet tarthatnak és feltöltődhetnek.

Column var.1_nymansgarden.jpg

Neo Lite szék kárpitozott üléssel és harmóniát teremtő földszínekkel.

Niklas többek között azt is kiemeli, hogy a Kinnarps tartós és vizuálisan vonzó anyagokat választott, valamint olyan bútorokat, amelyek minden szempontból praktikusak, letörölhetők és könnyen karbantarthatók – miközben vizuális és közösségi értékeket is képviselnek.

„A bejáratnál található tágas éttermünk, amely a lakók és a látogatók előtt egyaránt nyitva áll, annak példája, hogy miként járulhatnak hozzá a belsőépítészeti megoldások a társadalmi fenntarthatósághoz, akárcsak a nyugalmat és biztonságot árasztó helyiségek az otthon egész területén, amelyek barátságos tereket kínálnak mind a közösségi, mind a magánélet számára. Felemelő érzés, hogy már a kezdetektől fogva jó döntéseket hoztunk, és olyan belső terekbe fektettünk be, amelyek hosszú távon megőrzik kiváló tulajdonságaikat” – összegzi gondolatait Niklas Ohlin.

Elnyerte a tetszését ez a projekt? Szeretnénk többet megtudni a projektjéről.

Lépjen kapcsolatba velünk

Kapcsolódó termékek

Scandinavia

Scandinavia

263 Színek | 4 Variációk

Kalmia

Kalmia

32 Színek | 21 Variációk

Thyra

Thyra

Orkester

Orkester

Be a part of

Be a part of

John

John

Humlan

Humlan

Jackie

Jackie

Neo lite

Neo lite

Knop table

Knop table

Humlan

Humlan