Kiegyensúlyozott munkavégzés a megfelelő akusztikai környezetben

A rossz akusztikai környezet nem csak frusztrációhoz vezet, hanem a munkahelyi termelékenységre és kreativitásra is rossz hatással lehet. Útmutatást adunk ahhoz, hogyan alakíthat ki akusztikailag komfortos tereket, az iroda elrendezésétől vagy típusától függetlenül.

Az irodai hangkörnyezet egyaránt hatással van arra, hogyan érezzük magunkat és hogyan teljesítünk. Valószínűleg mindenki volt már olyan helyzetben, ahol a zavaró környezeti zaj megnehezítette a koncentrációt. A rossz akusztikus környezet nem csak frusztrációhoz vezet, hanem hatással lehet a termelékenységre és az általános jó közérzetre is a munkahelyen. A jó akusztikába való befektetés tehát fontos része az egésznek, amikor az irodai belső tereket tervezzük, függetlenül az elrendezéstől vagy az iroda típusától. A kiegyensúlyozott zajszintű munkahely megalapozza a jó közérzetet és a sikeres munkavégzést egyaránt. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy miként működik és hogyan hat ránk a zaj.

A jó akusztikai környezetre a legjobb kilátások akkor érhetők el, ha a tervezés korai szakaszában a teremakusztikára összpontosítunk. A helyiségek akusztikai álmennyezettel és hangelnyelő padlóburkolattal való felszerelése mindig kifizetődő befektetés. Az akusztikus környezet tovább javítható kárpitozott bútorokkal, hangelnyelőkkel, függönyökkel, szőnyegekkel, hangelnyelő asztallapokkal és görgős bútorokkal. A lágy anyagok gondoskodnak a kellemes érzésről, és elősegítik a nyugodt viselkedést.

Olyan helyiségekben, ahol kemény felületek vannak, a hang ideoda pattog, és hosszú a visszaverődési ideje. A visszaverődési idő a helyiségben lévő visszhang mértékegysége, ami például úgy mérhető, hogy hangosan tapsolunk, majd megmérjük, mennyi időbe telik, amíg a hang elhalkul. A magas zajszintet elsősorban az emberi beszéd okozza, és attól függően, hogy mire használják a helyiséget és hogyan tervezték meg, különböző visszaverődési idők javasoltak. A 0,4–0,6 visszaverődési idő jó referenciaérték. Általánosságban elmondható, hogy minél fontosabb a beszéd megértése, annál rövidebb legyen a visszaverődési idő.

Sok irodahelyiségnek képesnek kell lennie arra, hogy különböző típusú tevékenységekre, egyéni és közös munkára egyaránt alkalmas legyen. Ez azt jelenti, hogy a belsőépítészeti kialakítást úgy lehet személyre szabni, hogy minden tevékenységhez megfelelő akusztikai környezetet biztosítson. Az is fontos, hogy az irodát különböző koncentrációjú zónákra osszuk fel, és világos szabályokat állapítsunk meg a különböző területek használatára vonatkozóan. A nyitott tereket kisebb zónákra lehet osztani paravánfalakkal, tárolómegoldásokkal, magas háttámlájú bútorokkal vagy textíliákkal, amelyek korlátozzák a hang terjedését.

Square big_akustik.jpg

A kiegyensúlyozott zajszintű munkahely megalapozza a jó közérzetet és a sikeres munkavégzést egyaránt. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy miként működik és hogyan hat ránk a zaj.

A hang befolyásolásának különféle módjai

A rossz akusztikai környezetet több tényező is okozhatja. Az épületen belülről érkező zajok, például a környező területekről érkező beszélgetések és nyüzsgés, a bútorok csikorgó zaja vagy a szekrények nyitása és zárása. További zavaró zajok lehetnek a ventilátorok, a technika és a világítás búgása, vagy a liftek hangja. A zavaró külső zajok közé tartozhatnak a közlekedés zajai is.

Szétszórás Icon_diffuse.png

A hanghullámok széttöredezése és irányának megváltoztatása. Könyvespolcok, növények, térelválasztó falak vagy szabálytalan formájú tárolómegoldások használata.

Csökkentés Icon_reduce.png

Csökkentse vagy zárja ki a zajt. Hangelnyelő asztallapok, szőnyegek, függönyök, görgők használatával bútorokon, válaszfalakon és lágyan záródó fiókokon.

Top Image_akustik2.jpg

A Space tárolókínálat modulok, színek és anyagok széles választékában kapható, amelyek igény szerint kombinálhatók. Az ábrán kiegészítő hangelnyelők láthatók.

kin-product-vibe-vflex420w-vnb139-vhook-vmi-vbag4--24200.jpg

kin-product-vibe-vfh816-vfh814-vfh1214-36135.jpg

kin-product-vibe-18241.jpg

A Vibe családot alkotó különféle hangelnyelő és zajcsökkentő, padlón álló, fali, mennyezeti és asztali paravánok lehetőségek végtelen sorát kínálják a jó ergonómia és a harmonikus egész létrehozásához.

Elnyelés Icon_absorb.png

Zajcsökkentés. A hangelnyelés fontos koncepció a helyiség akusztikájában. Hangelnyelők, például a kárpitozott bútorok, valamint a fal-, mennyezet-, asztal- és elválasztó paravánok akadályozhatják meg a zaj továbbterjedését a helyiségben. Ez lerövidíti a visszaverődési időt a helyiségben, ezáltal jobb akusztikai környezetet biztosít. Amikor a hanghullám energiája hőveszteség formájában elnyelődik, a hang elnémul. Az emberi beszéd elnyeléséhez egyhangelnyelőnek legalább 40 mm vastagnak kell lennie.

Top Image_akustik3.jpg

Magas fókuszú zóna. A Vibe fülkék, valamint a mennyezetre szerelt hangelnyelők és a térelválasztó tárolóegységek jelzik, hogy ez a hely a magas fókuszú egyéni munka tere.

kin-product-fields-fihb1cusbu-23518.jpg

kin-product-fields-fi1t-22448.jpg

kin-product-fields-fihb3cubu-23522.jpg

A különböző Fields fotelek, puffok és kanapék választéka segít a jó akusztikai környezet biztosításában. A magas támla egyéni nyugalmi zónát teremt.

Blokkolás Icon_block.png

Blokkolja a hangot az egyik helyről a másikra való átjutásban. A helyiségben lévő falak vagy a külső forgalmi zajt gátló falak révén.

A jó akusztika a munkahelyen nem a teljesen csendes iroda kialakítá-sáról szól, hanem inkább a zajszintek kiegyensúlyozásáról és arról, hogy mindenféle tevékenységhez megfelelő hangkörnyezetet találjunk.

Segítségre van szüksége a jó hangkörnyezet megteremtésében a munkahelyén?

Lépjen kapcsolatba velünk!

Kapcsolódó termékek

Vibe

Vibe

Vibe Álló paravánok

144 Színek | 110 Variációk

Fields

Fields

297 Színek | 23 Variációk

Vibe

Vibe

Vibe Akusztikus panel

144 Színek | 27 Variációk

Vibe

Vibe

Vibe Asztali paraván

144 Színek | 41 Variációk

Oktav

Oktav

50 Színek | 2 Variációk

Deep Forest

Deep Forest

Point

Point

Monolite High

Monolite High