Jó ergonómia = gazdaságos megoldás

A holisztikus ergonómia jobb munkakörülményeket teremt, ez pedig jobb gazdasági eredményekhez vezet. A terület átfogó kutatása kristálytisztán megmutatja: az ergonómiával, a közérzettel és az egészséggel kapcsolatos kezdeményezések gazdaságilag mindig előnyös befektetések.

Jelentős előnyökre számíthat

Az ergonómia és a gazdaságosság összefügg, mivel mindig hatással vannak egymásra. A munkahelyükön jól teljesítő, egészséges alkalmazottak gazdasági előnyei a legtöbb üzleti vezető és menedzser számára nem szorulnak magyarázatra, a szoros kapcsolat az ergonómiával azonban kevésbé nyilvánvaló. Ha az emberek egy átgondolt ergonomikus megoldásnak köszönhetően jól érzik magukat az irodai, iskolai vagy egészségügyi környezetben, az a mindennapi műveletekben és eredményeikben is látványosan megmutatkozik.
Tény, hogy az ergonómia holisztikus szemléletmódja produktívabbá és hatékonyabbá teszi az embereket. Könnyebbé, kényelmesebbé és egészségesebbé válnak a napi feladatok, és a betegszabadságok is csökkennek. Egy jól működő tér, ahol az emberek elégedettek, és jobban teljesítenek, a munkavállalók megtartását és az új tehetségek toborzását is megkönnyíti.

Elfolyó pénz és idő

Képzelje el, hogy egy 100 munkavállalót foglalkoztató céget vezet. A munkavállalók hetente 15 percet töltenek a megfelelő tárgyalóterem keresésével. Átlagfizetésük 3610 euró. Vagyis Ön évente több mint kilencvenezer eurót költ arra, hogy a munkavállalói megtalálják a megfelelő tárgyalóteret. Mint látjuk, a jelentéktelennek tűnő problémák is komoly gazdasági következményekkel járhatnak. Ha holisztikus szemléletmóddal közelíti meg az ergonómiát, akkor ennél fontosabb dolgokra költheti a pénzét.

A betegszabadságok csökkentése

A szervezeti és szociális szempontból egyaránt jól működő fizikai környezet a betegszabadságok és a munkával kapcsolatos sérülések csökkenését eredményezi. Ez tény. Bármilyen nehézségű munkáról legyen is szó, a jó munkahelyi körülmények és feltételek javítják a munkavállalók egészségét és ezzel a teljesítményt. Gyakorlatilag az összes rendelkezésre álló kutatásból ez derül ki, mivel az emberek országtól és foglalkozástól függetlenül ugyanúgy dolgoznak. A Eurofound (Európai Alapítvány az Élet- és Munkakörülmények Javításáért) tanulmányai szerint a munkavállalók munkaidejük mintegy 3–6%-ában hiányoznak munkahelyükről. Ezt számos tényező okozhatja, a becslések alapján azonban a hiányzás, a betegszabadságot is beleértve, az egyes uniós tagállamokban évente átlagosan mintegy 2,5%-ára rúg az ország GDP-jének. Bár ez csupán egy bonyolult számításból következő becslés, az vitathatatlan, hogy a munkahelyi hiányzás, bármi is az oka, rengeteg pénzbe kerül a társadalomnak.

Jobb egészség – jobb megtérülés

A McKinsey and Company tanácsadó cégnek az S&P 500 vállalatai alapján végzett felmérése szerint a jólétbe és az egészségbe történő beruházás 10 cég közül 8 esetében 6–12 hónapon belül eredményt hoz. A felmérés megerősíti, hogy gyakorlatilag minden cég számára gazdasági előnyökkel jár, ha tudatosan beruház az egészségbe és a jó közérzetbe. Az is kiderül belőle, hogy jelentősen, egyes esetekben akár 18%-kal is növekedhet a forgalom.

A holisztikus ergonómia 5 alapvető eleme

1.

Munkatérelemzéssel azonosítsa, térképezze fel és elemezze a vállalkozás tényleges igényeit a fizikai környezet kialakítását illetően, figyelembe véve a víziót és a munkavégzés módját.

2.

Jól megtervezett és átgondolt módon tájékoztassa és vonja be a munkavállalókat az irodai környezet kialakításába.

