A kávézósaroktól a közösségi terekig

Irodáink már a világjárvány előtt is radikálisan megváltoztak. A hagyományos íróasztaloktól elmozdultunk a lágyabb, változatosabb és otthonosabb belső terek felé. Munkahelyünk mára már nem csak egy hely, ahová dolgozni járunk. A munkahelyi közösségi terek mára a modern iroda létfontosságú helyévé váltak.

Minden a belépéskor kezdődik, az első benyomással és az iroda hangulatával. Bárki, aki belép, azonnal megértheti a szervezet vízióját és márkáját. Itt a belsőépítészeti tervezésnek támogatni kell a felhasználóknak azt az érzését, hogy egy térben szívesen látják és befogadják, továbbá egyértelmű kell legyen, hogyan tud tovább eligazodni az irodában. Az élményt egy gondosan átgondolt színkoncepció, zene, és esetleg a frissen főzött kávé és a friss virágok illata teszi teljessé.
 
A bejárat a szállodai előcsarnokhoz hasonlóan munkahelyi közösségi térré is bővíthető. A bejárat a munkahelyi közösségi térrel együtt egyre fontosabb identitáshordozó térré vált a szervezetek számára a modern irodában, különösen a tehetségekért folytatott küzdelem fokozódásával. Ez nem csak az új munkavállalók bevonzásáról szól, hanem a meglévők megtartásáról is. A munkahelyi közösségi tér, amely az irodában is kialakítható, tükrözi legjobban a szervezet márkáját, imázsát és értékeit.
 
Ez kreatív teret biztosít az ötletbörze, a spontán csevegés és az együttműködés számára is. Egy kötetlen és nyugodt tér segít az embereknek abban, hogy szabadabban megosszák egymással az ötleteiket, és ne csak a szokásos keretek között gondolkodjanak. Ez természetesen ösztönzi az innovatív megoldásokat és fokozza a kreativitást. A tér sokkal több lesz, mint egy egyszerű átjáró – vibráló, élénkítő és közösségi központtá válik, ahol várakozhat, találkozhat, hálózatot építhet, kávézhat vagy dolgozhat. A szervezet kultúrája itt virágozhat. 

Image_arbetslounge1.jpg

A Vagabond projektasztal és a görgős Motus bárszék ideális helyet kínál a rövid munkamegbeszélésekhez, míg a magas háttámlájú Fields karosszékek a helyiségen belüli magánszférát teremtik meg a beszélgetésekhez. A Cone az Mr T bárszékkel kényelmes helyet kínál az álláshoz és az üléshez.

Image_arbetslounge2.jpg

A Kinnarps 2016-ban bevezetett Fields variálható bútorcsaládja közvetlenül reagált az otthonos irodai terek növekvő trendjére.

A munkahelyi közösségi tér belsőépítészeti kialakítása nagy hatással van arra, hogyan érzékeljük a teret, és mire invitál. A dinamizmus és a sokféle tevékenységhez szükséges funkcionalitás elérése érdekében variálható magasságú ülőbútorokra és íróasztalokra van szükség. A kanapéknak és más ülőbútoroknak lehetőleg valamivel magasabb ülés magassággal (45 cm) és keményebb üléssel kell rendelkezniük, ami aktívabb, de mégis kényelmes és nyugodt ülést tesz lehetővé. A magasabb íróasztalok és a székek egy időre megkönnyítik a laptopon való munkavégzést. Az asztalok és az ülőbútorok lábai felszerelhetők a különféle készülékek töltésére szolgáló fontos csatlakozóaljzatokkal. Egy nagyobb méretű, hosszabb asztal lehet a munkahelyi közösségi tér központi eleme, amely bőséges helyet kínál, így olyan közel vagy olyan távol választhat egy ülőhelyet, a már ott ülőkhöz, amennyire akar. Egy hosszú és széles asztal, amely középen akusztikus paravánokkal vagy növényekkel van elosztva, és több csatlakozóaljzattal van felszerelve, személyes tér érzetét teremti meg egy csoportos környezetben.
 
A munkahelyi közösségi tér mérete változó lehet, de mivel általában nagyobb területről van szó, különösen fontos, hogy a jó akusztika érdekében alaposan átgondolni a bútorozást. A görgős paravánok elnyelik a hangot, és térelválasztóként is funkcionálnak, így visszafogottabb vizuális benyomást keltő, nyugodtabb teret hoznak létre. Az egymással szemben elhelyezett, magas háttámlájú kanapék vagy fotelek természetes szobabelsőt teremtenek, ahol beszélgetni lehet egy kollégával, ugyanakkor hozzá is járulnak a jó akusztikai környezethez. Általában véve a kárpitozott bútorok mindig javítják az akusztikát.
 
