Fedezze fel, hogyan alakíthatja át az állítható magasságú íróasztal a munkanapját

Mivel a trendek azt mutatják, hogy napközben egyre több időt töltünk ülő helyzetben, soha nem volt ennyire kézenfekvő, hogy mérlegeljük az állítható magasságú íróasztal előnyeit. Vegye szemügyre közelebbről, hogy mit tehet a munkahelyi hatékonyságért, a személyes jó közérzetért, és bármely vállalkozás egészségügyi-gazdasági profiljáért.

Az uniós országokban szellemi munkát végző dolgozók körében végzett kutatások egyértelműen azt mutatják, hogy egyre inkább „sit still“ (ülő munkát végző) társadalommá válunk. A vezetők között a megkérdezettek 17%-a több mint 8,5 órát tölt ülve. Ez a szám 19%-ra emelkedik más, szellemi munkát végző dolgozók körében. Sajnálatos módon a fiatalabbak körében a számok még magasabbak. A 15-24 évesek 51%-a valószínűleg többet ül 5,5 óránál, szemben az idősebb generációk 38-41%-ával. Ezen statisztikák egészségügyi következményei sajnos már jól ismertek. Az elhízás, szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség növekvő mértéke mind annak az ülő munkát végző életmódnak a következménye, amelyet egyre inkább élünk.

A megoldás kidolgozása a probléma megértésével kezdődik. Nézzük meg, hogy a túl hosszú ideig tartó ülés miért lehet rossz számunkra.

Mi történik ha túl sokáig ülünk egyhelyben?

Az embert mozgásra, nem pedig egy helyben ülésre teremtették. A gerincoszlopunk csigolyái, az izmaink és a keringési rendszerünk mind megkövetelik a mozgást, hogy fejlődjenek és megőrizzék egészségüket. Vegyük például a gerincünket. Összekapcsolja a fejünket és a medence területeit, és az álló testhelyzetet támogatja. Védi az agyat a rázkódástól és megakadályozza a vérrögök kialakulását. Ami a legfontosabb, hogy olyan a formája, hogy mozgatható és rugalmas legyen. Más szóval, nem arra tervezték, hogy hosszú ideig egyetlen rögzített pozícióban maradjon. Tanulmányok kimutatták, hogy az állítható magasságú íróasztal használata segíthet az ilyen problémák ellensúlyozásában. Tehát a kérdés az, hogy miért nem használjuk ki még mindig teljes mértékben az általa nyújtott előnyöket?

„A tanulmányok azt mutatják, hogy az állás jelentősen csökkenti a fájdalmat és a mozgásszervi kellemetlenségeket deréktájon.“

Jenny Hörberg, a Kinnarps AB globális kínálati és terméktervezési igazgatója

Hogyan hat a testünkre a folyamatos ülés

 • 1. Fejfájás, csökkent koncentráció
 • 2. A nyak és a vállizomzat izomzata megfeszül
 • 3. Csigolyák kopása
 • 4. Légzési mehézségek
 • 5. Szívproblémák, emésztési panaszok, gyomorfájdalom
 • 6. Fenéktáji fájdalom
 • 7. Lábfej problémák
 • 8. Keringési rendellenességek

Befektetés a jó közérzetbe

Skandináviában az állítható magasságú íróasztalok már több évtizede jól ismert részét képezik az irodabútorok termékpalettájának. A Kinnarps az egyik első olyan cég volt az ágazatunkban, amely felismerte, az álló és az ülő testhelyzet kombinálásának egészségügyi előnyeit. Évtizedekkel később azonban az állítható magasságú íróasztal még mindig szokatlan látványt nyújt más európai országokban. Ugyanakkor az irodai vezetők, a humánerőforrás-osztályok és a munkavállalók jólétéért felelős más munkakörök felismerik, hogy érdemes az állítható magasságú íróasztalokba fektetni, mivel az egészségügyi előnyei egyértelműek – ez a meglátás gyakran csak azután lesz világos, miután rájönnek, hogy az állás vagy az ülés valójában pozitív, és fizikai előnyökkel jár. 

A passzivitás átalakítása aktivitássá

Akár mozdulatlanul áll, akár aktivizálja magát –  mindeközben pedig hatékonyan dolgozhat. Ez a kihívás és annak leküzdése hosszú ideig a Kinnarps termékfejlesztési folyamatának fontos részét képezte. Az elképzelés lényege, hogy bútoraink és egyéb megoldásaink „beépített“ mozgást tesznek lehetővé. Ez alatt azt értjük, hogy úgy vannak kialakítva, hogy a funkcionalitás ösztönözze a fizikai mozgást. Irodaszékeink kiváló példái ennek. Az állítható magasságú íróasztal esetében ez a funkció egyszerűen, de hatékonyan bizonyítja, hogy anélkül mozoghat és élvezheti az egészség előnyeit, hogy bárhová menne.

„Lakberendezési megoldásaink és bútoraink tervezése a mozgás ösztönzésére buzdítanak. Ezt úgy érjük el, hogy olyan jellemzőkkel és funkciókkal tervezzük őket, amelyek lehetővé teszik és ösztönzik a fizikai mozgást.“

Jenny Hörberg, a Kinnarps AB globális kínálati és terméktervezési igazgatója

A mozgás művészete – anélkül, hogy bárhová mennénk

Létezik néhány nagyon egyértelmű módja annak, hogyan ösztönözheti a mozgást az irodában. Helyezze a nyomtatótermet vagy a kávégépet kissé távolabb a munkaállomásoktól. Ez azonban logisztikai szempontból nem mindig lehetséges, és nem oldja meg az alapvető problémát – mit tehetünk tehát azért, hogy ne maradjunk túl hosszú ideig ugyanabban a testhelyzetben, úgy, hogy nem iktatunk közbe rendszeres szüneteket, és nem szakítjuk meg a koncentrációt és a hatékonyságot? Ez az a pont, amikor az állítható magasságú íróasztal szerepet kaphat.

