Projekt: Rosengård Könyvtár

ADATOK

Ügyfél:
Rosengård Könyvtár, Malmö városa

Hely:
Malmö, Svédország

Terület:
2000 m²

Emeletek:
3

Munkavállalók száma:
17

Építész:
Panorama Arkitekter (épület), White Arkitekter (belsőépítészeti koncepció)

Átadás dátuma:
2023 tavaszán

Fenntartható találkozóhely minden korosztálynak

Az új Rosengård könyvtár Malmöben barátságos és befogadó találkozóhely minden korosztály számára. A Kinnarps küldetése az volt, hogy olyan egységes, befogadó és fenntartható belsőépítészeti megoldást valósítson meg, amely széles körben a fiatalok és idősek, a kisgyermekes családok és diákok számára is egyaránt vonzó.

A Rosengård könyvtár egy új, háromszintes épületben kapott helyet a városközpontban. Mindenki számára hozzáférhető és barátságos, a nyitott földszint pedig remek lehetőséget biztosít a spontán betérő látogatóknak rövidebb vagy hosszabb látogatásra. Amikor a 2010-es évek végén először terjesztették elő az új könyvtár építésére vonatkozó javaslatot, a régi könyvtár – ami ugyanazon a helyen állt– elhasználódott, túlzsúfolt volt, és nem tudta ellátni egy modern könyvtár funkcióit. „A Rosengård már akkoriban is Malmö leglátogatottabb kerületi könyvtára volt, és egyszerűen kinőttük a régi épületet, mind a hely, mind a polgárok számára nyújtott funkciók tekintetében”– mondja Maria Roijer főkönyvtáros.

Nyitott terű tanulóhelyek és munkaállomások. Vagabond tárgyalóasztal, Neo szék, P széria munkaasztal és Vibe térelválasztó paraván.

A modern igényekre tervezve

Az új könyvtár építése része annak a projektnek, ami a városrész hozzáférhetőbb építészeti megoldásokkal történő kisebb léptékű megújítását tűzte ki célul. „Fontos szerepet játszunk a helyi közösség életében. Most, hogy sokkal több helyünk van, és jobban megfelelünk a könyvtárral szemben támasztott modern követelményeknek, például digitális információs szolgáltatásokat és programokat kínálunk gyerekeknek és felnőtteknek, azt is látjuk, hogy az épületet egyre többen, új csoportok és új formában használják” – mondja Maria Roijer.

Az eredeti 1000 négyzetméterhez képest megduplázódott az alapterület. A Kinnarps által megvalósított belsőépítészeti koncepció részben Malmö város mind a 14 könyvtárának egységes megjelenését célzó törekvéseken alapul. „Malmö lakosainak a könyvtáraink olyanok, mint egy plusz nappali, és azt szeretnénk, ha mindenki, aki ellátogat valamelyik könyvtárunkba, azonnal otthon érezné magát” – mondja Maria Roijer.

Befogadó belsőépítészeti tervezés

A teljes rosengårdi projekt a belsőépítészeti tervezés széles skáláját foglalja magában, a tanuló- és munkaállomásoktól a szociális terekig és a fiatalabb és idősebb emberek számára egyaránt vonzó bútorokig.

„Hosszú és munkaigényes folyamat volt az összes funkció pontos összehangolása. A belső kialakításnak minden polgár számára vonzónak kell lennie, és az esztétikus megjelenéstől a tartóssági követelményekig mindent figyelembe kell vennie. Számos találkozón, munkaértekezleten és megbeszélésen vettünk részt, amelyeken kifejtettük véleményünket. A Kinnarps tapasztalata és szakértelme pedig arra vonatkozóan, hogy mi fog működni és mi nem egy olyan műveletben, mint a miénk, felbecsülhetetlen értékű volt.”

Maria Roijer, a Rosengård könyvtár főkönyvtárosa

Column var.1_rosengardsbiblioteket2.jpg

Kis találkozóhely harmonikus környezetben. Humlan szék és Oberon asztal.

Column var.1_rosengardsbiblioteket.jpg

Elkülönített tér a koncentrált munkavégzéshez. Neo Lite szék, P sorozatú munkaasztal és Vibe térelválasztó paraván.

Fókuszban az újrafelhasználás

Malmö városa nagyon világosan fogalmazta meg fenntarthatósági követelményeit, és a meglévő belsőépítészeti elemek minél nagyobb részét újra fel akarta használni. Ezért a projekt kezdetén leltárt készítettek, hogy a Kinnarps képet kapjon arról, hogy hány termék használható fel az új könyvtárban, milyen felújítási igények vannak, és milyen új bútorokra lesz szükség a belsőépítészeti koncepció megvalósításához.

A követelmény az volt, hogy minden régi és új bútornak ugyanazoknak a szigorú környezetvédelmi kritériumoknak és alaposan átgondolt belsőépítészeti koncepcióknak kell megfelelniük, hogy hosszú távon is megállják a helyüket. A Kinnarps segített összegyűjteni, felújítani, frissíteni és átalakítani a meglévő termékeket az új épülethez, beleértve a Wilson padot, a Trix kanapét és az Invito fotelt is.

Ezt követően a bútorokat újrafelhasználható takarókkal védve szállították vissza az egyszer használatos csomagolás helyett a Kinnarps saját, fosszilis anyagok felhasználása nélkül üzemelő teherautóiban. „Nagy erőfeszítéseket tettünk azért, hogy az új és a meglévő bútorokat koherens érzetet adjanak és a belsőépítészeti koncepcióhoz igazítsuk azokat, az eredmény pedig hihetetlenül jó lett. Sok látogatónk azt hiszi, hogy minden bútor új, és meglepődve hallja, hogy mennyi mindent hasznosítottunk újra” – mondja Maria Roijer.

