Projekt: Tomra

Adatok

Építész:
In Front Design, Camilla Schønhaug

Belsőépítész:
mint fent

A Kinnarps értékesítője:
Wendy H Rosenlund

Terület:
kutatás és fejlesztés

Munkaállomások száma:
100

Elkészült:
2019. január 15.

Lényegesen több egy belsőépítészeti projektnél

Az üvegvisszaváltó rendszerek legnagyobb globális gyártója, a Tomra Systems ASA központi irodája Oslo peremén, Askerben található. Az 1972-ben alapított, majd szárnyaló növekedést produkáló Tomra jelenlegi világpiaci részesedése meghaladja a 70%-ot. Mivel 2018-ban a cég már kezdte kinőni askeri irodáját, egy új irodakialakítási módszer mellett döntött, hogy alkalmazkodjon a figyelemre méltó növekedéshez. A tökéletes iroda kialakításában a Tomra a Kinnarpsra és annak Next Office koncepciójára támaszkodott.

„Segítségre volt szükségünk ahhoz, hogy a lehető legjobban használjuk ki a rendelkezésre álló teret. Rendkívül hasznosnak találtuk az együttműködést olyan szakemberekkel, akik lényegre törő kérdéseket tettek fel, és új meglátásokhoz vezettek az épület optimális kihasználásával kapcsolatban. A Next Office pedig tökéletes eszköznek bizonyult” – hangsúlyozza Kristian Hovde műszaki tervezési technológiai igazgató.

Next Office

Az innovatív, hatékony iroda kialakítása nem pusztán belsőépítészeti, hanem komplex átalakítási projekt. Az iroda helyiségeinek a cég vízióját tükrözve kell alkalmazkodniuk a dolgozók igényeihez. Kenneth Tveito Next Office-szakértő szerint fontos közös megegyezésre jutni az új irodahelyiségekben elérendő célokat illetően:

„Az ügyfélnek segítségre volt szüksége az új gondolkodásmód és a jövő kihívásainak is megfelelő dinamikus iroda kialakításához. A kutatás-fejlesztési osztályt, amely azelőtt szét volt szórva az épületben, egy szinten, összefüggő területen kellett elhelyezni. Az egyik fő követelmény az együttműködésre és hatékony kommunikációra ösztönző összeállítás kialakítása volt. Az elrendezés megtervezésében, a színek és a dizájn kiválasztásában egyaránt ez jelentette a vezérelvet” – magyarázza.

TÁMOGATÁS A MUNKATÉR TERVEZÉS SZÁMÁRA

Egy új iroda tervezésénél a munkatér elemzés segít feltérképezni és elemezni a különböző igényeket és a munkamintákat. Speciális eszközök és workshopok segítségével a kollégákat is bevonja a változási folyamatba,így támogatva a dolgozói elköteleződést és az aktív részvételt. Az eredmények alapján pedig javaslatot ad az elrendezésre, a helyfoglalásra és a munkamódszerekre vonatkozóan. A Next Office® munkahelyi elemzésünkről itt olvashat többet.

A Tomra projekt

A Tomra új irodahelyiségei kialakításának Wendy Helen Rosenlund, a Kinnarps ügyfélkapcsolati és projektigazgatója volt a felelőse. Wendy Helen hat hónapra részben a Tomra helyiségeibe helyezte át a munkahelyét, hogy figyelemmel kísérje az átalakítást, és támogatást nyújtson a dolgozóknak a változáshoz:

„A folyamat az első pillanattól kezdve remekül működött. A Tomra már a kezdeti szakaszban valamennyi dolgozóját bevonta az átalakításba, meghallgatta kívánságaikat és igényeiket. Mivel a döntéshozatal folyamatában mindenki részt vett, könnyebben fogadták el és vették használatba az új helyiségeket és létesítményeket. Hat hónap elteltével újabb elemzést végzünk annak feltérképezésére, hogy mi az, ami jól működik, és minek kellene jobban működnie ahhoz, hogy a dolgozók optimális módon végezhessék munkájukat” – fejtette ki.

Új helyiségek

Eredetileg a második emeleti, 1200 négyzetméteres régi termelőlétesítmény átalakítása volt a feladat. A cél az volt, hogy segítsük az osztályok közötti együttműködést, és jobb munkakörülményeket teremtsünk a megvilágítás, az akusztika és a szellőzés javításával. Az új helyiségek 2019 januárjára készültek el. Az eredmény: több munkazóna és munkaállomás, tárgyalók, kreatív terek és egy rendkívül népszerű kávézóhelyiség – valamint az élénk és vidám színektől a nyugodtabb, semlegesebb zónákig terjedő színösszeállítás.

„Ahol korábban 75 munkaállomás működött, ott az átalakítással a 107 munkaállomás mellett tárgyalók és közösségi terek számára is találtunk helyet. Igazán bátor lépés volt a Tomrától, hogy igent mondott egy ilyen sokszínű irodára. Így férfiak és nők számára egyaránt vonzóbb munkakörnyezetet tudtunk kialakítani, ami azért is fontos, mert a dolgozók 80%-a férfi” – hangsúlyozza Wendy Helen Rosenlund.

„A Tomra számára kialakított elrendezést Camilla Skjønhaug álmodta meg. Az In Front Design építésze, az elméleti eredmények valós elrendezéssé transzformálásának szekértője felmérhetetlen tudással rendelkezik a tevékenységalapú munkavégzés területén. A Next Office-elemzés megállapításai alapján a Tomra egy hibrid tevékenységalapú munkavégzési megoldás mellett tette le a voksát. Ebből is látható, mennyire fontos figyelmesen meghallgatni az ügyfelet, és tisztázni a követelményeit. Minden szervezet más és más, a tökéletes iroda kialakítása minden szervezet esetében egyedi megoldást követel – pontosan ez a Next Office alapelve.”