3.

Az új vagy meglévő munkakörnyezet kialakításakor készítsen tervet a fontos funkciókkal rendelkező munkavégzési módok, környezetek, zónák és termékek megvalósítására. Valamennyi munkavállalónak tisztában kell lennie a rendelkezésre álló lehetőségekkel és az iroda ergonomikus és optimalizált módon történő használatának módjával.

4.

Készítsen playbookot az iroda használatával kapcsolatos általános iránymutatásokkal és szabályokkal. Ezzel ismerteti a munkahely kívánt működését, és segít fenntartani a szervezet vízióját. A playbook egyúttal az új munkatársak bevezetését is megkönnyíti.

5.

Ne csak új irodai környezet tervezésekor, hanem rendszeresen kövesse nyomon az iroda működését. Ily módon gyorsan elvégezhetők a kiigazítások, ha változtatás szükséges, vagy ha a szervezet megváltozik.

Rugalmasság és jó közérzet

A kutatások és a piaci felmérések szerint az emberek a munka világának két fő összetevőjeként tartják számon a rugalmasságot és a jó közérzetet, ez pedig egy olyan, kézzelfogható dolog, amely biztosítható a holisztikus ergonómiával. Különösen fontos szempont a rugalmasság és a jobb közérzet akkor, amikor gyakorlatilag az egész üzleti világot az foglalkoztatja, hogy milyen lesz és hogyan fog működni a jövő irodája. Ugyanakkor jelenleg számos munkáltató elvárja, hogy a munkavállalók megbízhatók, felelősségteljesek, fegyelmezettek, rugalmasak, stressztűrők, szociálisak, alkalmazkodók, elkötelezettek és problémamegoldó hozzáállásúak legyenek. Ha azonban a rossz ergonómia miatt valahol megbicsaklik a számítás, ez nem várt problémákhoz vezethet. A rossz szék hátproblémákat okozhat, ami fokozott stresszt eredményezhet, a túl magas zajszint akadályozhatja a koncentrációt, és fejfájáshoz vezethet, a toxikus kultúra miatt pedig a munkavállaló betegszabadság mellett dönthet a munka helyett. A felsorolást hosszan folytathatnánk, hiszen a holisztikus világban minden egyes tényező hatással vannak valami másra.

A megfelelő környezet javítja az egészséget

Az emberekre negatív hatással lévő, leggyakrabban észlelt egészségi problémák a hát-, izom- és nyakfájás. A fejfájás és a szemfáradás ugyancsak gyakori probléma. A foglalkozási és a korcsoportok közötti jelentős eltérések ellenére is nyilvánvaló, hogy lényegében minden egészségi probléma szorosan kapcsolódik a fizikai és társadalmi környezethez. A holisztikus ergonómia, ha nem is jelent mindenre gyógyírt, bizonyíthatóan javítja a közérzetet. Jelentős hatással van az olyan dolgokra, mint az általános egészség, az elkötelezettség, a kreativitás, az energia és a produktivitás.

Megszakítások

A munka különféle okokból történő megszakításai számos munkahelyen jelentenek komoly problémát, és kedvezőtlen hatással vannak a hatékonyságra. Éppen elég, ha megszólítunk valakit, aki éppen a munkájára koncentrál az asztalánál. A kutatások szerint a megzavart személy akár négyszer hatékonyabb lehetett volna, ha nem szakítják meg a munkában. Ugyanebből a kutatásból az is kiderül, hogy ez például nehezebben érthető és barátságtalanabb e-mailek formájában és általában a hibák megkétszereződésében is megnyilvánul. Ennek az az oka, hogy az ember megpróbálja kompenzálni a megszakításokat, aminek fokozott stressz, frusztráció és kapkodás az eredménye. Ha ez állandósult probléma, akkor számos negatív következménye lehet a kiégéstől a munkahelyi kultúra romlásáig. Ezért az ergonomikus megoldások és a környezet kialakításakor nem hagyhatók figyelmen kívül az emberek eltérő igényei. Van, akinek nyugalomra és csendre van szüksége, amibe a megfelelő bútoroktól és színösszeállítástól kezdve a jó vezetésig és kultúráig minden beletartozik. És természetesen a másik oldalról sem szabad megfeledkezni. A holisztikus megközelítésnek azokra is ki kell terjednie, akiknek szükségletük az állandó párbeszéd.

