Hogyan hat ránk a munka közbeni zaj?

A kutatások szerint az akusztikus környezet a közérzetünket és a teljesítményünket is befolyásolja. Éppen ezért a munkakörnyezet kialakításakor a zajt is számításba kell venni mint fontos tényezőt, bármilyen megoldású vagy típusú irodáról is legyen szó. A kiegyensúlyozott zajszintű munkahely megalapozza a jó közérzetet és a sikeres munkavégzést. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy miként működik és hogyan hat ránk a zaj.

Mi a hang?

A hang a levegő rezgése, amit rendszerint hullámokkal ábrázolnak. A kemény felületek, például a sima fal, padló, mennyezet és a fényezett elemek a hanghullámokat visszaverve kellemetlen visszhangot okoznak a helyiségben. Ezért a helyiségek akusztikus megoldásainak kidolgozásakor rendszerint az utózengési időt mérjük – ez az ahhoz szükséges idő, hogy a hang szintje 60 dB-lel csökkenjen az eredeti szinthez képest. Tehát ahhoz, hogy egy helyiségben kellemes akusztikus környezetet teremtsünk, nemegyszer javítanunk kell a kemény felületek hangelnyelő képességét, vagy tompítanunk kell a hanghullámokat, hogy az utózengési időt lerövidítsük.

Honnak tudhatjuk, hogy a zajszint túl magas?

A legtöbben valószínűleg tisztában vannak vele, hogy a hangerősséget decibelben mérjük. De mikor túl magas a zajszint az irodában? Ez bizonyos mértékig szubjektív kérdés, az emberek zajjal szembeni érzékenysége nem egyforma. Ugyanakkor szép számmal áll rendelkezésre kutatás és iránymutatás ebben a témában, amelyeket érdemes ismernünk. Például azt, hogy 65 dB mellett nagyobb a szívroham veszélye. Az irodákban általában éppen ilyen a zajszint. Az irodai dolgozók 40%-a már 55 dB-nél is úgy érzi, hogy nehezebben összpontosít.

15 dB

Levélsusogás

30-35 dB

Könyvtár

Tudnivaló
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ilyen zajszintet javasol a kórházakban és az osztálytermekben

50-55 db

Csendes iroda

Tudnivaló
Az irodai dolgozók 40%-a koncentrálási nehézséget tapasztal

Egészségi hatás
Magasabb vérnyomás, alvászavarok, nagyobb kockázattal jelentkező szív- és érrendszeri betegségek

65 dB

Zajos iroda

Tudnivaló
Átlagos zajszint az osztálytermekben és az irodákban

Egészségi hatás
Nagyobb a szívroham kockázata

70-85 dB

Utcai forgalom

Tudnivaló
Számos országban törvény írja elő a hallásvédő eszköz használatát hosszabb zajkitettség esetén

Egészségi hatás
Maradandó hallásvesztés és magasabb koleszterinszint

Az akusztikus környezet és a munkateljesítmény

Az erősebb munkahelyi zaj gyakran zavaró hatású, és megnehezíti a koncentrálást. Például egy kutatás kimutatta, hogy romlik a teljesítőképességünk, ha az általunk végzett munkához nem kapcsolódó, jól hallható és érthető beszélgetések folynak a közelünkben. Háromféle környezetet teszteltek és hasonlítottak össze:

  • egyéni irodát csukott ajtó mellett;
  • megfelelő akusztikus megoldásokkal rendelkező egyterű irodát; és
  • akusztikus megoldások nélküli egyterű irodát.

Az eredmények egyformán jó teljesítőképességet mutattak a megfelelő akusztikus megoldásokkal rendelkező egyterű iroda és a csukott ajtós egyéni iroda esetében, míg a tervezett akusztikus megoldásokkal nem rendelkező egyterű irodában csökkent a teljesítmény. Ebből az következik, hogy a közelünkben zajló beszélgetések érthetőségének csökkentésével javíthatók az munkavégzés körülményei. A nagyobb összpontosítást igénylő munkához hangelnyelők és térelválasztók segítségével olyan zónák alakíthatók ki, ahol nincsenek zavaró beszélgetésből származó és egyéb zajok, ugyanakkor a tér nyitottsága sem vész el teljesen.

Milyen hatással van a zaj az egészségünkre?