Kenneth Tveito, a Kinnarps AB Next Office átalakítási igazgatója

Tárgyaló

Inspiráló és motiváló tárgyalót akartunk kialakítani, amely kreativitásra és párbeszédre ösztönöz. Rugalmas belsőépítészeti megoldás volt a cél, amelyet a dolgozók az együttműködés kívánt formájának megfelelően könnyen átalakíthatnak. A tárgyalót kis csoportok számára hoztuk létre, az összeállítás spontán és tervezett tárgyalásokhoz, rövid megbeszélésekhez és telefonbeszélgetésekhez egyaránt megfelel. A helyiség úgy van kialakítva, hogy zavartalan magánbeszélgetések, prezentációk és videokonferenciák céljára is alkalmas legyen.

Kreatív zóna

A kreatív zónában számos különféle stílust kombináltunk. A belsőépítészeti kialakítás termékei és megoldásai több funkciót és stílust ötvözve is egységes megjelenést nyújtanak. A kreativitás és az innováció ösztönzése érdekében itt valamivel többet játszottunk a termékekkel. Az inspiráló módon kombinált színekből és formákból dinamikus belsőépítészeti megoldást alakítottunk ki, amely rövid megbeszélésre és a kollégákkal folytatott tereferére egyaránt alkalmas.

Elkülönített munkaterület

Fontos, hogy legyen olyan hely, ahol az ember zavartalanul koncentrálhat a munkájára. Az elkülönített munkaterület biztosította privát tér lehetőséget kínál a visszavonulásra és az összpontosításra. Mindenki tudja, hogy az itt dolgozó kollégát nem szabad zavarni. Ezen az elkülönített területen minden azt a célt szolgálja, hogy az ember háborítatlanul foglalkozhasson a munkájával. Ez „magánterület”, ahol a munka mellett magán-telefonbeszélgetések is lebonyolíthatók. A kiváló minőségű irodaszékekkel és íróasztalokkal felszerelt, ergonomikus kialakítású munkahely bármilyen testalkathoz és igényhez hozzáigazítható.

Társalgó

Ebben a közösségi térben a kollégák együtt kávézhatnak, átlapozhatják az újságot vagy eldiskurálhatnak egymással a nap folyamán. A nagyszerű hangulata miatt sokak kedvencének számító társalgó természetes találkozóhelyként működik, akárcsak egy szálloda hallja. A dolgozók itt munkával kapcsolatos problémákat oldhatnak meg, közösségi életet élhetnek, szocializálódhatnak, beszélgethetnek. A társalgó emellett ideális hely az e-mailezésre és arra, hogy az ember egy kicsit kiszellőztesse a fejét.

„El vagyok ragadtatva a közösségi helyiség és a kis pihenőhelyiség kombinálásától. Meggyőződésünk szerint fontos, hogy legyen hol lazítani, és hogy akinek erre van szüksége, félrevonulhasson, és zavartalanul dolgozhasson. A tárgyalók is remekül beváltak, a színek és az új munkavégzési összeállítás kombinációja kiválóan működik.”

Kristian Hovde, a Tomra Systems ASA műszaki tervezési technológiai igazgatója

A Tomra most az első emelet átalakítását tervezi, ugyancsak a Kinnarps és a Next Office segítségével. Ismét elindul a folyamat, új elemzésekkel és tervekkel. A Tomra új arculatát tükröző, speciális kialakítású irodahelyiségek születnek majd a különféle osztályok számára.

Kristian Hovde, a Tomra munkatársa nagyon elégedett az új helyiségekkel és a kialakításuk folyamatával.

„Ezek a rendkívül rugalmas helyiségek rengeteg lehetőséget kínálnak a jövőbeli követelményekhez történő alkalmazkodásra. Az átalakításnak köszönhetően hatékonyabban, a korábbinál nagyobb kapacitással dolgozhatunk” – nyilatkozta.

Örömmel várja a további együttműködést a Kinnarpsszal a Next Office koncepció alapján:

„Az épület egyik részének átalakításával elkészültünk, most belevágunk a folytatásba. Bízunk benne, hogy fel tudjuk használni a projekt előző szakaszában tanultakat, ugyanakkor azzal is tisztában vagyunk, hogy az itt működő osztályoknak nem feltétlenül felelnek meg a második emeleten alkalmazott elrendezések és megoldások. A projekt már elkészült részének legjobban bevált elemeit azonban újból felhasználhatjuk!”

Összegzés

  • A Kinnarps irodabútorai segítségével támogattuk a moduláris elképzelés megvalósítását, valamint a dinamika és a hatékonyság biztosítását a munka átalakulóban lévő világában.
  • A Tomra új helyiségei előmozdítják az osztályok közötti együttműködést, és jobb munkakörülményeket teremtenek az akusztika, a megvilágítás és a levegő javításával.

Tetszett ez a tanulmány? Kíváncsi, mit lehetne kihozni az ön teréből?

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó termékek

Monroe

Monroe

315 Színek | 8 Variációk

Plus

Plus

324 Színek | 12 Variációk

Space

Space

Space szekrény redőnnyel

51 Színek | 65 Variációk

Boullée

Boullée

Cap

Cap

Plint

Plint

Deli

Deli

Hal

Hal

Deli

Deli

Capella

Capella

264 Színek | 4 Variációk

Pax

Pax

Neo bárszék

Neo bárszék

Point

Point

Neo

Neo