Be a part of – a csapatnak

Ella Westlund áll a Be part of – a kerekesszékeseknek készülő, inkluzív bútorok mögött.

Amikor Ella Westlund a Beckmans College of Design főiskolai szakdolgozatának írása közben rájött, hogy egyesítheti két életre szóló szenvedélyét, a tervezést és a megváltozott képességű emberekkel való munkát.

„Down-szindrómás húgommal együtt nőttem fel, így ez a világ mindig is természetes része volt az életemnek. Amint lehetőségem nyílt rá, megváltozott képességű embereknek szóló művészeti tevékenységekkel kezdtem foglalkozni, amit nagyon szeretek, és még ma is csinálok.”

Ella visszaemlékszik arra, hogy gyermekkorában hogyan kísérte el a húgát egy Korallen nevű élményközpontba, amelyben különféle témájú szobák voltak, ahol mindent megérinthetett, és különböző textúrákat érezhetett. Amikor tehát eljött az idő, hogy elkezdjen dolgozni a szakdolgozatán, Ella engedélyt kért, hogy visszamehessen  kutatás és inspirációszerzés céljából.

„Felfedeztem, hogy bár a gyerekek közül sokan használnak kerekesszéket, a családi szobában, ahol más szülőkkel és gyerekekkel találkoznak, nincs megfelelő hely az ilyen széknek. Mivel sok fontos találkozó zajlik ott a szülők és a gyerekek, valamint más családok között, szerettem volna könnyebbé tenni ezeket az alkalmakat.”

Be a part of, az itt látható háromszemélyes kanapé a két ülés között helyet hagy egy kerekesszéknek.

Ebből az igényből merült fel a Be a part of ülőbútor ötlete, amely helyet hagy a kerekesszéknek a két ülés között, így ugyanolyan magasságban végződik. Ideális azoknak a szülőknek is, akik nehéz témákról szeretnének beszélgetni, mert szemtől szemben ülhetnek. A projekt olyan sikeres volt, hogy az NC úgy döntött, együttműködik Ellával, hogy késztermékké fejlessze azt, amely segíthet befogadó terek létrehozásában.

 „Olyan dolgot akartunk alkotni, ami sokat jelenthet valakinek. Egy olyan termék, amely megváltoztatja a nyilvános terekről alkotott elképzeléseinket. Egy hely, ahol mindenki befogadottnak érzi magát.”

És mit szól a kishúgod a kanapédhoz?

„Bár ő maga nem használ kerekesszéket, nagyszerűnek tartja. És mindezt neki köszönhetem. Azt, hogy kapcsolatba kerültem ezzel a fantasztikus világgal, szóval a húgom nélkül sosem jött volna létre ez a kanapé.”

nc-product-beapartof-855-856-858-9285.jpg

nc-product-beapartof-855-856-858-9490.jpg

nc-product-beapartof-855-856-858-9255.jpg

Inkluzív design

„Egy olyan terméket akartam létrehozni, amely megváltoztatja a nyilvános terekről alkotott elképzeléseinket.”

Ella Westlund