Projekt: Pszichiátriai központ

ADATOK

Ügyfél:
Västfast és a Södra Älvsborg Kórház pszichiátriai osztálya

Építész:
White Architects

Műveletek a felújított épületben:
Pszichiátriai járóbeteg-ellátás és igazgatási létesítmények

Műveletek az új építésű részben:
Kórtermek, 80 ágyas sürgősségi osztály felnőtt pszichiátriai betegek számára, 10 ágyas gyermekpszichiátriai osztály, rehabilitációs osztály és irodák

Hely:
Borås, Svédország

Emeletek:
6

Átadás dátuma: 
2022

Fókuszban a fenntartható körkörösség és az újrafelhasználás

A pszichiátriai központ létrehozása jelentős beruházás volt azzal a céllal, hogy egyetlen klinikán, a dél-svédországi Södra Älvsborg Kórházban egyesítse a körzet pszichiátriai ellátását. A beruházás jelentőségét az is növeli, hogy a fenntartható körkörösség jegyében újrahasznosított bútorokat használtak. „Az egészségügyben fontos tényező a belsőépítészet. Kellemesen meglepődtünk azon, hogy átgondolt, jól megtervezett megoldással milyen jól fel lehet használni az újrahasznosított bútorokat” – hangsúlyozza Pernilla Jansson projektmenedzser.

A Boråsban működő pszichiátriai központot egy új, csillag alakú épület és egy régebbi, felújított épület alkotja, amelyeket egy újonnan épített főbejárat kapcsol össze. A projekt célja az volt, hogy egy helyen egyesítse a körzet pszichiátriai ellátását, és a célnak jobban megfelelő tereket alakítson ki a betegek és a személyzet számára. „Nem akarjuk, hogy klinikánk zárt intézmény benyomását keltse. Azt szeretnénk, hogy a beteg függetlenségét, szabadságát és önállóságát támogató, barátságos hely legyen, amelyet ugyanakkor békésnek, biztonságosnak és védettnek érzékelnek a bent tartózkodók” – nyilatkozta Pernilla Jansson. A projektet az is különlegessé teszi, hogy a régebbi épület bútorainak mintegy háromnegyedét újrafelhasználták, sokukat a Kinnarps felújította, felfrissítette és személyre szabta.

Nem hittük volna, hogy a régi belsőépítészeti megoldásból ennyi minden megmenthető, a felújítást követően viszont meg sem lehet különböztetni az újrafelhasznált bútorokat az újaktól. Ugyanolyan újnak tűnnek, és jól összeillenek.

Pernilla Jansson, a Södra Älvsborg Kórház pszichiátriai központjának projektmenedzsere

A Humlan család kanapéi és foteljei most is eredeti, nyírfából készült lábaikon állnak, de új, műbőr kárpitozást kaptak.

A projekt kezdetén leltárba vették a meglévő belsőépítészeti elemeket annak eldöntésére, hogy a régi bútorok közül melyek illeszthetők be felújítva és korszerűsítve a White Architects belsőépítészeti koncepciójába. A Kinnarps a meglévő mintegy 900 bútordarabból 600-at felfrissített és felújított.

„A fenntartható megoldások és az újrafelhasználás iránti igény egyre nő, mi pedig rendelkezünk az átfogó és összetett projektek kezelésére képes rendszerekkel. Ennek csak nyertesei vannak, nem utolsósorban a környezet” – mutat rá Peter Göransson, a Kinnarps Borås munkatársa. A körkörösség azonban nem jelent automatikusan fenntarthatóságot. Először szakmai felmérést kell végezni a nem fenntartható vagy nem megfelelő termékek kiszűrése érdekében.

A követelmény az volt, hogy az új és az újrafelhasznált bútorok ugyanazoknak a szigorú környezetvédelmi követelményeknek és jól átgondolt belsőépítészeti koncepcióknak feleljenek meg, hogy hosszú távon is megállják a helyüket.

Pernilla Jansson, a Södra Älvsborg Kórház pszichiátriai központjának projektmenedzsere

Az új és az újrafelhasznált harmóniája. A váróteremben az újonnan gyártott Noon kanapéhoz újrafelhasznált Vigor és Afternoon székek és asztalok társulnak – egységes zöld tónusban.

A Jig szék harmonikus, pasztellzöld kárpitozást kapott.