A magas zajszint az irodában nem csupán a koncentrálási és a teljesítőképességünket befolyásolja. A kutatásokból az is kiderül, hogy van, aki stresszként éli meg munkakörnyezete zajosságát, és ez szív- és érrendszeri betegségek, illetve magas vérnyomás kialakulásához vezethet. A zajszint és az ergonómia között is sikerült kapcsolatot találni. Egy, a Journal of Applied Psychology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint egy kutatásban azt vizsgálták, hogyan hat az irodai dolgozókra a kis intenzitású zaj a csendes környezettel összehasonlítva. Bár teljesítménybeli eltérést nem mutattak ki, kiderült, hogy a zajos környezetben tartózkodó tesztcsoport tagjai kevésbé érezték szükségesnek a testhelyzetük változtatását munka közben. A csendesebb környezetben dolgozók jóval gyakrabban módosították székük és lábtámaszuk beállítását. Vagyis a zajos környezetben dolgozók ergonómiája lényegesen rosszabb volt. Azt is kimutatták, hogy a huzamosabb ideig tartó kis intenzitású zaj növeli a stressz-szintet.

Hogyan alakítható ki egészséges akusztikus környezet az irodában?

A szervezet jellegéből és a munkavégzés módszeréből kiindulva különböző zónákra kell osztani az irodát, amelyek megfelelnek az egyes tevékenységtípusoknak. Mindig rendelkezésre kell állnia olyan nyugodt, csendes helynek, ahol a kollégák beszélgetése nem zavarja a munkát. Ugyanakkor a beszélgetést és az együttműködést támogató helyekre is szükség van. Szem előtt kell tartani, hogy az emberek személyisége különbözik, akárcsak az igényeik. A dolgozók meghallgatása, bevonásuk a folyamatba gyakran az egyik legfontosabb tényező a mindenki megelégedésére szolgáló akusztikus környezet kialakításában. Ehhez egyszerű és hatékony lehetőséget kínálnak a hangelnyelő, illetve zajcsökkentő térelválasztók. A padlón álló, összekapcsolható térelválasztókkal például gyorsan külön helyiséget lehet létrehozni a helyiségben, az egyterű iroda közepén. Az iroda ily módon rugalmasan a különböző igényekhez és szituációkhoz igazítható. A rögzített fali térelválasztók hatékonyan veszik fel a küzdelmet a zajjal, javítva az egész iroda akusztikus környezetét. Polcokkal, kiegészítőkkel, egyéni színválasztással személyesebb környezet alakítható ki, így az akusztikus környezet mellett az egész iroda kellemesebbé tehető.

Az emberek zajjal szembeni érzékenysége eltérő, a mai irodáknak azonban mindenki – és minden szituáció – igényeit ki kell elégíteniük. Pontosan ebből az okból jelent jó megoldást a tevékenységalapú iroda: egy rugalmas, dinamikus munkahely, ahol minden tér egy konkrét tevékenységtípushoz van optimalizálva akusztikailag. Az ilyen környezetet kialakító cég nagyobb eséllyel javíthatja a teljesítményt és a közérzetet az irodában, ami hosszú távon pedig a nyereségességben is jelentkezik. Egyszóval a megfelelő akusztikus környezet létrehozása okos beruházásnak tekinthető, amely a gyakorlatban hosszabb távon térül meg.

Kinnarps Next Office®


Kutatás, stratégia és tanácsadás az ideális iroda megteremtéséhez

Next Office koncepciónk számos különféle elemből áll – digitális eszközök, workshopok és elemzések segítségével egy olyan új munkakörnyezet alapjait fektetjük le, amely tökéletesen alkalmazkodik a felhasználókhoz. Ez a környezet támogatja a nap folyamán végzett különböző tevékenységeket, a nagy koncentrációt igényelő egyéni munkát éppúgy, mint a közösen végzett tevékenységeket.

Tudjon meg többet

Haapakangas, A., Haka, M., Keskinen, E.O., & Hongisto, V.O. (2008). Effect of speech intelligibility on task performance-an experimental laboratory study.
Evans, G.W., & Johnson, D.L. (2000). Stress and open-office noise. The Journal of applied psychology, 85 5, 779-83.
European Commission. (2006). Noise Increases the Risk of Heart Diseases. News Alert, issue 5.

Segítséget szeretne irodája akusztikus környezetének kialakításához?

Forduljon hozzánk!

Kapcsolódó termékek

Vibe

Vibe

Vibe Álló paravánok

144 Színek | 110 Variációk

Fields

Fields

297 Színek | 23 Variációk

Oktav

Oktav

50 Színek | 2 Variációk

Vibe

Vibe

Vibe Akusztikus panel

144 Színek | 27 Variációk

Prim

Prim

Prim elválasztó paravánok

103 Variációk

Point

Point

Vibe

Vibe

Vibe Light asztali paraván

144 Színek | 19 Variációk

Deep Forest

Deep Forest