10 tipp a jobb tantermi akusztikáért

A jó akusztika rövid és hosszú távon is pozitív hatással van a diákok tanulására. Ezzel szemben a nem megfelelő akusztikai körülmények az iskolai eredmények romlását okozzák. Az iskolák építése és berendezése során mégis gyakran megfeledkeznek a zajról. Ez a 10 egyszerű tipp segít javítani az osztálytermi akusztikát.

Tudtad, hogy az iskolai tanórák fele sötétben zajlik a tantermek hibás megvilágítása miatt? Vagy hogy az iskolai irodalomkönyvekből minden második oldal hiányzik? Na jó, valójában azért nem ilyen drámai a helyzet. Kivéve, ha a térhangzásról van szó, az iskolai akusztika terén már valóban van okunk ennyire drasztikusan fogalmazni! 

A zaj hatására romlanak az iskolai eredmények

Bár az akusztika egy kissé elhanyagolt terület, azt mindenki tudja, hogy a zaj zavaró lehet. Kiterjedt kutatások vannak ezen a területen, amelyek azt mutatják, hogy a diákok kognitív képességeit nagyon negatívan befolyásolja a rossz akusztika. Ez röviden azt jelenti, hogy a zaj csökkenti a lehetőségeiket az információk befogadására és tudássá való feldolgozására. Ráadásul a fiatalok érzékenyebbek, mint a felnőttek, és nehezebben blokkolják a zavaró zajokat, ami különösen súlyossá teszi a helyzetet az iskolákban.

Az osztálytermek felében rossz az akusztika

Egyes tanulmányok szerint a vizsgált osztálytermek akár fele sem felel meg a jó akusztikára vonatkozó követelményeknek. Ezt a fejleményt gyakran tovább rontja, hogy az iskolák nem alkalmazkodnak az új oktatási formákhoz, mint például a kevésbé hagyományos, az osztály előtt zajló tanítás és az együttműködésen és a csoportokban történő aktív ismeretszerzésen alapuló, diákközpontúbb tevékenységek.

Nemcsak az zavaró, ha a tanár hangját elnyomja a zaj, mint a közvetlenül a hallásra irányuló auditív tanulási helyzetekben, hanem az olyan vizuális tevékenységeknél is, mint a táblázatok és ábrák olvasása vagy tanulmányozása. A zaj szabotálhatja a maximális tanulást.

HOSSZÚ ÉS RÖVID TÁVÚ HATÁSOK

A rossz akusztika miatt a diákok agya annyi energiát fordít a zavaró zajok blokkolására, hogy kevés kognitív energia marad a tanulásra. És mivel az osztálytermek fele nem felel meg a jó akusztikához szükséges követelményeknek, gyakorlatilag a tanítás fele kárba vész.

Talán még aggasztóbb, hogy ennek azonnali és krónikus negatív hatása is van. Elég gondot jelent, hogy a gyermekek és fiatalok iskolai eredményeire negatív hatással van a nem megfelelő akusztika, hosszú távon a kognitív fejlődésüket is kedvezőtlenül befolyásolhatja.

HOSSZÚ ÉS RÖVID TÁVÚ HATÁSOK

A FUNKCIONÁLIS AKUSZTIKA KIALAKÍTÁSA

Ennyit a rossz hírekről, ugyanis vannak jók is! Először is, nem arról van szó, hogy az osztálytermekben síri csendnek kell uralkodnia. Egy kis finom háttérzaj akár pozitív hatással is lehet. A hallásunk még mindig a természetben zajló élethez alkalmazkodik, amely soha nem teljesen csendes. Másodszor, az iskolákban viszonylag egyszerű eszközökkel is funkcionális akusztikai környezeteket és helyiségeket lehet létrehozni a különböző tevékenységekhez.

Természetesen a legjobb, ha már az iskolaépítés során átgondoljuk az akusztikát, például akusztikai szakértőket alkalmazva a folyamat korai szakaszában. Az akusztika azonban a meglévő épületekben is javítható.

A különböző típusú textíliák csökkenthetik a zajt és a zavaró hatásokat. A szőnyegek, függönyök és puha bútorok pozitív hatással vannak az akusztikai környezetre. Az asztallapok hangelnyelői, a székek lágy görgői és a halkan záródó fiókok és ajtók jó példák az egyszerű lépésekre. Mozgatható hangelnyelő paravánok segítségével ideiglenes csendes oázisok hozhatók létre a magas koncentrációjú egyéni munka vagy a projektalapú csoportmunka számára. Az igazán jó eredmények érdekében pedig fal- és mennyezeti paravánokat is bevethetünk.

