Körforgásos = fenntartható?

Mikor minősül egy bútordarab körforgásosnak? Johanna Ljunggren, a Kinnarps Sustainability Managere elmagyarázza, hogyan lehet a körforgásos gazdaságot a fenntarthatóbb jövő érdekében felhasználni.

Akörforgásosság fontos eszköz az erőforráshatékony cselekvéshez, de ezt a koncepciót túl gyakran automatikusan egyenlővé teszi a fenntarthatósággal. Ahhoz, hogy egy termék valóban fenntartható legyen, már a kezdetektől fogva úgy kell megtervezni, hogy hosszú ideig lehessen használni. Például egy ruhadarab megvásárlása, egyszeri viselése, majd elajándékozása, vagy az autóval való hosszú utak megtétele egy újrahasznosító állomás felkeresése miatt lehet körforgásos, de nem feltétlenül fenntartható. Johanna Ljunggren, a Kinnarps Sustainability Managere elmagyarázza, hogyan lehet a körforgásos gazdaságot helyesen alkalmazva egy fenntarthatóbb jövő érdekében felhasználni.

Fenntartható döntést hoztam, ha újrahasznosított belső teret választok?

Mikor minősül egy bútordarab körforgásosnak? Annak minősíthető, ha több tulajdonosa vagy felhasználója is van? Az a leginkább fenntartható, ha egy bútordarabnak tíz évig több tulajdonosa van, vagy az a legelőnyösebb, ha ugyanaz a tulajdonos tizenöt évig gondozza és használja? Fontos, hogy elkerüljük azt a csapdát, hogy azt feltételezzük, hogy fenntartható döntést hozunk pusztán azzal, hogy újrafelhasznált belsőépítészeti tervezést választunk. A különböző szerződésekben és közbeszerzésekben rendszeresen találkozunk olyan előírásokkal, amelyek szerint a belsőépítészeti tervezés bizonyos százalékának újrahasznosított tárgyakból kell állnia. A szándék jó, de sajnos nem elégséges a bútorok fenntartható használatának biztosításához. Az igazán fenntartható választáshoz számos paramétert kell figyelembe venni. Először is fontos meggyőződni arról, hogy az újrahasznosított belsőépítészeti tervezés minősége és anyaga alkalmas-e az adott térben való használatra. Honnan származik a bútor? Milyen anyagot tartalmaz? Felújították-e és hogyan? Azt is meg kell vizsgálni, hogy mennyi ideig használható még a bútor, például, hogy lehet-e tovább frissíteni, megújítani vagy felújítani, ha szükségessé válik?

„Minél hosszabb egy bútordarab élettartama, annál kisebb a környezetre gyakorolt hatása a használat szempontjából. Ezért arra összpontosítunk, hogy hosszú élettartamú bútorokat alkossunk.”

Johanna Ljunggren, Sustainability Manager, Kinnarps

Ezenkívül meg kell kérdeznünk, hogy hol készül a bútor, és hogyan szállították. Egyszer használatos anyagba lesz csomagolva, és milyen üzemanyagot fognak használni a szállításhoz? Továbbá meg kell tudni, hogy a bútort gyártó vagy felújító üzem tisztességes munkakörülményeket biztosít-e a dolgozóinak, azaz figyelembe veszi-e a társadalmi fenntarthatóságot. A belsőépítészet összhangjának és harmóniájának biztosítása érdekében az is fontos, hogy gondosan megtervezzük, hogyan működjön együtt a régi és az új belsőépítészeti kialakítás, és elkerüljük a „zenélő székes” megoldást, amely nem járul hozzá az egészséges és kellemes munkakörnyezethez. Végül, de nem utolsósorban, fenntarthatósági követelményeket kell meghatározni az új belsőépítészeti tervezéshez. Ezt az, amit túl gyakran figyelmen kívül hagynak! Követelje meg, hogy az új belső tér fenntartható módon, nem mérgező anyagokból készüljön, hogy hoszszú élettartamra tervezzék, és felkészült legyen arra, hogy ha eljön az ideje, lehessen frissíteni, megújítani vagy felújítani.

Más szavakkal, a körforgásosság és az újrafelhasznált belsőépítészeti tervezés egyenlővé tétele megkönnyíti a megoldást. De ha tudjuk, hogy milyen kérdéseket tegyünk fel, és hogyan határozzuk meg a specifikációkat, az újrahasznosított belsőépítészet a fenntartható körforgásosság egyik módja lehet.

Kinnarps teherautóit úgy rakják tele, mint egy Tetris játékot, a bútorokat pedig újrahasznosítható takarókba csomagolják. Ez konténerenként 270 kilogramm csomagolást takarít meg.

Aki a legtovább él, az nyer! Mit jelent az életciklus költsége?