A beltéri növények egy másik fontos tulajdonsága, nem csak az, hogy javítják a közérzetet, hanem az is, hogy leveleik eloszlatják a hangot, és így kellemesebb akusztikai környezetet teremtenek. A növénytárolók jó lehetőséget kínálnak arra is, hogy elválasszák a munkahelyi társalgó egy részét, és helyet adjanak a munkaasztalokat az egyéni munkához.
 
A megfelelő technológiával és rugalmas belsőépítészeti tervezéssel a munkaterület ideális helyet kínál nagyobb prezentációkhoz és rendezvényekhez is, így intelligens módon optimalizálható az irodaterület. A nagyobb konferenciatermek és előadótermek nagyrészt kikerülnek a modern irodákból, de még mindig szükség van egy helyre, ahol nagyobb közönségnek tarthatók prezentációk. A munkahelyi közösségi tér jó alternatívája lehet ennek! A rakásolható székek és a görgőkön mozgatható munkaasztalok, amelyek könnyen be- és kihúzhatók, és a rögtönzött technológia csak néhány a funkciók közül, amelyek ezt lehetővé teszik.

1/3

A Kinnarps Next Office® munkatérelemzéséből származó adatok azt mutatják, hogy a "work lounge" a modern irodák három legkeresettebb tere közé tartozik, a különálló munkahelyek és a kis tárgyalók mellett.

3 x íróasztal work lounge terekbe

Sumo

Sumo

Asztalcsalád
Nexus

Nexus

Asztalcsalád

34 Színek | 22 Variációk

Hal

Hal

Állítható magasságú íróasztalok

„A jól működő munkahelyi közösségi tér az a hely, ahol szívesen tölti a napját. Itt kap energiát, és itt találkozhat más osztályok munkatársaival – ez válik a munkahely központjává.”

Henrik Axell, Head of Workplace Strategy, Kinnarps

Egyre több szervezet ismeri fel az informális találkozóhelyek értékét. A személyes megbeszéléseknek számos előnye van a munkahelyen. Elkötelezettséget teremtenek, kapcsolatokat alakítanak ki, és végső soron erősítik a vállalati kultúrát. Kutatások* kimutatták, hogy a személyes kérések több mint 30-szor hatékonyabbak, mint az e-mailben küldöttek.
 
Bár a digitális kommunikáció hosszú utat járt be, a fizikai találkozók még mindig kulcsfontosságúak a kapcsolatok fejlesztése, valamint a problémamegoldás és az innováció ösztönzése szempontjából. Minden technológiai fejlődésünk ellenére az emberek természetüknél fogva társas lények, és szükségük van mások társaságára. Amikor szemtől szemben találkozunk, olvasni tudunk egymás testbeszédéből, és olyan módon érzünk kötődést és empátiát, amit virtuálisan nehéz megismételni. Az arckifejezésünk apró változásai, a hangunk használata, a kezünk mozgatása és a szemkontaktus mind hozzájárulnak üzenetünk átadásához.
 
Ez a trend általánosságban hatással van az iroda funkcionalitására és az elrendezésére is. Ahogy a fizikai találkozók fontossága egyre nyilvánvalóbbá vált, a közösségi terek és az otthonosabb irodahelyiségek is egyre nagyobb szerepet kapnak. A munkahelyi közösségi tér egy vibráló tér és központ, ahol egyedül dolgozhat, kötetlenebb körülmények között beszélgethet kollégáival, találkozhat más osztályok munkatársaival, vagy csak elfogyaszthat egy csésze kávét. Az iroda azonban nem csak közösségi terekből állhat: rendkívül fontosak a koncentrált, egyéni munkavégzésre vagy a csapatmunkára szolgáló terek is. A munkatérelemzés segítségével feltérképezheti és elemezheti tevékenységeit és igényeit, hogy meghatározhassa az irodai terek eloszlását és méretét.

Szeretne segítséget kapni az irodai társalgó vagy egyéb terek megtervezésében? Örömmel segítünk!

Keresse a legközelebbi Kinnarps bemutatótermet

Források

* Washington Post – The science of being there.
https://www.washingtonpost.com/sf/brand-connect/hilton/the-science-of-being-there/