A JÓ AKUSZTIKA KIFIZETŐDŐ

Nem fog ez túl sokba kerülni? A rövid válasz: nem. Nem drágább jól csinálni a dolgokat, mint rosszul. Épp ellenkezőleg. Különösen, ha a tanulási előnyökkel összevetjük, és hosszú távú társadalmi-gazdasági perspektívából szemléljük.

Két svéd szakértő* még egy egyszerű számítást is készített a WHO számai alapján. Megvizsgálták a magas zajszint okozta tanulási zavarokra vonatkozó számokat. A számokat lefordították a kiesett tanítási időre, megszorozva a tanári fizetéssel, és arra a következtetésre jutottak, hogy a svéd iskolák rossz akusztikája évente körülbelül 1,4 milliárd svéd koronába kerül.

Tehát, ha visszatérünk a drámai összehasonlításhoz, amivel kezdtük, ha a világítás nem működne, vagy a könyvekből hiányoznának oldalak, akkor természetes lenne, hogy riadót fújunk és teszünk valamit. Nem kellene-e ugyanilyen természetesnek lennie annak is, hogy reagáljunk, ha az iskolák akusztikája rossz?

* Staffan Hygge, környezetpszichológia professzor emeritus és Robert Ljung, a Gävle University College adjunktusa.

"Az osztálytermi akusztika javításában gyakran az apró lépésekkel érhetjük el a legnagyobb fejlődést. Az olyan funkcionális megoldások, mint a halkan záródó fiókok és szekrények vagy a görgős székek hatékonyan tompítják a tanteremben napközben keletkező zavaró zajok nagy részét. Úgy tekintünk a jó hangszigetelésre, mint a tanárok és a diákok számára egyaránt jó munkakörnyezet megteremtésének alapvető fontosságú elemére."

Anders Larsson, Next Education Concept Manager, Kinnarps AB

TÍZ TIPP A JOBB OSZTÁLYTERMI AKUSZTIKA ÉRDEKÉBEN

1.

school_acoustics_1.jpg

A görgőkön mozgatható, a csoportmunkát elválasztó paravánok segítenek csökkenteni a zavaró zajt, miközben rugalmasabb tanulási környezetet teremtenek.

2.

school_acoustics_2.jpg

A hangelnyelő fali paravánok hatékonyan javítják az akusztikai környezetet.

3.

school_acoustics_3.jpg

A hangelnyelő panelekkel ellátott asztalok csökkentik a zavaró (például a tollak kattintgatásából származó) zajokat az osztálytermekben. Az asztallap alá szerelt hangelnyelők felfogják és elnyelik az egész helyiségből származó zajokat, például a nyikorgó székekét is.

4.

school_acoustics_4.jpg

A görgős székek és asztalok csökkentik az irritáló nyikorgó hangokat.

5.

school_acoustics_5.jpg

A padlóra helyezett szőnyegek elsősorban a lépések és a bútorok által keltett zajokat csökkentik.

6.

school_acoustics_6.jpg

A függönyök csökkentik a zajokat és lágyítják a helyiséget, miközben vizuálisan is kellemes hatást gyakorolnak.  

7.

school_acoustics_7.jpg

A puha bútorok nemcsak kényelmesebb ülést biztosítanak, hanem általános zajcsökkentő hatással is bírnak.

8.

school_acoustics_8.jpg

A hangelnyelő mennyezetek csodát tesznek az akusztikával.

9.

school_acoustics_9.jpg

A halkan záródó ajtók és fiókok csökkentik a csattanásokat az osztályteremben és összességében nyugtató hatásúak.

10.

school_acoustics_10.jpg

A magas koncentrációt igénylő egyéni munka és a csoportmunka elkülönített helyiségei csökkentik a zajterhelést, és segítik a feladatra való összpontosítást.

Szeretnél többet megtudni arról, hogyan segíthetünk neked megteremteni az ideális akusztikai környezetet?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kapcsolódó termékek

Xact

Xact

Fields

Fields

Kérd segítségünket!
Az első lépéstől az utolsóig.

Egy meghatározott terméket keresel? Személyre szabott megoldást szeretnél? Vagy egyszerűen csak jó lenne többet megtudni arról, hogyan tehetnénk hatékonyabbá a munkakörnyezetedet? Lépj velünk kapcsolatba!