Hogyan csábíthatók vissza a munkavállalók az irodába?

A munkavégzési módok változása a hibrid világban új igényeket támaszt a munkahellyel szemben. Figyelembe véve a modern technológia által kínált lehetőségeket, hogyan kell úgy tervezni az irodát hogy a munkavállalók lássák az előnyeit és az értékét?

Napjainkban minden eddiginél több szó esik az irodatér fontosságáról és kialakításáról. Az innovációra, kreativitásra, problémamegoldásra és hatékonyságra való törekvés mellett sok szervezet számára kulcsfontosságú a munkavállalók egészségének, jóllétének és elégedettségének előmozdítása. Ezért a munkamódszerektől, az irodai elrendezéstől és munkafolyamatoktól kezdve a technológián át a munka és a magánélet egyensúlyáig mindent alaposan megvizsgálnak. Emellett pedig egyre fontosabbá válik nemcsak a munkavállalók megtartása, hanem az újak bevonzása is. Ebben az iroda fontos szerepet játszik a kultúra hordozójaként, központként és olyan helyként, ahol a szervezet arculata és értékei tükröződnek. A léc azonban magasabbra került, az iroda immár kénytelen az otthonnal rivalizálni.

Az attraktív iroda létrehozásának leggyakoribb buktatói

„A leggyakoribb buktató kétségkívül az, hogy azonnal a megoldást keressük, ahelyett hogy előbb azonosítanánk és elemeznénk a tényleges igényeket” – mutat rá Henrik Axell. A változáskezeléssel és igényelemzéssel foglalkozó szakértő segít a szervezeteknek olyan környezetet létrehozni, amely előmozdítja a jóllétet, a hatékonyságot és a termelékenységet. Henrik Axell szerint számos szervezetet sodor magával az a trend, amely szerint az irodát közösségi tereket kínáló találkozóhelyként kell kialakítani, mert ez vonzza a munkavállalókat – közben azonban megfeledkeznek arról, hogy az önálló, fókuszált munkavégzéshez is biztosítani kell a megfelelő tereket. Ha a munkavállaló nem talál magának ilyen teret az irodában, akkor inkább otthonról akar majd dolgozni. Egy iroda csak akkor lesz vonzó, ha esztétikus a megjelenése, ÉS egyúttal minden feltételt biztosít a munkavállalók számára ahhoz, hogy a lehető legjobban végezzék el feladataikat.

A sikeres iroda úgy van kialakítva, hogy az egyéni és az együttműködésen alapuló munkát is támogassa. Az azonban, hogy az irodatér milyen arányban ad helyet e kettőnek, az adott szervezet igényeitől függ. Nem létezik univerzális megoldás, amely minden esetben megfelel. A szociális kötődés és a fókuszált munka közötti megfelelő egyensúly megtalálása elengedhetetlen a virágzó, produktív munkahely megteremtéséhez.

Square_henrikaxell.jpg

Henrik Axell, Head of Workplace Strategy, Kinnarps AB

A sikeres iroda úgy van kialakítva, hogy az egyéni és az együttműködésen alapuló munkát is támogassa.

A munkavállalók számára vonzó iroda kialakításának kulcsa

„A Kinnarps módszertana és a Next Office® szükségletelemzés segítségével végrehajtott 350 munkahelyi változtatás révén a munkahelyek kialakítása terén szerzett sokéves tapasztalatunk azt mutatja, hogy a jól elvégzett előkészítő munka sikerre vezet” – hangsúlyozza Henrik Axell. A lényeg az egyedi igények és munkavégzési szokások feltérképezése. Ez teremti meg az alapot a legjobb és az igényeknek leginkább megfelelő megoldás létrehozásához.

A Next Office® segít értékes ismereteket és adatokat gyűjteni az új munkahelyek megtervezése előtt. Speciális fejlesztésű eszközök segítségével vezetjük végig a menedzsmentcsapatot a projekt jövőképének, céljainak és keretének kidolgozásán. Workshopok, előadások és internetes felmérések segítségével feltérképezzük az igényeket és a munkamódszereket, jól átgondolt módon bevonva a személyzetet. Előre gondolkodunk, és nyitottak vagyunk az ahhoz leginkább hozzájáruló új ötletekre, hogy az iroda előnyöket és értéket kínáljon.