Te is szeretnéd fejleszteni és megújítani környezetedet? Mi szívesen megismernénk közelebbről a projektedet!

Lépjen kapcsolatba velünk!

Előtte és utána. A Kinnarps klasszikus széke, a Valv vadonatúj, modern külsőt kapott!

A valóban fenntartható körkörös áramlás további fontos tényezője, hogy a bútorok kezdettől fogva fenntartható módon, minőségi, környezetbarát anyagokból készülnek. Az, hogy az újrafelhasznált bútorok jó részét eredetileg a Kinnarps gyártotta Svédországban, leegyszerűsítette a folyamatot, és segítette a projekt körkörös áramlásának fenntartását. Az ülések és háttámlák új, fenntarthatósági tanúsítvánnyal rendelkező szöveteket/műbőrt, az alsó tartóvázak pedig festék- vagy porszórt bevonatot kaptak a Kinnarps skillingarydi gyárában. A bútorokat ezután a Kinnarps jellegzetes módszerével – egyszer használatos csomagolás helyett újrafelhasználható filccel védve, a Kinnarps nem fosszilis üzemanyaggal működő kamionjain – visszaszállították Boråsba.

„Bár azt mondták, hogy alig akad újrafelhasználható bútor az épületben, a helyszínen számos olyan darabot találtunk, amelyben még komoly potenciál volt. És ez egyáltalán nem ritkaság. Szinte mindig több az újrafelhasználási lehetőség, mint az ügyfél gondolná, anélkül hogy ez a funkció vagy a megjelenés rovására menne. A végeredmény szempontjából fontosak a tervezési ismereteink” – mutat rá Susanna von Eyben, a White Architects munkatársa.

Ebben az esetben a 20 éves termékek új életre keltek, és továbbra is segítik a klinika működését. Minél hosszabb egy bútordarab élettartama, annál kisebb a környezeti hatása. Ezért rendkívül fontos számunkra, hogy bútoraink hosszú ideig használhatók legyenek, és ily módon alacsony legyen az életciklusköltségük.

Peter Göransson, Kinnarps Borås

Pernilla Jansson is több mint elégedett, és meggyőződése, hogy Västra Götaland megyében és a Södra Älvsborg Kórházban egyre jobban terjedni fog az újrafelhasználás gyakorlata.

„A fenntarthatósági érvek meggyőzőek. A környezeti és gazdasági szempontok nyilvánvalóak, de vannak társadalmi szempontok is. Minden munkavállalónk büszke lehet az erőforrások hatékony felhasználására, és mivel az adófizetők pénzéből működünk, az újrafelhasználás a helyi közösségben is legitimitást biztosít számunkra” – hangsúlyozza.

Bár korábban is igyekeztünk a lehető legtöbbet újrafelhasználni, ehhez nem mindig rendelkeztünk a kellő ismeretekkel, erőforrásokkal és eljárásokkal. Mostanra White-tól és Kinnarpstól is sokat tanultunk, és megtapasztaltuk, hogy a tervezési és a kivitelezési fázisban végzett tudatos és módszeres munka fantasztikus eredménnyel jár.

Pernilla Jansson, a Södra Älvsborg Kórház pszichiátriai központjának projektmenedzsere

Pihenőtér. Az Invito fotel új, pasztellkék színű kárpitozást kapott.

A népszerű étkező. A földes színekben újragondolt székek és kanapé egységes hatást keltenek.

A Vigor fotel kellemes zöld árnyalatokkal frissült.

Fenntartható körkörösség

A körkörösség nem jelent automatikusan fenntarthatóságot. A fenntartható és körkörös belsőépítészeti tervezés alapját a tudatos döntések, a rugalmas megoldások és a kiváló minőség képezi. Az elemzéstől, a leltározástól és a belsőépítészeti tervezéstől kezdve az ergonómiával, a színek és anyagok kiválasztásával, valamint a meglévő bútorok frissítésével kapcsolatos tanácsadásig minden megtalálható szolgáltatásaink között.

Ismerkedj meg körkörös szolgáltatásainkkal

Kapcsolódó termékek

Humlan

Humlan

Jig

Jig

319 Színek | 4 Variációk

Invito

Invito

265 Színek

Afternoon

Afternoon

Monroe

Monroe

315 Színek | 8 Variációk