A statikus ülés kockázatai

Általánosságban nézve, a hátfájás a fő oka annak, hogy az emberek nem tudnak optimális módon dolgozni és elvégezni mindennapi tevékenységeket. A túl kevés mozgásból és a rossz kialakítású székeken történő túl sok statikus ülésből eredő hátproblémák a teljesítmény romlásához, hosszan tartó depresszióhoz és betegség miatti hiányzáshoz vezethetnek. Szoros kapcsolat van a hosszú, statikus ülés és számos egészségi probléma, például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a porckorongsérv és a rák bizonyos típusai között. A statikus ülés az izmokra, az inakra, az ínszalagokra, a porcokra és az idegekre egyaránt hatással van.

54% nem találja a megfelelő munkavállalót

A tanulmányok szerint a világ munkáltatóinak több mint fele (54%) tapasztal nehézségeket a megfelelő munkavállalók toborzása terén. Ez a szám az elmúlt évtizedben megkétszereződött. Ennek számos tényező áll a hátterében, de az világosan látszik, hogy az irányítás kicsúszott a munkáltatók kezéből. Az emberek számára a bérek, a rugalmasság és a munkahelyi kihívások érzése a legfontosabb, bár ezek a tényezők nem vizsgálhatók önmagukban. Ennek viszont az az alapja, hogy az emberek rendkívül nagyra értékelik a csapatszellemet, a jó közérzetet, kultúrát és vezetést. A modern munkavállalók olyanok, mint a modern fogyasztók: felhasználói élményre vágynak a munkahelyükön. És itt lép színre a holisztikus ergonómia. A megfelelő fizikai, szervezeti és szociális tényezők fényesebb jövőt vetítenek elénk. A nagyobb mértékű egyéniesség és befogadás alapjainak megteremtése segíti a megfelelő kompetenciával rendelkező munkavállalók megtalálását, miközben erősíti a szervezet egészének márkáját. 

Az ergonómia egyszerű számítás

A Kinnarps holisztikus szemléletmódja a tudományon és a piac szükségletein alapul, emellett pedig kiterjedt tapasztalatainkra épül. Megnyugtató érzést ad, és előnyt jelent az irodákban, iskolákban vagy egészségügyi környezetben dolgozóknak. A lényeg, amivel tisztában vagyunk: nagymértékben javítja az ergonómiát, ha nem a részletekre, hanem az egészre fektetjük a hangsúlyt. Ha holisztikus szemléletmóddal ruház be a környezetbe, akkor az ergonomikus mozaik minden darabja a helyére kerül. Figyelmet kapnak a fizikai szempontok, úgymint a bútorok, az elrendezés, a levegő, a hőmérséklet, a fény, a színek, az anyagok, a hang és a mozgás. És óriási lehetőségei vannak arra is, hogy a kívánt irányba terelje a szervezeti és a szociális tényezőket, például a kultúrát, a vezetést, az egyéniességet, a befogadást, a viselkedést és az etikettet. Mindezek együtt jelentős hatással vannak az általános élményre és a pénzügyekre is. Szívesen segítünk!

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

Fedezze fel a holisztikus ergonómiát

Források

 • “Absence from work”, Eurofound
 • “European Company Survey 2019”, Eurofound
 • “6th European Working Conditions Survey”, Eurofound
 • “Back pain facts and statistics”, American Chiropractic Association
 • “What workers want in 2020”, Manpower Group
 • “Employment Outlook Survey Q3 2021”, Manpower Group
 • “The Cost of Interrupted Work: More Speed and Stress”, University of California
 • “Arbetsmiljöns betydelse för ryggproblem” (“The importance of the work environment for back problems”), the Swedish Agency for Health Technology Assessment and Assessment of Social Services
 • “Organizational health: A fast track to performance improvement”, McKinsey & Company
 • “Prolonged static sitting at work: health effects and good practice advice”, European Work Environment Agency
 • “Sittande, stående och gående arbete” (“Sitting, standing and walking work”), Swedish Work Environment Authority