A belsőépítészeti kiválasztás rövid távú módja, ha az árat nézzük itt és most. Ahhoz, hogy a legjobb és legtartósabb megtérülést érje el a befektetésével, meg kell vizsgálnia a belsőépítészet életciklusköltségét. Menynyi ideig tartanak a bútorok, az én használatomban, vagy valaki máséban? Mennyire lesz könnyű pótalkatrészeket beszerezni és szükség esetén felújítani a bútorokat? És hogyan fogják a bútorok szolgálni és támogatni a szervezetünkben dolgozó embereket? Mindezeket tanulmányozni kell ahhoz, hogy eldönthessük, a legmegfizethetőbb és fenntartható terméket választjuk-e. Képzeljük el, hogy az X szék 80 euróba kerül, az Y szék pedig 100 euróba. Az X szék három év elteltével meghibásodik, és nem javítható, vagy a rossz ergonómia miatt munkahelyi sérülést okoz a felhasználónak, és betegszabadságra kényszeríti. Az Y szék viszont jó ergonómiát biztosít a felhasználó számára, és tíz évig tart, és pótalkatrészek is rendelkezésre állnak, így a szék frissíthető, és még tíz évig vagy még tovább használható. Melyik szék az olcsóbb?

A lineáris gazdaságból a körforgásos gazdaságba való átállás az EU-n belül megfogalmazott cél, hogyan működik és hogyan járul hozzá ehhez a Kinnarps?

A Kinnarps fenntartható  körforgásos gazdaságra vonatkozó megközelítése a hosszú élettartammal kezdődik.

„Minél hosszabb egy bútordarab élettartama, annál kisebb a környezetre gyakorolt hatása a használat szempontjából. Ezért arra összpontosítunk, hogy hosszú élettartamú bútorokat alkossunk. A minőség döntő fontosságú a hosszú élettartam szempontjából, így ebben az értelemben a minőség fenntarthatósági kérdés is” – magyarázza Johanna Ljunggren.

Bútoraink tervezésekor arra is gondolunk, hogy szükség esetén felújíthatók és frissíthetők legyenek, hogy élettartamuk tovább növelhető legyen. Számos olyan szolgáltatást kínálunk, amelyek révén ügyfeleink meghosszabbíthatják lakberendezési tárgyaik élettartamát, például készletezéssel, bútortisztítással és frissítéssel. Webáruházunkban körforgásos, minőségbiztosítással ellátott bútorokat is kínálunk. Megkönnyítjük ügyfeleinknek a fenntartható döntések meghozatalát azáltal, hogy valamennyi körforgásos szolgáltatásunkat egy koncepció alá gyűjtjük, amelyet a Sustainable Circularity by Kinnarps koncepciónak nevezünk.

A Kinnarps körforgásos szolgáltatásait a fenntartható körforgás koncepciója foglalja magába. Mindegyik kör a fenntartható belsőépítészeti tervezés kulcsát szimbolizálja.

Fedezze fel a fenntartható körforgást

A fenntartható belsőépítészeti tervezésnek rugalmasnak és a szervezet tényleges igényeihez igazíthatónak kell lennie. Ez biztosítja a legjobb feltételeket a hosszú távú használathoz. Next Office®, Next Education® és Next Care® igényelemzéseinkkel segíthetünk ügyfeleinknek feltérképezni igényeiket, és ezek alapján találni megoldást.

A saját termelési és logisztikai láncunkban is körforgásos áramlással dolgozunk. Például újrahasznosítjuk a bútoraink szállításakor használt csomagolóanyagokat. Ez takarókból és kartonlapokból áll, amiket a kiszállítás után visszaveszünk, és újra és újra felhasználunk. Összegyűjtjük a gyártásból származó hulladékanyagokat, új termékeket készítünk szövethulladékunkból, a fafeldolgozásból származó hulladékunkkal pedig fűtjük a gyárakat. Gyáraink Svédországban, a központi irodánk közelében találhatók, ami azt jelenti, hogy teljes körű ellenőrzésünk alatt tartjuk a teljes láncot. Saját teherautóink vannak, amelyek elsősorban fosszilis anyagok felhasználása nélkül működnek, és a Tetris játékához hasonlóan csomagoljuk őket takarókkal és kartonlapokkal, ami azt jelenti, hogy elkerüljük a légi szállítást. Míg másoknak három teherautóra van szükségük, mi kettővel is beérjük, és a mi csomagolási módszerünkkel 270 kilogramm csomagolóanyagot takarítunk meg kocsiszekrényenként.

9 x tipp a fenntartható döntések meghozatalához

1. Térképezze fel és elemezze az igényeit a szervezet számára megfelelő hosszú távú megoldás érdekében.

2. Válasszon megújítható, kiváló minőségű bútorokat.

3. Keresse az olyan ökocímkéket és tanúsítványokat, mint az FSC®, az Möbelfakta és az OEKO-TEX.

4. Biztosítsa a minőséget és a biztonságot – pl. európai szabványokkal.

5. Válasszon a helyiségéhez illő anyagokat és színeket.

6. Kérdezze meg, hogyan és hol készülnek a bútorok.

7. Nézze meg, hogyan szállítják a bútorokat, és hogyan alakítják ki a belső teret.

8. Az értékelési paramétereket nagy körültekintéssel válassza ki.

9. Állítson fel minőségi fenntarthatósági követelményeket mind az új, mind az újra felhasznált bútorokra vonatkozóan.