A színek hatással vannak érzelmeinkre és teljesítményünkre

Az embert a mindennapi életben körülvevő színek nem csupán esztétikai jelentőséggel bírnak. Befolyásolják tapasztalatainkat, viselkedésünket és teljesítményünket, valamint a fizikai környezetben történő eligazodást is segítik. A színekkel folytatott tudatos munkával megalapozható a jó közérzet, a nyugalom, a kreativitás és a hatékonyság.

A színek jelentősége

A színeket és hatásukat tanulmányozó pszichológusok arra jutottak, hogy az emberek eltérően érzékelik a színeket, és azok a legtöbb emberben valamilyen reakciót váltanak ki. Mindazonáltal nehéz pontosan meghatározni, hogy a különböző színek milyen érzéseket keltenek bennünk, mivel ez bizonyos mértékig a kultúrától, az időtől és a helytől is függ. De még ha megoszlanak is a vélemények arról, hogy a színek hogyan hatnak ránk, abban mindenki egyetért, hogy jelentős a hatásuk, és gyakran nagyobb mértékben befolyásolnak minket, mint gondolnánk. Ma már tudjuk, hogy az emberi színérzékelés helye a limbikus rendszer, agyunk azon része, amely az érzelmi reakciókért és a tudatalatti gondolatokért is felel. Ez önmagában is erős kapcsolatot sugall a színérzékelés és az érzelmek feldolgozására, az új dolgok megtanulására és a motivációnk növelésére szolgáló képességünk között. Éppen ezért fontos átgondolni, hogy az adott belső tér milyen tevékenységek végzésére szolgál majd, ezeket ugyanis a megfelelő szín kiválasztásával ösztönözni lehet. Ily módon nagyobb lehetőség nyílik a kívánt viselkedés kialakítására vagy a viselkedés megváltoztatására.

A színek is azon ergonomikus tényezők sorába tartoznak, amelyek között a jó közérzet, a kreativitás és a termelékenység elősegítése érdekében interakciónak kell működnie a térben. Az elrendezés, a bútorok, az akusztika, a megvilágítás és a szellőzés megválasztása, valamint a szervezési és közösségi tényezők mellett a színek is hozzájárulnak a munkakörnyezet holisztikus élményének megteremtéséhez. További információk a holisztikus ergonómiáról.

A természet színei: az időtlenség és a fenntarthatóság kulcsa

A jelenleg trendi és vonzó színek választása kontraproduktív lehet. A színeket annak alapján kell megválasztani, hogy a térben milyen emberek milyen céllal milyen tevékenységet végeznek majd. A kontextus alapján kiválasztott időtlen színekkel megnövelhető a beruházás értéke. A megfelelő színnel a megfelelő helyen a kopás és a karbantartásigény is csökkenthető. Számos jel utal arra, hogy a természet saját színpalettájához közel álló színek, például a zöld és a földes árnyalatok különleges hatással vannak az ember regenerálódási képességére, ezért a legtöbb munkakörnyezethez megfelelőek. A nyugalmat sugárzó földes és tompa tónusú színek az összhang és a harmónia érzetét keltik, ráadásul jól társíthatók egymással. Ez megkönnyíti a cég különböző helyiségeiből származó bútorok igény szerinti kombinálását, hosszú távon rugalmas és fenntartható belső teret hozva létre.

5 tipp a színválasztáshoz

1.

A szín kiválasztásakor a tér rendeltetését vegye figyelembe, ne pedig a személyes ízlést vagy a népszerű trendeket.

2.

A földes árnyalatok és a tompa tónusok megjelenésükkel az összhang és a harmónia holisztikus érzetét keltik, és szükség esetén a bútorcsoportok átrendezését is megkönnyítik.

3.

Színekkel különböztesse meg az eltérő típusú zónákat, megkönnyítve ezzel a tájékozódást.

4.

A kívánt funkció támogatása vagy viselkedés ösztönzése érdekében mérlegelje a kontrasztok hatását.

5.

Ne kombináljon több merész színt vagy mintát nagy felületen. Ennek zavaró hatása lehet.

A különböző színek különbözőképpen hatnak ránk

A színek a hangulattól kezdve a neurofiziológiai reakciókig mindenre hatással vannak. Egyes színek beszélgetésre vagy energikus, aktív tevékenységre késztethetnek, míg mások nyugalomra, csendre vagy elmélkedésre ösztönöznek. A színek mindenkire másként hatnak, és az emberek ízlése is eltérő. Éppen ezért a színek megválasztása előtt nagyon fontos tudnunk, hogy kik számára készül a helyiség, és ezek a személyek milyen tevékenységet végeznek majd ott.

