Case: WWF UK - Az Élő Bolygó Központ

A WWF egyesült királyságbeli képviselete olyan új központ kialakítását tűzte ki célul, amely több szervezetet tömörítene zászlaja alatt, és amellyel a világ legnagyobb természetvédelmi szervezete példát mutathatna arra, hogy milyen szimbiózis valósítható meg egy valóban környezettudatos munkahelyen. A WWF ezért olyan épületet álmodott meg, amely összhangban van a természettel, ugyanakkor inspiráló, élhető és ismeretterjesztő környezetet biztosít a dolgozók és a látogatók számára: ennek a célnak a megvalósításában főszerepet kaptak a gondosan megválogatott, etikus vállalati partnerek és beszállítók, amelyek között ott találjuk a munkahelyi bútorrendszerek szakértőjének számító svéd Kinnarpsot is.

A WWF huszonöt éve egy Goldaming közelében található iparitelepen álló elavult, moduláris kialakítású épületben működik. A szervezet egyesült királyságbeli képviseletének személyügyekért és telephelyért felelős igazgatója, Karen Gravestock így beszélt erről:

„Épületünk, a Panda-ház egyszerűen nem felelt meg a célnak. Eredetileg könnyűszerkezetű ipari létesítménynek készült, nem irodának, és főleg nem képviselte azokat a környezetvédelmi értékeket, amelyeket a zászlónkra tűztünk.”

HOL LEGYEN AZ ÚJ TELEPHELY?

A WWF megvizsgálta, hogy gazdasági és környezetvédelmi tekintetben milyen megoldás lenne számára a legmegfelelőbb, majd a wokingi önkormányzattal együttműködve sikerült kiválasztania egy kiváló közlekedési adottságokkal rendelkező, barnamezős ingatlant. A területrendezési terv által érintett önkormányzati parkoló felett elhelyezkedő terület a Basingstoke Canal, a vadvilág szempontjából országos jelentőségű élőhely mentén fekszik. A Basingstoke Canal az ősi hangás, a Horsell Common természetvédelmi területtel határos, így a WWF főhadiszállása éppen abban a környezetben működhet, amelynek védelmére, érdekeinek képviseletére létrejött.

A WWF a Hopkins Associates díjnyertes építészeit bízta meg azzal, hogy funkcionálisan kimagasló, ugyanakkor összetéveszthetetlenül egyedi épületnek tervezzék meg a The Living Planet Centre-t (Élő Bolygó Központ). Az épület azóta elérte célját: teljesítette a BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology) környezettudatos épületminősítési rendszer kiemelkedő osztályú („Outstanding”) minősítéséhez szükséges feltételeket. A WWF szigorú normáinak megfelelő kivitelezésre a Wilmott Dixon kapott megbízást.

EBBŐL TERMÉSZETESEN A KINNARPS SEM MARADHATOTT KI

A természetvédelmi szervezet számos hasonló szellemiségű vállalati partnerrel működött együtt egy gyönyörű, ugyanakkor példaértékű és fenntartható munkahely kialakítása érdekében. A legjobb jelöltek között zajló kiélezett versenyt követően a Kinnarps kapta a megbízást, hogy biztosítsa a projekt rendkívül szigorú fenntarthatósági követelményeinek megfelelő bútorokat, továbbá a berendezés tekintetében olyan megoldással álljon elő, amely elősegíti a munkahely hatékony működését, megvalósítja a Hopkins térkihasználásra vonatkozó esztétikai elképzeléseit, és a beruházásra szánt keretet sem lépi túl.

„Egy épület fenntarthatóságának fontos része, hogy hogyan dolgoznak benne az emberek” – mutatott rá Gravestock, és így folytatta:

„Eltökélt szándékunk volt, hogy minden lehetséges szempontból csökkentsük az épület környezeti hatásait, nemcsak az olyan fizikai megoldásokkal, mint a föld alatti hőszivattyúval megoldott fűtés és a napenergiával biztosított áramellátás, hanem azáltal is, hogy alaposan megvizsgáljuk munkamódszereinket, felmérjük, hogy miként optimalizálhatjuk a helykihasználást és az erőforrások felhasználását anélkül, hogy csökkenne a hatékonyságunk.”

A SZÉPSÉG A RÉSZLETEKBEN REJLIK

A WWF a megfelelő építési terület kiválasztásával kezdte működése ökológiai lábnyomának csökkentését: munkavállalóit és látogatóit a környezettudatos közlekedési módok igénybevételére ösztönzik a helyszínen létesített fedett kerékpártárolók, zuhanyzók, valamint a tömegközlekedési járatok közelsége. A Kinnarps azzal járult hozzá ehhez a kezdeményezéshez, hogy saját öltözőszekrényeket szerelt be a dolgozók számára, ahol elhelyezhetik utcai ruháikat, törölközőjüket, a munkájukhoz használt anyagaikat pedig praktikus „okosdobozokba” rakhatják, az asztalok kiürítésére vonatkozó vállalati szabályoknak megfelelően.