Az állítható magasságú íróasztal egészségügyi előnye abból ered, hogy fantasztikusan hatékony eszköz a testmozgás ösztönzésére és elősegítésére. A munkanap ülő és álló testhelyzetre történő felosztása igazolt egészségügyi előnyökkel jár. Például próbálja álló helyzetben állítani az íróasztal magasságát, hogy a kar pozíciója kismértékben módosuljon. Ez biztosítja, hogy a nyaka, a gerince és a válla nem marad túl hosszú ideig statikusan egy helyben, ezzel segítve a véráramlás javítását és az izommerevség, a fáradtság és a fejfájás megelőzését. Ezen mozdulatokat az íróasztala magasságában is elvégezheti, ha módosítja az egér és a billentyűzet elhelyezését, illetve a monitor szögállását vagy pozícióját. A testtartás finombeállításának támogatói valamennyien a testmozgás azon típusát javasolják, amelyet a kutatások javasolnak, és amelyet nem végzünk eleget.

Legjobb tippjeink az állítható magasságú íróasztalok felhasználói számára

1.

Egészítse ki állítható magasságú asztalait kis digitális kijelzővel, amely mutatja a padlótól számított magasságot. Így az asztal használói vagy a felhasználók könnyen láthatják és tökéletesen a magasságukhoz állíthatják azt.

2.

Válasszon az állítható magasságú íróasztalhoz programozható kézivezérlőt, amellyel előre beállíthat egy adott magasságot. Ez lehetővé teszi a kívánt magasságba történő egyszerű és gyors mozgatást. Ezen felül még a hagyományos kézivezérlővel is  lehetősége van akár egy maximális magasság (álló helyzethez), és egy minimális magasság (ülőhelyzethez) történő beállítására. Ezáltal a felhasználó ülésből gyorsan állásra válthat anélkül, hogy finomhangolásra lenne szükség.

3.

Alakítson ki egészséges munkahelyi szokásokat arra vonatkozóan, hogy az álló és az ülő testhelyzet közötti váltás miként történjen. Például közvetlenül ebédidő előtt, miért ne emelhetné az íróasztalt álló pozícióba, hogy természetesnek érezze az állást, amikor a szünet után visszatér? A telefonhívások kezdeményezése vagy fogadása során történő felállás szintén nagyszerű módja a változatosság ösztönzésének. Viszont azt javasoljuk, hogy ne álljon egyfolytában 20 percnél hosszabb ideig, bár ideális esetben gyakrabban is érdemes ezt megtennie.

4.

Használja ki a digitális megoldások előnyeit. Számos alkalmazás áll rendelkezésére, amelyek segítenek kialakítani és fenntartani az egészségesebb munkahelyi szokásokat oly módon, hogy egyszerű emlékeztetőket küldenek a pozícióváltoztatásra vagy akár egy rövid sétára.

5.

Ha lehetősége van rá, akkor sétáljon kényelmes tempóban egy futópadon, miközben az íróasztalánál dolgozik. Akár a munkatársait is versenyre hívhatja, hogy eldöntsék, ki járja be a legnagyobb távolságot egy adott napon vagy héten. 

Az egészséges emberek boldog emberek

Az egészséges munkahelyi szokások felismerése és kialakítása alapvetően befolyásolhatja közérzetünket. Az állítható magasságú íróasztalra úgy kell tekinteni, mint amely lehetővé teszi ezen jó szokások kialakítását. Függetlenül attól, hogy Ön ül vagy áll a nagyon finom, apró mozgások aktivizálják testét és hosszú távon is ellensúlyozzák a túl hosszú mozdulatlanság okozta egészségügyi kockázatokat. Ezek az egészségügyi előnyök önmagukban is fantasztikusak – pláne, hogy az egészséggel kapcsolatos előnyök gazdasági előnyökkel is járnak. Ez csak olyan személy, vállalkozás vagy szervezet számára lehet pozitív hatású, aki egyetért azzal, amit mi a Kinnarpsnál vallunk – hogy a fenntartható emberek éppen olyan értékesek, mint a fenntartható termékek.

A munka közbeni mozgás és a testhelyzet-változtatás csupán egy része az ergonómia holisztikus megközelítésének. Tudjon meg többet arról, hogy a Kinnarps holisztikus nézőpontból hogyan tekint az ergonómiára, és hogy ez hogyan segítheti az Ön vállalkozását.

Fedezze fel a holisztikus ergonómiát

Források

 • European Opinion Research Group. Special Eurobarometer 472 – Sport and physical activity. European Commission. 2018. https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2164
 • López-Valenciano, A., Mayo, X., Liguori, G. et al. Changes in sedentary behaviour in European Union adults between 2002 and 2017. BMC Public Health. Vol. 20, no.1206, 2020. https://doi.org/10.1186/s12889-020-09293-
 • Chambers, April & Robertson, Michelle & Baker, Nancy. (2019). The effect of sit-stand desks on office worker behavioral and health outcomes: A scoping review. Applied Ergonomics. No.78:37-53, 2019. doi: 10.1016/j.apergo.2019.01.015.

Kapcsolódó termékek