Minden szín túlmutat önmagán. Fontos szem előtt tartani, hogy a szín lehet hideg vagy meleg, és számtalan árnyalata van. Vagyis a zöld nemcsak kellemes lehet, hanem a szín, a tónus, a fény, a hidegség és melegség, valamint a kontraszt összjátéka révén valami egészen más is. Akár a legkisebb eltérés hatására is megváltoztathat a helyiség és az arányai érzékelése. Aminek bizonyos hatása van egy sík felületen, az teljesen más benyomást kelthet egy helyiségben alkalmazva. A benyomás a természetes és a mesterséges megvilágítástól függően is változhat. Ráadásul egyazon tér színei egymásra is hatással vannak, amitől változhat a helyiség magasságának, szélességének, mélységének, egyensúlyának és tájolásának érzékelése.

A fénynek és a melegségnek komoly hatása van arra, hogy az emberek hogyan érzékelik a színeket. Az adott helyiség színei és az általa keltett átfogó benyomás jelentős mértékben módosítható a megvilágítás megváltoztatásával. A színek érzékelésében a napszak is meghatározó szerepet játszik. Egy hideg, felhős téli napon egészen más árnyalatúnak láthatunk egy kék színt, mint amikor rásüt a nap a kék felületre, és felmelegíti a helyiséget. A világos színek előnye, hogy visszaadják a kívülről érkező fényt, ami éberebbé teszi az embert. A sötétebb színek viszont elnyelik a fényt, ezért körültekintően kell használni őket. A kutatások szerint az emberek a meleg színeket inkább pozitívan, a hidegeket inkább negatívan értékelik. Ugyanakkor a hideg árnyalatok hozzájárulnak a vérnyomás csökkentéséhez és a koncentráció javításához.

Színkalauz

Az emberi szem körülbelül 10 millió féle árnyalat megkülönböztetésére képes. Hogyan lehet hát eldönteni, hogy milyen színek kerüljenek egy térbe? Alábbi színkalauzunk általános iránymutatással szolgál a színek kiválasztását és az emberekre gyakorolt hatásukat illetően.

Koncentrációt segítő zöld, kék és bézs

Általánosságban elmondható, hogy a hűvös színek, például a zöld, a kék és a bézs világos árnyalatai előnyösebbek azokban a helyiségekben, ahol hosszú órákon át nagy összpontosítást igénylő munka folyik. A világos színek több fényt adnak vissza, ami napközben éberebbé teszi az embert. A természetet szimbolizáló zöld árnyalatok természetes stresszoldó és frissítő hatásúak.

Kreativitást ösztönző sárga árnyalatok

A sárga a nap egyetemes szimbóluma, amelyet az optimizmussal és az örömmel szokás társítani. Felkelti a figyelmet, és állítólag javítja a memóriát és a gondolkodási folyamatokat. A sárga árnyalatai energizálnak és beszélgetésre késztetnek, ezért bátran használhatók a terekben a kreativitás ösztönzésére. A sárga ezenfelül a figyelemfelhívó színként is alkalmazható. Erős árnyalatait azonban jobb kerülni, mert azok vizuálisan megterhelőek lehetnek, és szemfáradást okozhatnak.

Nyugalmat árasztó kék

A kék tónusok a béke és a csend színei. Segítenek ellazulni, nyugtató hatásúak. A kutatások szerint kék környezetben lelassul a légzésünk, és kevesebbet pislogunk. Emellett a kék szín a bizalom és a lelki nyugalom érzését is erősíti. Ahol békét és harmóniát szeretne sugározni, ott kék színt használjon.

Érzelmeket kiváltó piros

A piros szín gyorsan magára vonja a figyelmet, serkentőleg hat, és felgyorsítja a szívverést. Jobb azonban csínján bánni a piros tónusokkal, mivel dühöt és pánikot is kiválthatnak. Ez a vérnyomás növekedésével és a kortizol nevű stresszhormon kiválasztásával járhat. A piros és a sárga színek azonban alkalmasak lehetnek az olyan terekbe, ahol tevékenységre ösztönözni, energizálni kell az embereket. A narancssárga vagy a tompa vörös szín az étkezőkben is megfelelő lehet, mivel a kutatások szerint serkentik az ízérzékelést. A meleg, lágy vörös színek pedig nyugtató hatással vannak a demenciában szenvedő emberekre.