A Kinnarps szállította a teljes berendezést, amelynek segítségével a WWF vezetősége valóra válthatja az új központtal kapcsolatos egyéb céljait. A Panda-ház 300 különálló íróasztalát egyterű iroda váltja fel 160, közös íróasztalokkal rendelkező munkaállomással, dinamikusabb munkavégzést és jobb helykihasználást biztosítva a WWF-nél. A The Living Planet Centre-ben a legkülönfélébb megbeszélésekhez és csoportmunkákhoz alkalmas, 17 különböző méretű tárgyalóterem található, továbbá egy kényelmes bútorokkal berendezett, világos és kellemes közösségi tér, ezenkívül kanapéval is ellátott „quiet room”, ahová félrevonulhatnak azok, akik nyugodt körülmények között szeretnének feltöltődni, gondolkodni.

 

ZÖKKENŐMENTES ÁTÁLLÁS EGY DINAMIKUSABB MUNKASTÍLUSRA

A Kinnarps fontos szerepet vállalt abban is, hogy megkönnyítse a WWF-nek az átállást a dinamikusabb munkastílusra: segített bemutatni az új rendszer előnyeit a dolgozóknak. Karen Gravestock így értékelte a cég munkáját:

„A Kinnarps segített a Panda-házon belül kialakítani egy bemutatóterületet, ahol az emberek megnézhették és ki is próbálhatták azokat a bútorokat, amelyeket majd a The Living Planet Centre-ben használnak.  Az irodabútorok hatékony közös használatát, a „hot desk” rendszert lehetővé tevő íróasztalok és szekrények, továbbá a spontán megbeszélésekhez ideális magas támlájú körkanapék, és a zavartalan koncentrációhoz elengedhetetlen, csendes bokszok egyaránt megtalálhatóak voltak itt.”

A The Living Planet Centre-ben kellemes fogadó- és recepciós tér, valamint kiállítótér is helyet kapott, ezenkívül alkalmas a nagyon várt oktatási feladatok kiszolgálására egy mindennel ellátott, különleges berendezésű, harmincfős befogadóképességű tanterem, és egy modern technológiával felszerelt, 150 férőhelyes előadóterem formájában, amelyet vörös kárpitozású, egymásba rakható székek töltenek meg.

SIKERES MEGOLDÁS

Karen Gravestock számára szinte azonnal nyilvánvalóvá vált, hogy mennyire sikeres volt a költözés. Így beszélt erről:

„Hihetetlen érzés volt, hogy mivel korábban mindenkivel jól meg tudtuk értetni a dinamikus munkastílus – így például a „hot desk” rendszer, valamint a napi feladatokhoz igazodó munkatér – előnyeit, a The Living Planet Centre-be beköltözésünk után alig egy órával már minden dolgozónk megtalálta a helyét és ténylegesen munkához is látott.”

Karen Gravestock így értékelte a WWF és a Kinnarps közötti együttműködést:

„Minden beszerzésünk esetében jól lekövethető, nyílt pályáztatást írnak elő a szabályaink. Soktagú bíráló bizottságot állítottunk fel, amely nagyon szigorú minősítési eljárásnak vetette alá a Kinnarpsot és a többi gyártót. A Kinnarpsszal állandó egyeztetést folytattunk arról is, hogy a bútorok maradéktalanul megfeleljenek szigorú környezetvédelmi elvárásainknak. A fatartalmú bútorok esetében igazolható, hogy a Felelős Erdőgazdálkodás Tanács (FSC) a termék teljes feldolgozását felügyelte (FSC Bizalmi lánc), vagy az alapanyagok FSC tanúsítvánnyal rendelkeznek.”

 

Összegzésképp a következőket mondta:

„Nagyszerű volt együtt dolgozni a Kinnarps munkatársaival, valamennyien közvetlen, segítőkész emberek, akik örömmel szánták ránk az idejüket, és ügyeltek arra, hogy az általunk kiválasztott berendezés ne csak esztétikailag tegye jobbá az épületet, hanem hatékonyan elősegítse munkafolyamatainkat és javítsa az akusztikát. Sok időt töltöttünk a Kinnarps londoni bemutatótermében, ahol rengeteg inspirációt kaptunk, és működés közben láthattuk a dinamikus munkahelyet alkotó ötleteket. A Kinnarps szakemberei minden igényünkre odafigyeltek, és elképesztően rugalmasnak bizonyultak abban, hogy kreatív megoldásokkal szolgáljanak, ha bármilyen problémánk merült fel.”

Tudjon meg többet erről a projektünkről!

Kapcsolat!