Újrafelhasznált és új. Az újrafelhasznált Trix kanapé meleg vörös árnyalatban kárpitozott, és az újonnan gyártott Tinnef és Curling íróasztalokkal együtt harmonikus olvasóhelyet teremt, amelyet szorosan elválaszt a Space tárolóegység.

Fenntartható körkörösség

Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az újrafelhasználás nem jelent automatikusan fenntarthatóságot. A Kinnarpsnak mindenekelőtt szakmai felmérést kell végeznie, hogy a fenntarthatóság vagy a minőség szempontjából alkalmatlan bútorokat kiszűrje. A tapasztalat azt mutatja, hogy többet lehet újra felhasználni, mint sokan gondolják, anélkül, hogy ez a funkció vagy a megjelenés rovására menne. Az ilyen szolgáltatások iránti kereslet egyre nő, és a Kinnarps kiváó rendszerének köszöhteően bármilyen méretű projektet le tud bonyolítani.

A valóban fenntartható körkörösség további fontos tényezője, hogy a bútorok kezdettől fogva fenntartható módon, minőségi, környezetbarát anyagokból készülnek. Maria Roijer elmagyarázza, hogy a Kinnarps a svéd közszférában a fenntarthatóság terén szerzett jó hírnevének köszönhetően kézenfekvő választás volt. „Mindenről gondoskodnak, a svédországi gyártástól és a gondosan megtervezett szállításoktól kezdve egészen addig, hogy a termékek tartósak és a jövőben is felújíthatók legyenek, így biztosítva a hosszú távú fenntarthatóságot, gazdasági szempontból is” – mondja.

A Kinnarps körforgásos szolgáltatásait a fenntartható körkörösség koncepciója foglalja magába. Mindegyik kör a fenntartható belsőépítészeti tervezés kulcsát szimbolizálja.

A fenntartható körkörösség felfedezése

Találkozóhely fenntartható és rugalmas szemlélettel. A Foldex összecsukható asztalok szükség esetén könnyen felhajthatók és mozgathatók. A D2 szék újrahasznosított műanyagból és kenderből készül, így fenntartható választás.

Az ötlettől a megoldásig

Az új könyvtár három szintje különböző funkciókat lát el, a belsőépítészeti kialakításban pedig a fa, a természet és a visszafogott színek dominálnak, olyan témákkal, mint a tenger, az erdő, a mezők, a köd és az alkonyat. A könyvtár földszintjén kapott helyet a recepció, a felnőtt részleg, a beugró helyiségek, a tanulóterek, a folyóirat-sarok és a színpad. Az első emeletet a gyerekek és fiatalok számára rendezték be, hangulatos olvasóhelyiségekkel, meseszobákkal és tanulóterekkel, kávézóval, valamint munkaállomásokkal ellátott személyzeti helyiségekkel, tárgyalókkal és egy kellemes társalgóval. A második emeleten pedig rugalmas terek találhatók a coworkinghez és a közösségi tevékenységekhez, valamint egy tágas tetőterasz.

„Nem csak a látogatók kedvelték meg az új könyvtárat. A személyzet közérzete is javult, ami nem kis részben az új közösségi tereknek köszönhető, amelyek természetes találkozóhelyet biztosítanak. Bár az összes nyilvános helyiség népszerű, az első emeletre vezető lépcső melletti fotelek különösen nagy sikernek örvendenek – ez csendes és eldugott hely, szép kilátással” – mondja Maria Roijer.

Arra is szeretné emlékeztetni az embereket, hogy az újrafelhasználás hozzájárult az adófizetők pénzének hatékony felhasználásához, ez pedig büszkeséggel tölti el a dolgozókat, és legitimálja a könyvtár működését a polgárok körében. „A fenntarthatóságról elmondható, hogy minden tevékenységünk célja, hogy hozzájáruljon a társadalmi fenntarthatósághoz, ugyanakkor környezeti és gazdasági szempontból is fenntarthatónak kell lennünk. A Kinnarps keményen dolgozott azon, hogy a meglehetősen általános kívánságokat és ötleteket olyan konkrét bútorokká varázsolja át, amelyek megfelelnek az igényeinknek és az inspiráló, befogadó és biztonságos mindennapi térről alkotott elképzelésünknek.”

Image 3 column_rosengardsbiblioteket4.jpg

A Kurbits fotel és az Oberon asztal hívogató helyet teremtenek a beszélgetéshez vagy a nyugalom és csend élvezetéhez.

Image 3 column_rosengardsbiblioteket2.jpg

Az együttműködés tere. A görgőkkel ellátott Origo asztal, a Neo Lite szék és a D2 szék rugalmas találkozóhelyet teremt. A Space tárolóegység keretbe foglalja a teret.

Kapcsolódó termékek

Vibe

Vibe

Vibe Álló paravánok

144 Színek | 110 Variációk

Foldex

Foldex

32 Színek | 6 Variációk

Trix

Trix

269 Színek | 7 Variációk

Oberon

Oberon

38 Színek | 5 Variációk

Neo lite

Neo lite

Tinnef

Tinnef

Humlan

Humlan

Serie P

Serie P

17 Színek | 42 Variációk

D2

D2

Curling

Curling

Space

Space

Space szekrény ajtókkal

51 Színek | 95 Variációk

Space

Space

Space Cabinet with sliding doors

51 Színek | 69 Variációk