Szín és színesség

A színválasztás kiemelt szerepet játszik a belső terek kialakításakor, a megfelelő szín kiválasztása azonban korántsem egyszerű dolog. Figyelembe kell venni a színesség fogalmát is. Egyszerű magyarázattal élve, színek a zöld és a kék, a színesség pedig ennek a zöldnek és a kéknek az intenzitása. A színesség azt mondja meg, hogy az adott szín mennyire erős vagy intenzív. Ez a kifejezés főként az NCS (Natural Color System®) skálával összefüggésben használatos. A jele „c”, értéktartománya pedig egy 100 fokos skálát ölel fel. Két azonos színességű színnek azonban eltérő lehet a feketesége és a fehérsége. Minél kisebb a színesség, annál közelebb áll az adott szín a szürkeskálához. A 99-es színességű sárga szín erős sárga, az 5-ös színességű viszont szürkébe hajló sárga. Éppen ezért az egymáshoz közel álló színek érzékelése jelentős mértékben eltérhet a színességük függvényében. A kutatások szerint az élénkebb színek erősebb érzéseket váltanak ki – amelyek pozitívak és negatívak is lehetnek.

Kontrasztok a mindennapokban

Tehát a színválasztás befolyásolja az emberek viselkedését a különféle helyzetekben és terekben. A legfontosabb kérdés, hogy kik lesznek a térben, milyen tevékenységet végeznek majd ott, és mit kellene csinálniuk, érezniük ezeknek az embereknek. A színekkel bizonyos irányba terelhetők az emberek, és befolyásolható a viselkedésük. Például a különböző szintű összpontosítást igénylő zónák és a bázisok egységes színsémával határolhatók el. Így könnyebben megtalálhatók, és mindenki számára világos, hogy mi történik az adott zónában. Átgondolt színválasztással fokozható a tér nyugodtsága és áttekinthetősége, és javítható a tájékozódás a térben.

A tájékozódás szempontjából a kontrasztoknak is nagy jelentőségük van. A kontrasztok alkalmasak a felületek kiemelésére vagy elrejtésére. Egy karfa kontrasztos színt kaphat, azt jelezve, hogy fontos funkciót tölt be. Ugyanakkor a fallal azonos színűre festett ajtó beleolvad a környezetébe, azt jelezve, hogy nem ezt az ajtót kell használni. Vagy fordítva: egy kontrasztos színű ajtó egyértelműen jelezheti, hogy „itt kell belépni”. A zónák kijelölése kontrasztos színű szőnyeggel is történhet, amely akár bizonyos típusú tevékenységre is ösztönözhet.

Különféle terek színeinek kiválasztása

office.jpg

Irodák színeinek kiválasztása

 • Színek segítségével elkülöníthetők egymástól a különböző fokú összpontosítást igénylő zónák, és megkönnyíthető a tájékozódás a helyiségekben.
 • A földes árnyalatokból álló színvilág megkönnyíti a helyiségek bútorainak átrendezését anélkül, hogy az megbontaná az általános harmóniát.
 • Ne feledje, hogy a sötét színek elnyelik a fényt, amit megfelelő világítással kell kompenzálni.
 • A figyelemelterelés csökkentése érdekében a nagyobb felületek egyszínűek legyenek; erre a célra nyugodt színeket válasszon.
 • Ne feledje, hogy a fényes felületek visszaverik a fényt, ami bánthatja a szemet.

education.jpg

Oktatási terek színeinek kiválasztása

 • A figyelemelterelés csökkentése érdekében tartózkodjon a minták, a vad színek és a túl sok szín alkalmazásától egy helyiségen belül.
 • A bázisokat és a zónákat jelölje meg színekkel a nagyobb nyugalom és a tájékozódás segítése érdekében.
 • Tudatosan gondolja végig, hogy melyik területre mely színek a legalkalmasabbak – tartsa szem előtt, hogy a világos árnyalatok érzékenyebbek a szennyeződésre, mint a sötétek.
 • Alkalmazzon kontrasztokat a kívánt viselkedés ösztönzése érdekében, például egy kontrasztos színű szőnyeggel könnyen létrehozhat egy hívogató hatású zónát.
 • A nagy felületek helyett inkább a különálló, kisebb belsőépítészeti részletekhez, például a tárolóegységek fogantyúihoz adjon színt. Ez hosszú távon fenntarthatóbbá és rugalmasabbá teszi a belső teret, és minimalizálja a vizuális benyomásokat.

