10 tipp az irodai akusztika javításához

A napjainkban elterjedt egyterű irodák serkentik a közös munkát, a kommunikációt és a kreativitást. Az ilyen környezetekben azonban a zajterhelés – és így a nehezebb koncentrálás – okozta stressz megelőzése miatt elengedhetetlen az akusztikai tervezés. Pontus Thorsson akusztikai tanácsadó segítségével jobban megérthetjük az egyterű irodák akusztikáját és a mérlegelendő kérdéseket.

A munkahelyek tervezésekor egyre inkább a kollektív munka kerül előtérbe az egyéni munka rovására. Ennek a változásnak több oka is van. Például a kutatások szerint az együttműködés előmozdítja az új gondolatok és ötletek megszületését. Ugyanakkor egy szociális szempontot is figyelembe kell vennünk: az egyre inkább digitalizálódó társadalomban a személyes érintkezés helyét mind nagyobb mértékben veszi át a közösségi médián keresztül történő kommunikáció. Ily módon társadalmi kapcsolatainkban még nagyobb jelentőségre tesz szert az iroda és a kollégák. Ez az irodák kialakításában is megmutatkozik, hiszen a nyitott közösségi területek nagyobb prioritást kapnak, mint a csendes összpontosításra szolgáló zónák.

Kiegyensúlyozott zajszint kialakítása

Az egyterű irodákban nagy kihívást jelent a jó akusztika és a kiegyensúlyozott zajszint biztosítása. A nyitott megoldások szinte minden esetben az akusztikus környezettel kapcsolatos komoly kompromisszummal járnak. Sokan nehezen találnak olyan helyet, ahol koncentrálhatnak vagy zavartalanul dolgozhatnak, így növekszik a stressz-szint és csökken a hatékonyság. Pontus Thorsson akusztikai tanácsadó szerint nem maga a zajszint jelenti a legnagyobb problémát, hanem a közelünkben folytatott beszélgetések. „Az emberi faj fejlett nyelvének és együttműködési képességének köszönheti sikerét. Ennek azonban az a hátulütője, hogy automatikusan figyelünk arra, ami a környezetünkben elhangzik. Amint beszédet hallunk, agyunk azonnal készültségbe helyezi magát, és értelmezni próbálja a hallottakat. Ily módon a közelben beszélgető kollégák kizökkentik az embert a munkából” – mutat rá Pontus Thorsson.

Teljes csendre azonban nincs szükség az irodai környezetben, sőt gyakran kifejezetten jó hatása van némi „akusztikus történésnek”. Ugyanakkor fontos olyan helyeket biztosítani, ahol az ember a beszélgető kollégáktól elkülönítve, zavartalanul összpontosíthat a munkájára. „A legjobb, ha mérlegeljük a műveleteinket, és tevékenységekben gondolkodunk. Alapszabály, hogy a tevékenységek minden típusához megfelelő helyet kell biztosítani, a nyitott kreatív terektől a koncentrálást segítő csendes helyekig” – hangsúlyozza Pontus Thorsson.

Akusztikával kapcsolatos javaslatok és tippek

1.

Érdemes először is faltól falig tartó akusztikai álmennyezetben gondolkodni. Ennek a mennyezetre függesztett elemei az egész irodára kiterjedő hangelnyelést biztosítanak.

2.

A függőleges hangelnyelők hasznosak lehetnek a fokozott nyugalmat és csendet igénylő helyiségekben, valamint a nyitott környezet egyes részein.

3.

A könyveket és aktákat tartalmazó könyvespolcokkal szétszórható a beszélgetések zaja és az egyéb zajok. A térelválasztók ugyancsak hasznosak lehetnek.

4.

A függönyök az akusztikai szempontok mellett esztétikailag is kellemesebbé tehetik a környezetet. A legjobb, ha vastag szövetből készülnek, és nincsenek túl közel a falhoz, illetve ablakhoz.

5.

Biztosítani kell, hogy az irodaszékek ne keltsenek felesleges zajt. A lábakon álló székeket filcpárnás csúsztatóval kell ellátni, a görgőseknek pedig hangelnyelő felületen kell mozogniuk.

6.

Hangelnyelő mennyezeti elválasztókkal hatékonyan minimalizálható a környezet zajainak terjedése a levegőben.

7.

A szőnyegek hozzájárulnak a zaj – különösen a lépészaj – elnyeléséhez.

8.

A munkahelyek között észszerű távolságot kell hagyni.

9.

Fontos hangszigetelt helyiségeket biztosítani, amelyeket az ember zajmentesnek érzékel. Az ilyen helyeken megbeszélések folytathatók vagy zavartalanul végezhető összpontosítást igénylő, egyéni munka.

10.

A kültéri zajok miatt elengedhetetlen a hangszigetelt ablakok alkalmazása. Ez természetesen nagyon fontos, ha az iroda városi környezetben, illetve közút vagy vasút közelében található.

A csendes környezet megteremtése

A cél nem a tökéletesen zajmentes iroda létrehozása, hanem a kiegyensúlyozott zajszintek és a megfelelő hangkörnyezet biztosítása a különféle tevékenységekhez. A kreatív munkához és az ötleteléshez előnyös, ha van némi „zsongás”, összpontosítást igénylő feladatok esetén azonban nagyon zavaróak lehetnek a közelben folyó beszélgetések. „Hallásunk működése 50 000 éve nem változott. Ma is a természeti környezetet veszi alapul, a természet pedig sosem zajtalan. A tökéletesen zajmentes környezet sokunk számára megterhelő lenne. Nem a teljes csendet szeretnénk tehát elérni, hanem a csend és a nyugalom érzetét. Ezzel együtt az ilyen, csendes helyek továbbra is komoly »hiánycikknek« számítanak napjaink irodáiban” – árulja el Pontus Thorsson.

Az összpontosítást igénylő munkához szükséges csendes környezetet leghatékonyabban hangszigetelt fallal biztosíthatjuk. Ha erre nincs mód, akkor megfelelő hangelnyelő térelválasztók segítségével választhatunk le egy szobányi teret a koncentrált munkavégzéshez. Biztosítani kell továbbá, hogy a mennyezet és a falak kiváló hangelnyelő képességgel rendelkezzenek, nem csupán a leválasztott területeken, hanem az egész irodában. Ebből a szempontból a mennyezet a legfontosabb, mivel ez a legnagyobb felület.

Pontus Thorsson

Akusztikai tanácsadó, az Akustikverkstan alapítója

Az akusztika területén a műszaki tudományok doktora címet megszerző, disszertációs munkáját a hang kültéri terjedéséről író Pontus a Chalmers Műszaki Egyetem kutatója és oktatója, valamint komoly tapasztalattal rendelkező akusztikai tanácsadó. Rendkívül sikeres kutatást végzett a szélerőművek által keltett zajjal és a könnyűszerkezetes épületek akusztikájával kapcsolatban. 

További részletek: akustikverkstan.se