care.jpg

Egészségügyi terek színeinek kiválasztása

 • Kerülje a pasztellszíneket, mivel az idősebb emberek szeme nem képes ugyanolyan intenzitással érzékelni a színeket, mint a fiatalabbaké.
 • Tudatosan alkalmazzon kontrasztokat a színsémában, hogy megkönnyítse a tájékozódást a terekben és a bútorok között.
 • Kerülje az olyan mintákat, amelyeket a demenciában szenvedők zavaróként érzékelhetnek, például mintha apró rovarok nyüzsögnének körülöttük.
 • A háttérből kitűnő, vonzó színű bútordarabok könnyebben észrevehetők, így többet használják őket. Ezzel szemben a fallal azonos színre festett ajtó gyakorlatilag elrejtőzik, azt üzenve, hogy „itt nem szabad belépni”.
 • Világos padlóburkolaton ne használjon sötét színű szőnyegeket, mert a demenciában szenvedők mély lyukakként érzékelhetik őket.

Fedezze fel a holisztikus ergonómiát

„A Kinnarps Color Studio az irodák, iskolák és egészségügyi intézmények számára összeállított anyagválaszték, amelynek középpontjában a fenntarthatóság, a minőség és a harmónia áll. Olyan attraktív anyagokat tartalmaz , amelyeket gondosan kipróbáltak és teszteltek, hogy különböző típusú környezetekben is megállják helyüket. Célunk, hogy olyan választékot biztosítsunk, amely megkönnyíti esztétikum és funkcionalitás közötti harmónia megtalálását. Fa, fém, műanyag és textil, színtónusok és minták, amelyek könnyen párosíthatók egymással és a különböző bútorokkal. "

Christina Wiklund, a Kinnarps AB szín-, anyag- és felületkezelési igazgatója

A színeket illetően forduljon a Kinnarpshoz

A Kinnarps holisztikus szemlélete a színek ergonómiában betöltött szerepéről a tudományon, például a színelméleten és a színpszichológián, valamint az 1940-es évekig visszanyúló, több évtizedes tapasztalatainkon alapul. Ez megnyugtató érzést ad, és előnyt jelent az irodákban, iskolákban vagy egészségügyi környezetben dolgozóknak. Tudjuk, hogy az ergonómia jelentős mértékben javítható azzal, ha nagy hangsúlyt fektetünk a színekre. A színt ugyanolyan fontos elemnek tekintjük, mint a tényleges belsőépítészeti kialakítást. Mivel a legújabb kutatásokra és ergonómiai szakértelmünkre építünk, biztos lehet benne, hogy a Kinnarps színekkel kapcsolatos ajánlásai, tanácsai és termékjavaslatai komolyan megalapozottak. Ergonómiai megközelítésünk átfogó, ugyanakkor részletekbe menő.

Lépjen kapcsolatba velünk

Források:

 • „Färg, ljus och människa – ett miljöpsykologiskt perspektiv” – Rikard Küller
 • „Rummet som färgernas mötesplats” – Monica Billger 
 • „Varmt och kallt i norr och söder” – Maud Hårleman
 • „Forskare och praktiker om färg - ljus – rum” – Karin Fridell Anter
 • „Verkan av färg och ljus – beteenden och reaktioner” – Thorbjörn Laike
 • „The ultimate guide to office color psychology” – Ergonomic Trends 
 • „Fysisk lärmiljö - optimera för trygghet, arbetsro och lärande” – Malin Valsö és Frida Malmgren
 • „Vårdmiljöns betydelse” – Helle Wijk, Morgan Andersson, Anna Bengtsson, Ingegerd Bergbom és Monica Berglund
 • „Färg och ljus för människan - i rummet” – Karin Fridell Anter, Ulf Klarén, Leif Berggren, Monica Billger és Pär Duwe
 • „Work week productivity, visual complexity, and individual environmental sensitivity in three offices of different color interiors” – Nancy Kwallek, Kokyung Soon és Carol M. Lewis
 • „Goethes färglära” – Per Sällström